Ovisst om framtida inträdesförhör


Thomas Sjöblom är bekymrad över ovissheten. Här med tre alternativ för poängtabeller som betonar språk, realämnen och matematik/naturvetenskapliga ämnen. Ännu finns ingen enighet om vilken tabell som ska gälla efter 2020 för studenter som söker till universitet.
Vad ska en studiehandledare säga åt ungdomarna om inga säkra besked finns kring universitetens inträdesförhör från och med våren 2020?
Det undrar Thomas Sjöblom, elevhandledare vid Kimitonejdens skola och studiehandledare vid Kimitoöns gymnasium.
Undervisnings- och kulturministeriet startade i fjol en antagningsreform som ska vara klar 2020. I maj ska skolorna få information om hur det blir med inträdesförhör, i augusti ska grunderna för antagningsreformen vara klara.
– Tills dess råder ovisshet. Tänk om reformen inte blir av eller skjuts upp? Då pågår ovissheten ännu längre. Det här för tankarna till soppan kring vårdreformen, säger Sjöblom.
Han tycker synd om de ungdomar som snart ska välja gymnasiekurser, utan att veta vad som gäller då de efter studenten söker till universitet.
– Det sägs att efter 2020 ska över hälften av universitetsplatserna fördelas enligt studentexamensbetyg. Men de som kommer exempelvis med yrkesexamen får alltså delta i inträdesförhör, eller urvalsprov som det nu heter. Hur blir de två antagningssätten rättvist jämförbara, undrar Sjöblom.
Han undrar också hur studenter, som under gymnasiet har tänkt om och blivit intresserade av något annat yrke än först påtänkt, ska behandlas.
– Vad händer om hen inte har skrivit biologi i studentexamen men vill ha en universitetsutbildning där biologi är ett viktigt ämne?
Vårens studenter får ännu delta i inträdesförhör på vanligt vis. Vad som gäller efter det vet ingen.
De som går i åk 9 med siktet inställt på studenten borde snart välja gymnasiekurser, utan att alltså ha klara besked om vad valen kan leda till.
Om de senare vill ändra sig kan det i små gymnasier vara svårt. Vissa kurser går en gång per år och andra fördjupade kurser bara vartannat år.
– Såsandet med den här reformen kan i värsta fall leda till helt i onödan stängda dörrar för ungdomarna. Fel att sätta i gång med förändringar utan att meddela vad de går ut på, säger Sjöblom.
Den 31 januari ska universiteten säga sitt om Antagningsreformen 2020.
– Ännu har vi inte formulerat vårt svar men vi kommer nog att påpeka problemen med tidtabellen. De som går i gymnasiet nu borde veta vad som gäller då de ska söka in till universiteten, säger Gurli-Maria Gardberg.
Hon är områdeschef vid akademins utbildningsservice. Antagningen till ÅA ligger främst på hennes bord.
– Nu har vi ett väldigt tungrott system där nya studerande tas in både på basen av studentexamen och urvalsprov. Jag tror att många välkomnar chansen att efter 2020 komma in direkt om de har bra studentbetyg. Men de som har sämre studentbetyg ska få delta i urvalsprov om de så önskar, det tror jag absolut. Samma gäller de som har siktet inställt på ett annat yrke än vad de från början valde gymnasiekurser och -ämnen för.
Gardberg menar att Finland som ett litet land inte har råd att stänga dörren för någon som vill studera. -Jag har alltså inte uppfattat några signaler om att urvalsprov efter 2020 inte skulle vara tillgängligt för dem som så önskar. En annan sak är sedan att urvalsproven kanske ändrar form, och i stället blir till exempel kurser där man får bevisa sin lämplighet. Exakt hur det blir vet vi inte ännu, säger Gardberg.
Läs också:
Förslag: Lång matematik ger högst poäng – filosofi ger lägst när universitet antar nya studerande
År 2020 kan studerande komma in på universitet utan inträdesprov
Gallup i Katedralskolan: Vad tycker du om den föreslagna antagningsreformen till universiteten?
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.