Över 30-årig era tar slut – Ulf Långbacka lämnar Florakören och Brahe Djäknar

Ulf Långbacka lämnar dirigentskapet för Florakören och Brahe Djäknar från den 1 januari nästa år.
En över 30-årig era för studentkörerna vid Åbo Akademi tar därmed slut.
– Det har varit väldigt roligt, omväxlande och fritt på många sätt. Den nya dirigenten har ett bra jobb att se framemot, säger Ulf Långbacka.

Ny dirigent rekryteras
Åbo Akademi rekryterar nu en ny kördirigent från den 1 januari 2023. Tjänsten är på 50 procent.
– Det är en fin möjlighet, det finns inte många av detta slags kördirigentjobb i Finland. Månadslön, stabila ramar, duktiga sångare, god rekrytering och chans att ha väldigt roligt på jobbet, säger Långbacka.
Han kommer tills vidare att behålla sin 50-procentiga tjänst som lektor i musikvetenskap vid akademin. Den tid som blir ledig efter dirigentskapet tänker han ägna åt sina kompositionsprojekt.
Viktiga för Åboborna
För Åboborna är studentkörerna kära traditionsbärare. Adventskonserterna i Domkyrkan lockar kring 1400 personer varje år. Minst lika många minglar på Vårdberget på valborgmässoafton till tonerna av Brahe Djäknar och numera också Florakören.

Du har dirigerat adventskonserter och valborgssången i över 30 år. Har det någonsin blivit tråkigt att göra samma sak år efter år?
– Nej, adventskonserterna är alltid en höjdpunkt. Domkyrkan som konsertrum ger möjligheter att variera musiken på många sätt. På Vårdberget välkomnar jag att också Florakören numera medverkar i vårsången, det ger möjligheter till musikalisk variation, säger Långbacka.
Studenterna mer pressade
Florakören har för närvarande cirka 40 sångare och Brahe Djäknar cirka 30. Efter en coronapaus sedan adventskonserterna har körövningarna igen inletts denna vecka.
Hur har studentsångarna förändrats under dina 30 år?
– Man märker att det ställs hårdare krav på de studerande. Numera planerar de unga sin tid noggrannare, man kan inte spontant hitta på extra övningar. Det var friare förr.
Kan du välja ut någon särskild höjdpunkt under dina år som Flora- och BD-dirigent?
– En höjdpunkt är uppförandet av operan Henrik och Häxhammaren under kulturhuvudstadsåret 2011, säger Långbacka, operans kompositör.
Vem som utses till studentkörernas nya dirigent besluts av en särskilt utsedd kommitté med medlemmar bland annat ur studentkörerna. De sökande kommer bland annat att provdirigera både Florakören och Brahe Djäknar.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.