Över 7000 nya jobb att vänta i Egentliga Finland i år – företagen tror på framtiden

Egentliga Finlands företagare vädrar morgonluft. Det syns på flera fronter i den färska landskapsbarometern som presenterades på tisdagen.
I samtliga tre huvudpunkter som undersöks, det vill säga omsättning, lönsamhet och personal, visar svaren på en tydlig ökning jämfört med förra året.
Den tilltro som sticker ut mest är att 21 procent av företagen räknar med nyanställningar under det kommande året, medan endast sex procent förväntar sig att personalen minskar.
Skillnaden, något som rapporten kallar saldo, mellan de som tror på en ökning och de som tror på en minskning (+15) har inte varit så stor sedan innan finanskrisen 2008.
– Det här är faktiskt anmärkningsvärt. Vi räknar med att det innebär minst 7000 nya jobb i Egentliga Finland – och de här prognoserna brukar oftast visa sig vara i underkant, säger Hanna Munter, verksamhetsledare för Egentliga Finlands företagare.
Ser man till förväntningarna inför 2021 så väntade sig 15 procent en ökning, medan 10 procent trodde på en minskning av personalstyrkan, och därmed ett saldo på +5 – skillnaden är alltså markant.
– Det är tydligt att vi kommer att behöva arbetskraft det kommande året, så den största utmaningen blir att hitta den.
Behovet av personal är störst inom IT, industrin och byggbranschen.
Stora företag går bäst
Också när det gäller omsättningen är tilltron till framtiden stark bland företagarna. 45 procent av de svarande tror på en ökning av omsättningen, medan bara 13 procent tror på en minskning.
Saldot på +32 är betydligt högre än förra årets 9. Då trodde också hela 25 procent på en minskning av omsättningen.
– De medelstora och stora företagen räknar med störst ökning i omsättningen, men prognosen pekar uppåt för företag av alla storlekar. Det är ändå anmärkningsvärt att 70 procent av företagen med över 50 anställda tror att omsättningen ökar, säger Munter.

Också den förväntade lönsamheten visar på en rejäl ökning, då 37 procent tror på en ökning och 16 procent på en minskning. Saldot vid förra årets prognos var +3.
De positiva vindarna drar över hela Åboregionen. Nästan.
– Reso är den stad som skiljer ut i regionen. Där kan man nästan dra slutsatsen att det är de stora ombyggnationerna i stadskärnan som gör att småföretagarna inte ser särskilt positivt på framtiden. De många bygg- och vägarbetena tar bort kunder från dem, säger Munter.
IT-branschen i egen klass – som vanligt
Jämför man de olika branscherna så är det som vanligt IT-sektorn som har den mest ljusa framtidsutsikten.
– IT-branschen är ett unikum och går i princip alltid klart bättre än alla andra. Men också handeln och servicebranschen har ett gott år att vänta, säger Munter.
De två sektorerna som räknar med minst ökning under 2022 är transportbranschen och jord-, fiske- och viltbranschen – men också de räknar med en genomsnittlig ökning i omsättningen.
En liten brasklapp vill ändå Munter ge gällande landskapsprognosen:
– Det är värt att komma ihåg att företagarna svarade på enkäten innan omikron började sprida sig, så vi måste se hur den varianten påverkar innan vi vet om prognosen stämmer, säger hon.
Landskapsprognosen
- Enkät som görs årligen av Egentliga Finlands företagare och Åbonejdens Andelsbank. Resultaten publiceras alltid i början av året.
- Endast företagare som tillhör en företagarförening får svara på enkäten.
- I år skickades enkäten ut till 7336 företagare. 786 svarade, vilket innebär en svarsprocent på cirka 10,7, en halv procentenhet lägre än i fjol.
- Störst andel svar gavs av små företag med 2–9 anställda (46 %), medan ensamföretagare var den näst största gruppen (37 %).
- Landskapsprognosen har gjorts årligen sedan 1994.
- Hela prognosen hittas på maakuntaennuste.fi.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.