Förflytta dig till innehållet

Överläkare kommenterar anteckningen i Mitt Kanta: Den är ganska ovanlig

Arkiv/Kim Lund
en neonskylt i mörker

Överläkare Juha Peltonen på ÅUCS Akuten känner inte till fallet Veronica och har därför svårt att kommentera hennes kritik av texten i Mitt Kanta.

LÄS OCKSÅ

Han säger att läkarna i allmänhet inte skriver några personliga omdömen om sina patienter, men ibland måste de kanske motivera sina synpunkter och beslut, i synnerhet om patienten har väldigt olika åsikter om den medicinska behandlingen eller om hen har mycket starka synpunkter på hur vården ska fortgå, säger Peltonen.

Men att en läkare skriver att en patient har varit missnöjd med servicen är sällsynt, säger han.

– Det är ovanligt att man drar en sådan slutsats och det är inte alls nödvändigt att skriva en sådan kommentar i Mitt Kanta, det har ju inte med själva vården eller den medicinska bedömningen av patienten att göra. Men eftersom jag inte vet hur situationen har varit eller känner till sammanhanget kan jag inte ta ställning till varför kommentaren har skrivits eller om den är relevant.

Långsam uppdatering kan ha naturlig orsak

Han har inte heller någon förklaring till varför Veronicas uppgifter i Mitt Kanta ändrades den 6 mars, en vecka efter att hon besökt akuten. Men det behöver inte betyda att det ligger en hund begraven, utan förseningen kan ha helt naturliga orsaker, säger Peltonen.

– Läkaren kan till exempel ha dikterat texten för sin sekreterare som sedan inte har hunnit registrera den i Mitt Kanta förrän några dagar senare. Det händer också att sekreteraren har hört fel eller att det finns felaktigheter i texten som läkaren upptäcker då hen läser igenom den slutliga versionen. Om det då måste göras korrigeringar kan det uppstå fördröjningar innan texten finns att läsa på Mitt Kanta, säger Peltonen.

Peltonen uppmanar Veronica att kontakta Varhas patientdataarkiv om hon vill ha alla detaljer om när ändringarna har gjorts och av vem. Hon kan också lämna in en anmärkning om hon känner att hon har blivit felbehandlad, säger Peltonen.

– Om hon tycker att finns oklarheter och felaktigheter eller upplever att hennes uppgifter har ändrats och förvrängts på grund av att hon har vänt sig till patientombudsmannen kan hon lämna in anmärkning till Varhas registratur så reder vi utan saken.

En läkare har ingen skyldighet att informera patienten om det görs ändringar i Mitt Kanta och läkaren behöver inte heller patientens tillstånd för att göra det.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter