Övningen "Ingrid" visade: Sjöräddningsövning behövs, allt löper inte som smort – se video från övningen i artikeln


I sjöräddningsövningen i Nagu hade Gränsbevakningens fartyg Uisko rollen av en större förbindelsebåt. Här har Pargas sjöräddare fått ett räddningsuppdrag. Foto: Peter Alexis
På en bår ligger en kvinna och ropar: ”Var är mitt barnbarn, ajajaj jag har ont. Vad säger du, jag förstår inte finska. Petra, snälla hjälp mig, kan du tolka här?”.
Kvinnan pratar upprört och forcerat, kvider till ibland. Hon är duktig i sin roll som patient i sjöräddningsövningen i Pärnäs.
Mannen bredvid båren förklarar med lugn röst att hon får hjälp och att han nu vill veta var det gör mest ont – men han gör det på finska. (Texten fortsätter nedanför filmklippet).
Det kan finnas patienter som endast talar svenska
Hon ger sig inte, hon kan ingen finska, hon har fallit på det hala däcket på förbindelsebåten, hon är skadad och förvirrad.
Han försöker sedan med något ord på svenska, frågar med hjälp av teckenspråk om hon också hamnade i havet.
Nej, det gjorde hon inte, hon räddades från förbindelsebåten där en explosion hade skett, kom i land med Pargas sjöräddares båt Ad Mare och hämtades till evakueringsstationen i Pärnäs.
Väninnan Petra sitter på båren bredvid, hon är inte lika illa tilltygad, men hon är nervös över att hennes ”dementa mamma är försvunnen”.

I evakueringscentret spelar Petra Öhman (sittande) och Annevi Heinonen (liggande) patienter, och gör det bra. Foto: Peter Alexis
Att på sidan om följa med de här samtalen skulle en journalist i ett Röda Kors-evakueringstält knappast få göra i en äkta situation, men här har ingen försökt jaga bort vare sig fotografer eller reportrar.
Vi är försedda med västar som signalerar att vi är press, och vi har fått tillträde till det av FRK uppsatta tältet för de röda och gula patienterna, det vill säga de med större vårdbehov.
Houtskärs- och Salobor möts i bra övningssituation
Det två skådespelande patienterna är Houtskärsbon Petra Öhman och Nagubon Annevi Heinonen, och för dem som på riktigt är skärgårdsbor är inte det iscensatta händelsen med en förbindelsebåt som hamnar i nöd så fruktansvärt osannolik, även om den tack och lov är sällsynt.
Den unga mannen som tar hand om dem är Joni Virkki, han jobbar till vardags som akutvårdare i ambulansen i Salo.
Hans svenska är knapphändig, det behöver han inte spela.
Att han är duktig på sitt jobb märks i hur han hanterar situationen med den smått hysteriska patienten, han lyckas ta reda på var det gör mest ont, han är lugn och metodisk.
Allt går inte ”som på Strömsö”
Att inte precis allt fungerar som smort i sjöräddningsövningen ”Ingrid” visar bara att övningar behövs, och det är många år sedan en så här stor övning senast har arrangerats i Egentliga Finland.
– Sen är det väldigt länge sedan vi har haft någon stor olycka till havs , det är en av orsakerna till att övningen görs nu. En annan orsak är Gränsbevakningens ordförandeskap i det arktiska kustbevakningsforumet, förklarar Samu Hiljanen, vice chef vid Sjöräddningscentralen i Åbo (MRCC), det vill säga ledningscentralen vid Västra Finlands sjöbevakningssektion.
Han leder den här övningen.

Gränsbevakningen var tillsammans med FRK huvudarrangör för övningen som leddes från Sjöräddningscentralen i Åbo, vars biträdande chef Samu Hiljanen är. Foto: Anja Kuusisto
Övningen ”Ingrid” har planerats i ett halvt år av Gränsbevakningen och Finlands Röda Kors, med Egentliga Finlands distrikt med beredskapschef Tommi Virtanen i spetsen, och Åbolands distrikt med verksamhetsledare Annalena Sjöblom som en annan av nyckelpersonerna.
Gränsbevakningen och FRK är huvudarrangörer
Nästan 100 frivilliga rödakorsare var på plats, dels engagerade i att stöda och hjälpa patienter, dels vidtalade som patienter.
Aboa Mares studerande spelade också patienter. Polis, räddningsverk, sjöbevakare, frivilliga sjöräddare, sjukvårdsdistriktet och frivilliga räddningstjänsten är på plats.
Närmare 200 människor är engagerade och att organisera allt och alla är en utmaning, också i en övning.
När de första skådespelande patienterna hämtas i land råder äkta förvirring, för något larm har ännu inte gått så att manskapet på land skulle ha hört det.
Men snabbt får man fram bårar och rullstolar och kan hjälpa de patienter i land som inte kan gå.
Evakueringsstationen har man hunnit bygga upp, så nu går det undan.
Gränsbevakningens Uisko föreställer Eivor
En bit norr om Nagu-Korpofärjans rutt, mellan Vandrock och Wattkast, ligger Gränsbevakningens Uisko. Den föreställer en större förbindelsebåt, vi tänker oss Eivor.
– Scenariot är att det sker en explosion i maskinrummet och det blir genast skadade där nere. Efter explosionen bryter en brand ut, men man lyckas begränsa branden. Av omkring 80 personer ombord är de flesta trygga där de är, men vissa skadar sig i uppståndelsen, någon blir så rädd när det brinner att den hoppar i sjön, berättar Hiljanen.
Vi följer med sjöbevakarna ut mot Uisko och ser hur passagerare ombord trängs uppe på däck i fören av fartyget och följer med räddningsoperationen där även Gränsbevakningens helikopter Super Puman deltar.
Den vinschar ner personal och utrustning till fartyget och skulle den inte ha hamnat på en riktig utryckning hade ytbärgarna kunnat öva någon räddning ur havet också.

Super Puman vinscha ner hjälpstyrkor – innan den flög iväg på ett annat uppdrag. Foto: Peter Alexis
Super Puman fick fortsätta på annat uppdrag
Men allt går inte som planerat i en övning heller. Nu kom ett larm om ett allvarligt sjukdomsfall på en holme i Houtskärs skärgård och Super Pumans färd fortsätter västerut.
Sjöbevakarna dirigerar räddningsoperationen till havs, nu ok:ar de att Pargas sjöräddare tar hand om följande grupp patienter från fartyget. De flesta av dem går på egna ben, några behöver mer assistens, någon bärs på bår.
Flera sjöräddningssällskap deltog i övningen och manskap från flera sjöbevakningsstationer också.
Pärnäs får ny status efter 5 oktober och ”Ingrid”
– Efter den här dagen får Pärnäs status av en plats dit en evakueringsstation för upp till 500 personer kan byggas upp, säger Samu Hiljanen, och tillägger: Sen finns ju här fartyg där passagerarantalet är ännu större än så.
– Evakueringsstationer för upp mot 1000 personer har vi beredskap att bygga upp i Nådendal och i Gyltö i Korpo. Med Utöborna samarbetar vi också, vi är glada att de några som bor där året om är samarbetsparter för oss.
Utös roll som evakueringsplats efter Estoniaolyckan var viktig, men antalet överlevande som kom dit var litet.
En olycka i den omfattningen vill ingen erinra sig.
Men att öva sjöräddning en grå oktoberdag med vindpustar och lite regn sitter riktigt bra. Hellre det än solsken och stiltje.
Det blåser 11 meter i sekunden och 17 i vindbyarna, meddelar sjöbevakarna då vi ligger en bit ifrån Uisko.
Bra övningsväder och en lärorik övning, det verkar de flesta Ingrid-engagerade tycka.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.