Förflytta dig till innehållet

På guidning i Hamburger Börs över 100-åriga historia – stark kvinna ledde Åbos finaste hotell i ett halvt sekel

Emma Strömberg
Guiden Tiina Gustafsson visar ett gammalt foto på byggnaden Fenix som stod bredvid Ortodoxa kyrkan och först var ett hotell och senare blev Åbo Universitets (TY) byggnad.

Intresset är stort när Åbosamfundet ordnar en guidad rundtur i nya Hamburger Börs. Åboguiden Tiina Gustafsson tar deltagarna på en resa genom hotellets historia som sträcker sig över ett sekel.

Byggnaderna har avlöst varandra men namnet på det anrika hotellet har bestått. Den senaste byggnaden som den nuvarande ägaren Scandic Hotels låtit bygga är den tredje hotellbyggnaden på samma plats med samma namn.

Emma Strömberg
Åbobor bekantade sig med hotellrummen i nya Hamburger Börs.

Hamburger Börs historia som hotell började år 1894 när Wallina Valtin köpte restaurangen som då fanns i byggnaden och gjorde om stället till ett hotell.

Valtin var en färgstark kvinna som drev hotellet Hamburger Börs i ett halvt sekel. Hon var väldigt noggrann. Det berättas att hon en gång hade beställt 200 konjaksflaskor från Frankrike, men hade fått hela 248 flaskor i leveransen. Då blev hon förnärmad och skickade tillbaka de 48 flaskor hon inte hade betalat för.

Hon var en stark kvinna, både till temperament och till sin fysik. Hon hade en boxningssäck som hon tränade med i sin lägenhet på hotellet.

Solidarisk med kvinnor

Hon var en av de mest inflytelserika personerna i Åbo men gav inga intervjuer till Åbo Underrättelser eller Turun Sanomat och höll sitt privatliv utanför offentligheten. Det kan bero på att hon tyckte om kvinnor och levde tillsammans med fröken Elsa och deras adoptivbarn Mary.

Valtin stödde kvinnor på olika sätt och anställde främst kvinnor till hotellet. På sina resor i Europa knöt hon också kontakter till kvinnliga artister som kom och uppträdde på Hamburger Börs.

Emma Strömberg
Hamburger Börs legendariska första ägare Wallina Valtins porträtt hänger till höger. Hon omgav sig av kvinnor och det har lyfts fram i inredningen i loungerummet.

Ett porträtt av Wallina Valtin pryder den mörkgröna väggen i loungerummet bredvid lobbyn.

– Inredningsarkitekten Jaakko Puro har sagt att han ville att alla tavlor i det här rummet skulle föreställa kvinnor för att symbolisera att Valtin omgav sig av kvinnor, berättar guiden Tiia Gustafsson.

Emma Strömberg
Träden har varit med sedan hotellet grundades och är nu skyddade.

Vi står i nedre våningen av den gamla jugenddelen mot Köpmansgatan som är det enda som bevarades när jugendbyggnaden mot Åbo salutorg revs år 1976. Då var hotellet i Turun Osuuskauppas ägo. De hade köpt hotellet av Valtin år 1942, men hon fortsatte driva hotellverksamheten ännu i några år.

– Motståndet mot att riva jugendbyggnaden var så stort att rivningsarbetet började på natten för att folk inte skulle ställa sig i vägen för caterpillarn, berättar Gustafsson och visar upp ett fotografi som tagits just efter att rivningsarbetet inletts.

Men Gustafsson påminner om att när jugendhuset byggdes i början av 1900-talet revs det äldre huset från 1800-talet.

– Gamla hus har rivits och man har byggt nytt också innan Åbosjukan på 60–70-talet.

Ny upptäckt

Den gamla delen som bevarades när resten av hotellet revs på 70-talet har renoverats grundligt. I samband med renoveringen har man gjort en ny upptäckt: en målning som är målad direkt på fasadväggen mot ingången till Forum hittades när man skrapade bort målarfärgen från väggen.

Emma Strömberg
Under renoveringen av den gamla delen av hotellet hittades en väggmålning som föreställer Åbo före branden 1827.

Det intressanta är att målningen föreställer Åbo före Åbo brand år 1827. Man vet inte vem som har målat väggmålningen eller när den är daterad, men det måste garanterat vara efter Åbo brand eftersom huset byggdes på 1830-talet som en del av återuppbyggnaden efter att tre fjärdedelar av staden brunnit ner. Jugendfasaden har kommit till i ett senare skede.

– Man verkar ha velat föreviga Åbo så som staden såg ut innan branden, säger Gustafsson.

Målningen är en vy över Aura å med Åbo domkyrka i bakgrunden. Bron i förgrunden är den så kallade pennibron som brann upp och man ser att Domkyrkan ännu har det gamla tornet som också förstördes i branden.

Emma Strömberg

Men det stämmer inte riktigt att hotellet i sina olika skepnader alltid har hetat Hamburger Börs. På jugendfasaden mot Köpmansgatan står det Grand Hotel Börs.

– Under första världskriget var det inte så passande att ha ett tyskt klingande namn så under en kort tid bytte Valtin namnet till Grand Hotel Börs istället, berättar Gustafsson.

Emma Strömberg
Hotellet hette under en kort tid Grand Hotel Börs.

Artikeln korrigerad 21.6 kl. 16.20: Det stod först felaktigt att hotellet hette Grand hotell Börs under andra världskriget. Det stod också felaktigt att Valtin skulle ha köpt Hamburger Bierhalle. Redan den tidigare ägaren hade bytt namn till Hamburger Börs.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter