Många bekräftar: Vi sorterar sämre under semestern


Så här såg det ut vid plastsorteringskärlet vid Kyrkbackens avfallssortering i Nagu på måndag. Foto: Eugen Friman
På sommaren blir det ofta problem med oreda på sopterminalerna och sorteringskärl som svämmar över.
– Människor sorterar mindre aktivt på semestern. De använder dessutom mycket engångskärl för att slippa disk, vilket gör att avfallsmängden ökar, säger Cati Huhta, invånarservicechef vid Sydvästra Finlands avfallsservice.
– För båtfarare kan det även vara svårare att sortera eftersom det helt enkelt inte finns plats för sortering i mindre båtar.
Det finns tillräckligt med sopterminaler på de flesta ställen, även i skärgården, säger Huhta. Men det rör sig fler människor i skärgården på sommaren jämfört med vintern, vilket leder till att sorteringskärlen fylls snabbare.
– Vi ökar antalet tömningar under sommaren, men det händer ändå att kärlen hinner bli överfulla. Ifall man ser att sorteringskärlen på sopterminalen är fulla kan man ringa avfallsservicens kundtjänst, säger Huhta.
Små förändringar gör stor skillnad
Ett annat problem när det kommer till sortering är att bland annat bastuugnar, bilbatterier och möbler som lämnas vid vanliga sopterminaler, fastän de bör föras till bemannade återvinningscentraler.
– Jag vill uppmuntra alla till att vara aktiva och sortera även på semestern. Små förändringar kan göra stor skillnad. Till sommarstugan kan man till exempel skaffa en egen kompost som man använder för bioavfall, säger Huhta.
Lättillgängliga sorteringsmöjligheter
Ulla-Maija Kallio, som har sommarstuga i Pargas, tycker inte att det är svårare att sortera under semestern.
– Det finns lättillgängliga och bra sorteringsmöjligheter i Åbolands skärgård. Tömningen av sorteringskärlen verkar fungera bra, det ser oftast prydligt ut runtomkring kärlen. Pargas satsning på plastsortering har också fungerat bra, tycker Kallio.
Sorteringsmöjligheterna i skärgården har blivit mycket bättre än förut tycker Birgitta Jalander från Iniö.
Hon är liksom Kallio med i deltidsboendekommittén i Pargas.
– Bland annat miljöbilen Yrjö är något invånarna här brukar uppskatta, säger Jalander.
– Men klart att det alltid går att förbättra sorteringen ytterligare, och plastsorteringen är något vi saknar här i Iniö.
Miljöbilen Yrjö besöker Iniö varje sommar.
Yrjö tar emot farligt avfall från hemmen och stugorna utan avgift, då mängden är mindre än 50 kilo eller liter.
Farligt avfall är till exempel målarfärg, lack, lim och lösningsmedel, olja, kemikalier och lysrör.
”Mer information om avfallssortering behövs”
Nagubon Eugen Friman skrev i en insändare i ÅU (11.7.2019) om sopkärlet för brännbart avfall avsett för turister på Kyrkbacken i Nagu.
Runtom kärlet var det en väldig oreda.
Det låg soppåsar som hade öppnats och skräp kringspritt överallt.
– Ifall man märker att sopkärlet är fullt går det inte bara att lämna soppåsen på sidan. Det blir ett stort nöje för kajor och övriga fåglar som genast sprider ut skräpet, säger Friman.
Friman vill att alla som använder sig av sopkärl ska skärpa sig.
– Att ge ut mer information om avfallssortering till befolkningen skulle kunna förbättra situationen. Det man kan tänka på på semestern är till exempel undvika att köpa plastförpackningar för att minska på mängden avfall. Men det gäller inte bara semestern, vi borde alla ta vårt ansvar året runt, säger Friman.

Sopkärl avsett för Brännbart avfall fotograferat den 5 juli på Kyrkbacken i Nagu. Foto: Eugen Friman
Uppmärksammat Facebookinlägg
Ett inlägg som gjordes i Facebookgruppen Skärgårdens diskussionsforum förra veckan har uppmärksammats av många.
Inlägget handlar om sopsorteringssituationen vid K-Supermarket Reimari i Pargas.
Människor har reagerat på mängden skräp som funnits utspritt utanför sopkärlen.
Inlägget har flera kommentarer där folk uttrycker att de är både stumma och arga och att det tyvärr inte heller är de enda sopkärlen i området med en faslig oreda runtom.
– Jag blev förskräckt når jag såg hur det såg ut bland sopkärlen vid K-Supermarket Reimari. Jag gick förbi med min hund i koppel och jag måste noggrant kolla att hunden inte steg på något vasst eller försökte äta något. Sopkärlen borde definitivt tömmas oftare, säger Pargasbon Susie Kronberg.
I Facebookinläggets kommentarfält föreslår flera att information på flera språk, exempelvis engelska ryska och tyska, borde finnas vid sopkärlen.
Det skulle underlätta sorteringen för turister.

Många har reagerat på mängden av skräp som funnits utspritt utanför sorteringskärlen vid K-market Reimari i Pargas. Foto: Susie Kronberg
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.