Ovanligt stor tilläggsbudget på över 2 miljarder – skuldsättningen fortsätter till 2025

På tisdagen presenterade finansminister Matti Vanhanen (C) och näringsminister Mika Lintilä (C) regeringens tredje tilläggsbudget för i år. Utgifterna föreslås öka med 2,2 miljarder euro och Vanhanen beskriver tilläggsbudgeten som ovanligt stor.
— I år förväntas staten ta lån för ytterligare 14,4 miljarder euro, vilket är mindre än i fjol men fortfarande på väldigt hög nivå, säger Vanhanen.
År 2020 ökade nettoskuldsättningen med omkring 17 miljarder euro. År 2019 ökade den med 2 miljarder. Enligt Vanhanen förväntas statens skuldsättning börja minska omkring år 2025.
— Utgifterna beror till stor del på coronapandemin.
Pandemin leder till direkta kostnader på nästan 600 miljoner euro, varav 233,5 miljoner reserveras för att köpa vaccin.
Den största delen av tilläggsbudgeten kretsar ändå kring ekonomiska stöd, både stödpaket för att företagen ska klara sig igenom krisen och stöd som ska skapa investeringar och tillväxt.
— Coronan håller oss fortfarande i sitt grepp, men det ser ut som att vi hela tiden är på väg framåt. Det bästa exemplet just nu är antagligen USA där en väldigt god vaccinationstakt verkar öppna upp ekonomin och den ekonomiska stimulansen är väldigt kraftig vilket märks också här, säger Lintilä.

Lintilä uppmanar samtidigt företagen att blicka längre än ett kvartal åt gången och hoppas att tilläggsbudgeten ska sätta fart på investeringarna i Finland.
Den enskilt största utgiften i tilläggsbudgeten är 650 miljoner euro för att kapitalisera Finnvera som står för exportgarantier. Enligt näringsminister Mika Lintilä används den stora summan för att stödja varvsindustrin, där särskilt stora garantier getts till Åbovarvet.
En fjärde runda av kostnadsstöd är också på kommande för att hjälpa företagen igenom krisen och 200 miljoner euro är reserverat för det.
Lintilä lyfter också upp batteriindustrin som en väldigt lovande bransch och beskriver Finland som ett lockande land för investeringar. I tilläggsbudgeten föreslås Business Finland få 40 miljoner euro för investeringar i branschen.
Aktörer inom torvbranschen får också 60 miljoner euro för att stödja en rättvis övergång då användningen av torv minskar. Bland annat ges stöd för utbildning, sysselsättningstjänster och skogsplantering.
Utvecklingen av vaccin har diskuterats en hel del offentligt och enligt tilläggsbudgeten ska 6 miljoner euro användas för vaccinutveckling i Finland.
Erik Sandström/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.