Övningseldar släcktes på skolgård i Kimito – det handlar om att få rutin och om att våga agera

Praktiska övningar i hur man använder handbrandsläckare och brandfilt och hur man agerar för att hjälpa en nödställd person – det fick de studerande i Kimitoöns gymnasium inleda skolveckan med. Det blev en både rolig och nyttig förmiddag var det fler som tyckte.
– Det här är ju inga svåra saker. Det handlar om att få rutin, att våga ta ut säkringen och använda släckaren, säger Sture Holmström, kårchef vid Kimito FBK, som instruerade de studerande.
En i taget fick de studerande greppa släckaren och släcka en liten eld i ett kärl ute på skolgården.
Holmström tycker det är bra att aktualisera temat, så att alla funderar igenom hur man har det där hemma – Var finns brandfilten? Var finns handbrandsläckaren?
Holmström har uppfattningen att de flesta har en viss kunskap om brandsläckning och att en brandfilt numera finns i de flesta hem, men att man aldrig kan bli tillräckligt bra på att hantera handbrandsläckaren.
Alva Rosenberg får snyggt elden släckt och känner sig redo för uppgiften även om det vore allvar. Hon har testat på handbrandsläckning fler gånger förr.
Under dagen har hon i alla fall fått nya kunskaper, till exempel har hon lärt sig hur man gör om någon satt ett främmande föremål i luftvägarna.
– Man ska dunka fem gånger i ryggen och sedan göra heimlichmanövern, säger Alva.

Grundläggande färdigheter i första hjälpen
Inne i ett klassrum är det just heimlichmanöver som en grupp övar då ÅU tittar in. Men från Linda Pyy på Röda Korset är förmaningen att man i övningssyfte inte får trycka för hårt.
Övriga första hjälpen-kunskaper FRK delar ut till de studerande denna dag är hur man öppnar luftvägar, hur man vänder en medvetslös i sidoläge och hur man stoppar en stor yttre blödning.
– Det finns många sätt man kan rädda någon på, utan att man har någon utrustning, säger Pyy.
En av deltagarna just då är Johan Santalahti, som uppskattar att få uppdatera sina kunskaper. Han har en hel del räddningskunskaper, eftersom han varit med i ungdomsverksamheten vid Hitis FBK.

Brandfilten hanteras med lugn
Tom Korsström och Linda Korsström från Kimito FBK handledde de studerande i hur brandfilten används. Uppgifter var att släcka elden på en docka på marken.
– Ta i snörena och ryck ut filten. Skydda händerna och sätt lugnt filten över elden för att kväva den, instruerar Korsström.
Vidare var uppmaningen att inte klappa på filten om det är en person som fått eld i kläderna, utan att släta med handen längs med filtens yta.
– Det var svårt! Jag var rädd att jag själv skulle fatta eld, säger Fanny Holmström efter att hon fått pröva på det här.
Hon säger dock att hon nog skulle våga använda filten om det vore allvar.

Lions Club Kimito arrangerade
Dagen arrangerades och sponsrades av Lionsklubben i Kimito.
Tanken är att temadagen ska ordnas vart tredje år så att alla gymnasiestuderande en gång under sina studier ska få dessa kunskaper, men nu har det varit en paus på 5–6 år sedan sist, på grund av coronan.
– I arbetslivet har jag rest mycket och funderade då ofta över vad jag gör om jag är först på plats vid en olycka. Här i gymnasiet är det många som har mopokörkort och fler, till exempel vid Axxell Brusaby, som flyttar hemifrån, säger Lars Fuchs från Lionsklubben om vilka tankegångar som initierat det här.

Han ser det här som en win-win-situation, då Lions får möjlighet att satsa på ungdomar, samtidigt som de lokala aktörerna får ett betalt undervisningsuppdrag.
Rektor Bob Karlsson tycker att det här är ett mycket välkommet samarbete och uppskattar denna handräckning.
Dagen inleddes med en teorikurs om förstahandssläckning, som berättigade de studerande till certifikatet AS-1 (”Alkusammutus”).

Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.