Förflytta dig till innehållet

Övergivna hus intill kalkgruvan förfaller

I Pajbacka. En gång ett trevligt bostadsområde, nu övergivet och förfallet. Närheten till gruvan gör att området har tömts.


Ett stenkast ifrån Pajbacka idrottsplan i Pargas ligger ett litet bostadsområde som är helt öde, husens fönster och dörrar är igenbommade, äppelträden vildvuxna och det enda ljud som hörs är en avlägsen trafik på Skärgårdsvägen.
Det här lilla spöksamhället vittnar om forna decennier då byggnaderna tjänade som bostäder för industriarbetare.
– Man blir lite ledsen när man ser på byggnadernas skick i dag, säger stadens planläggningsarkitekt Turkka Michelsson när han betraktar huslängorna i Pajbacka i Pargas.
– Men husen ligger inom det som i detaljplanen är märkt som industriområde. Nordkalk äger marken och här kan bolaget i princip utvidga sin gruva, eller i varje fall utnyttja området.
– Kalkutvinningen och industrin är dessutom det viktigaste också för staden, och eftersom husen ligger på gruvområdet är deras användning begränsad.
Så där generellt gäller att om byggnader förfaller eller far så illa att de utgör en fara är det byggnadsövervakningens uppgift att anmärka om husets skick till ägaren. Förfaller ett hus så mycket att byggnadsövervakningen ingriper kunde en lösning vara att anhålla om rivningslov, och den allra enklaste lösningen är att ägaren stänger området.
Att få rivningslov är inte en sannolik lösning i det här fallet, eftersom landskapsmuseet anser att många av byggnaderna är byggnadshistoriskt eller samhälleligt intressanta eller värdefulla. Skyddade är de inte, men rivas kan de inte.
De flesta Pajbackahusen står tomma sedan decennier, men där finns också ett hus som ännu används. På andra håll inom industriområdet finns också bostäder och byggnader som inte är i industrins användning, och vars användningsgrad varierar.


En före detta tvättstuga. Industriarbetarna kunde en gång i tiden tvätta och torka byke här. Huset är oanvändbart och tomt – men det ligger endast ett par kilometer från Pargas centrum.


Den här veckan har arkitektstuderande från Tammerfors publicerat sina visioner för flera av byggnadera som är i Nordkalks ägo.
Arkitektstuderandena var på besök i Pargas för drygt ett år sedan, i januari 2017. Många av dem blev mycket förtjusta i vad de såg.
– Jag förstår dem, i vår bransch är det med oro vi betraktar byggnader som far illa. Till exempel är den gamla tvättstugan på Malmnässtranden en pärla, säger Michelson.
– Eller ta nu de här av Albert Richardsson ritade huslängorna i Pajbacka, det hus som kallas Fattigmansslottet eller ”Köyhäinlinna”. Det har varit fina hus en gång i tiden, säger Michelsson och bläddrar i de skisser som arkitektstuderandena har gjort.
Michelsson, och staden, vet inte om att Nordkalk har några konkreta utvecklingsplaner för husen för tillfället.
Det är dessutom varken stadens eller Nordkalks initiativ att skapar visioner kring byggnaderna, det var landskapsmuseet som tog kontakt med staden och berättade att en grupp studerande gärna skulle jobba med något dylikt.
– Det är omsorgsfullt arbete och fina visioner de har gjort, säger Michelsson, men det finns inte riktigt någon klar tanke om vem som skulle finansiera förverkligandet. Det borde finnas någon som kunde dra nytta av det, om planerna ska bli mer än planer, konstaterar Michelsson.
Nordkalk säger i ett pressmeddelande att bolaget med intresse har tagit del av arkitektstuderandenas planer, men att Nordkalk inte ser det sannolikt att planerna förverkligas.
Orsaken är enligt bolaget dels den att byggnaderna redan är i så dåligt skick, dels att de ligger inom industriområdet vilket begränsar användningen.
– Ett undantag tycker jag här finns, säger Michelsson och det är Manegen. Där finns också nu verksamhet av olika former och Nordkalk har flera hyresgäster i huset.
I studerandenas visioner har Manegen blommat upp till ett slags aktivitetshus med både idrotts- och kulturell verksamhet, med en utomhusterrass med café som samtidigt är en utkiksplats över dagbrottet, med skateramper och planeringar.
– Manegen har potential, det är ett ställe som kunde utvecklas bara det fanns någon eller några driftiga personer som var villiga satsa.
Arkitekten Albert Richardsson, som nämns i texten, arbetade som gruvbolaget Pargas Kalkbergs arkitekt i början av 1900-talet.
Han bodde i Åbo och har också ritat flera kända byggnader där, flera av dem tillsammans med Erik Bryggman.
 

Här ligger husen och mellan Gruvvägen och Skärgårdsvägen ligger gruvan eller dagbrottet. Nummer 1 är Manegen, nummer 2 Pajbacka, nummer 3 står för några våningshus kallade Granbacka och vid nummer 4 ligger tvättstugan i Malmnäs. Karta: Mikael Heinrichs


 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter