Oväntat arv hjälper Åbo sjöräddningsförening i jakt på ny bas: "Det känns som en hedersbetygelse"

Man blir starkt berörd då någon genom sin sista vilja på detta vis värdesätter det arbete vi gör, säger Heikki Laurila. Foto: Stefan Holmström
För drygt två år sedan fick Heikki Laurila ett samtal. Det var Matti Nieminen från Ämboda på Kustö i S:t Karins som ringde.
– Han ville att jag skulle komma på besök, men sade inte något mer.
Laurila, som är ordförande för Åbo sjöräddningsförening, hälsade på hos Nieminen.
– Jag fick höra att han hade skrivit ett testamente till förmån för vår förening.
Det visade sig att Nieminen, en 1938 född ungkarl, inte hade arvingar eller nära släkt. De närmaste människorna i hans liv var grannen och en kusin.
Sjöräddare bar kistan
Nieminen var kroniskt sjuk och ville tydligen ordna upp allt innan det var för sent. Han önskade också att sjöräddarna skulle sköta de praktiska arrangemangen efter hans död.
Efter träffen på Kustö 2018 höll Laurila och Nieminen sedan sporadisk kontakt.
– I fjol somras märkte jag att han kanske inte längre hade koll på riktigt allt. Han var ändå fysiskt stark in i det sista, har jag förstått.
I januari i år fick Laurila ett samtal: Matti Nieminen hade gått bort.
Då kunde sjöräddarna införliva löftet om att rycka in och sköta det som bör göras.
– Grannen och kusinen var på begravningen, sjöräddare bar kistan. Nieminen jordfästes i en släktgrav i Pemar, bredvid sin mor och sin far.

Pitkäkari är bra men en bas längre söderöver skulle möjliggöra snabbare utryckningar till många ställen. Foto: Tuomas Kalanti
En jurist skötte bouppteckningen. Sjöräddarna såg också till att det gjordes en utförlig släktutredning för att vara på det säkra att allt var korrekt.
– I somras meddelade också Statskontoret att de inte har något att invända.
På tisdagen kunde Åbo sjöräddningsförening ordna det möte som formellt bokförde den testamenterade egendomen, ett hus och en tomt i Kustö.
Fastigheten, som är värd över 300 000 euro, ska säljas.
– Vi har länge drömt om att få en ny bas, säger Laurila om hur pengarna är tänkta att användas.
Turun Meripelastusyhdistys on saanut ison testamenttilahjoituksen. Varat käytetään uuden päivystystukikohdan hankkimiseen.https://t.co/7Nzyf7XrUu
— Turun Meripelastusyhdistys (@turku_lifeboats) August 12, 2020
Sedan 2013 har Åbo sjöräddningsförening haft en bas för sina utryckningar på Pitkäkari, strax väster om Hirvensalo. Den platsen är ändå inte den bästa med tanke på sjöräddarnas verksamhetsområde.
En bas någonstans vid södra Erstan skulle möjliggöra snabbare utryckningar till många ställen. Minuter är viktiga särskilt i så kallade första insats-uppdrag, säger Laurila.
En bas med väg ända fram skulle också möjliggöra flexiblare besättningsbyten.
– Kanske någon på Rimito läser det här och råkar ha en lämplig stump strand för oss?
Om det sedan blir en egen byggnad på hyrd mark eller något annat arrangemang, det får avgöras senare. Det blir ändå knappast lätt att finna en ny plats och skapa en ny, långsiktig lösning, medger Laurila.

Målet är att hitta en ny bas för föreningens två räddningsbåtar, som ABSO. Foto: Stefan Holmström
Beskedet om testamentet kom hur som helst som en skänk från ovan. Hur kom det sig då att Matti Nieminen testamenterade det han ägde till Åbo sjöräddningsförening?
Det klarnade aldrig helt, men Laurila vet en hel del som kanske kan förklara intresset för sjöräddarna.
– Grannen kunde berätta att Nieminen gick till sjöss som ung, för Finland–Sydamerika Linjen.
Senare arbetade han som elmontör, de sista åren vid Åbo universitetssjukhus, säger Laurila. Hav och båtliv var ändå viktigt för Nieminen.
– Hans garage var en båtverkstad. Där byggde han flera båtar, varav två ännu finns kvar.
Före detta sjöman, noggrann båtbyggare
Som båtbyggare tog Nieminen inga genvägar. När det visade sig att sidodäcken på en motorbåt under bygge skulle bli smala, fattade han ett arbetsamt beslut.
– Han kunde ha gjort hytten lite smalare, men nej. Han rev istället upp däcket och breddade skrovet, har Laurila fått höra av Nieminens granne.
Så mycket mer vet man inte. Laurila räknar med att några frågor kanske finner en förklaring i det som Nieminen lämnade efter sig – brev, fotografier och anteckningar.
Laurila minns väl de känslor som väcktes i samband med träffen 2018.
– Jag blev starkt berörd, ödmjuk. Det kändes som en hedersbetygelse, en erkänsla då någon på detta vis värdesätter det arbete vi gör.
Fyller snart 60
Åbo sjöräddningsförening grundades 1962.
Föreningen arbetar med frivillig sjöräddning i Skärgårdshavet.
Den primära uppgiften är att rädda liv men man bistår också båtförare som råkat i knipa genom att dra loss båtar från grund eller bogsera de som fått motorstopp.
Sjöräddarna spanar också efter försvunna samt transporterar personer som skadat sig.
Åbo sjöräddningsförening samarbetar med Röda Korsets inom Caritas första insats-verksamhet.
Föreningen har två sjöräddningsbåtar, ABSO och AHTI. Båtarna är i beredskap maj-november, under den livligaste båtsäsongen är ABSO bemannad dygnet runt.
Verksamheten finansieras med medlemsavgifter, donationer och insamlingsintäkter samt genom de ersättningar föreningen får för utförda uppdrag. Flera företag, som ABSO, Orkla och Elomatic stöder också verksamheten.
LÄS OCKSÅ:
Åbo sjöräddare premieras för insatsen vid Erstantragedin i fjol
Uppdragens antal har i år skjutit i höjden
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.