Förflytta dig till innehållet

Över 450 skarvar fälldes på Högen – nu hoppas man på nytt lov och möjlighet att utnyttja bytet

Arkiv/Carina Holm
Trädtoppar på skarv-ö.
Skarvkolonin har fått trädtopparna att se hemska ut på Högen. Så här såg det ut redan 2021.

I år fälldes 457 skarvar i kolonin på Högen i Pargas. Det är betydligt färre än året innan men förhoppningar finns om att detta är ett resultat av den jakt som bedrivits på ön.

Två vägare med fällda fåglar framför sig.Pargas-Nagu fiskeriområde
Totalt fälldes 457 skarvar i årets jakt på Högen i Pargas.

Skarvjakten på Högen inleddes måndagen den 29 juli, med en styrka på 10 jägare. Sammanlagt fälldes under morgontimmarna 280 skarvar. Under kvällen samma dag, fälldes ytterligare 82 skarvar. Saldot under jaktens första dag blev 362 skarvar.

Under följande jakttillfälle på tisdagen den 30 juli sköt 11 jägare 63 skarvar och avslutningsvis på torsdag kväll den 1 augusti sköt fem jägare 32 skarvar. Därefter återkom skarvarna inte längre till Högen i sådan omfattning, att fortsatt jakt hade varit lönsam. Årets saldo blev därmed totalt 457 skjutna skarvar. Första året sköt man över 600 skarvar.

– Vårt antagande är att skarvarnas häckning var en aning tidigare än i fjol och att en del av skarvarna och ungfåglarna därför redan gett sig av från kolonin på Högen. Förutsättningarna var med andra ord sämre. Annars hade vi antagligen skjutit minst lika mycket som förra året, säger Olav Granström som är verksamhetsledare för Pargas-Nagu fiskeriområde.

Naturen har tagit stryk

Det fanns i år färre skarvar på Högen än vid motsvarande tidpunkt i fjol. Detta berodde sannolikt inte på att det i skarvkolonin i år (2024) räknats till cirka 800 bon, jämfört med 860 bon i fjol, utan förhoppningsvis på den förhållandevis effektiva jakten som skett under flera år.

– I det stora hela har mängden bon i varje fall inte ökat. Vi vill ju tro att också jakten haft en inverkan, säger Granström.

Hittills har Högens natur klarat trycket förvånansvärt bra men förändringar går att se.

– Men ser det inte så bra från båten eftersom man är så lågt nere. Men topparna av träden är kraftigt sönderslitna. Ön är väldigt vit på de centrala delarna. Man kan anta att det funnits en viss buffert men att förändringarna sker med accelererande fart.

Mängden lämplig

Pargas-Nagu fiskeriområdes undantagstillstånd att skjuta 800 skarvar per år utgick denna säsong. Undantagstillståndet har gällt för två år åt gången – även om Pargas-Nagu fiskeriområde har ansökt om tre. För fortsatt jakt vid skarvkolonin på Högen och på andra öar inom Kyrkfjärden, ämnar fiskeriområdet ansöka om jakttillstånd även för kommande år.

Man vet ännu inte om tillståndsprocessen övergår från NTM-centralen till Viltcentralen, det är under utredning. Men ansökan kommer att skickas till NTM-centralen.

Någon orsak att ansöka om att få skjuta fler än 800 skarvar per år finns inte.

– Mer än så klarar jägarna inte av. Det såg man på årets saldo och året innan, även om vi var rätt nära då, säger Granström.

I och med att det finns en möjlighet att tillståndsprocessen övergår till Viltcentralen kommer man också ansöka om att få använda de skjutna skarvarna på ett ”vettigt sätt”.

– Hittills har det varit införstått att fåglar som skjuts med undantagstillstånd inte får användas. Men en del av skarvarna kunde användas som människoföda.

Försöker på Tjuvholmen

I år konstaterade man att skarvarna börjat etablera en koloni med cirka 30 bobyggen på den närliggande ön Tjuvholmen, där kolonin dock skrämts bort till följd av regelbundna besök till den välbesökta rekreationsplatsen.

–  Det fanns tydliga spår av att de har försökt bosätta sig på ön. Men det är fullt möjligt att de försöker etablera sig på någon annan plats. Tillgången till föda är avgörande, säger Granström.

Antalet gråhägerbon, som främst funnits på öns centrala delar, hade minskat från cirka 60 till 20 bon, vilket var en väntad utveckling. En del av gråhägerkolonin hade redan 2023 inlett sin flykt till närliggande skogsområden vid Malmnäs, cirka 800 meter norr om Högen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter