Över tusen par firar bröllopsdag på skottdagen – andra udda datum är också populära


Februari 2020 har varit en populär bröllopsmånad. Foto: Pixabay
Skottdagen den 29 februari har redan i flera år varit en populär dag att gifta sig på. I år är inget undantag.
Enligt Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata (MDB) har 81 par bokat in en magistratsvigsel på lördag, som är skottdag.
Sammanlagt firar 1 192 finländska par sin bröllopsdag på skottdagen den 29 februari. Till siffran räknas inte frånskilda par eller änkor och änklingar.
Skottdagen infaller vart fjärde år. Sedan 1998 har skottdagen alltid infallit den 29 februari.
Februari är kärleksmånaden
Den andra februari –2.2.2020 – var också ett populärt kärleksdatum i år. Då valde 42 par att vigas i magistraten. Alla hjärtans dag har alltid varit ett omtyckt vigseldatum, 202 par gifte sig den 14 februari i år. Den 20 februari vigdes 193 par i magistraterna i Finland.
– Datumen i februari är väldigt populära men datumen 12.12.2012 och 07.07.2007 har varit ännu mer populära, säger direktör Ari Torkkel, som ansvarar för vigslarna vid MDB.
MDB uppger att borgerliga vigslar har gått förbi kyrkliga vigslar i popularitet. Enligt Statistikcentralen valde 11 900 par en borgerlig vigsel år 2018 medan 10 000 par gifte sig kyrkligt. Under 2018 vigdes 145 manspar och 242 kvinnopar.
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata (MBD) inledde sin verksamhet vid årsskiftet. Den nya myndigheten bildades när Befolkningsregistercentralen och magistraterna gick samman. Fortfarande kan man säga att man gift sig i magistraten, eftersom det namnet finns kvar för uträttande av ärenden, såsom vigsel.
Varför en extra dag?
Ett skottår är ett år med fler dagar än normalt.
I vår gregorianska kalender förlängs året med en skottdag, som numera läggs till i februari månad.
Skottår är ett sätt att hålla kalenderåret i takt med det astronomiska året, det vill säga den tid det tar för jorden att åka ett varv runt solen.
Varje år som är jämnt delbart med 4 är skottår, men med vissa undantag.
Källa: Wikipedia
SPT/ÅU
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.