Otrygg FPA-skjuts från Åbo till Kimitoön för 83-åring

Mikaela Holmström, sjuksköterska på Kimitoön, fick förra veckan pröva på vad de nya reglerna för FPA-skjutsar betyder i praktiken.
Hennes pappa, 83-åriga Lars-Göran Holmström, behövde då åka in till en hjälpmedelsspecialist i Åbo för att prova ut en sko för sin sjuka fot.
Dottern beställde en rymligare inva-taxi, eftersom hennes far är i behov av rullator. Beställningen blev en tur- och returresa med ankomst till Åbo klockan 11 och retur en halvtimme senare.
– Då fick jag inte någon information om att taxin inte är densamma då vi åker hem. Men av taxichauffören Mikaela Suominen fick jag veta att hon inte stannar kvar och väntar på oss, säger Mikaela Holmström.
Att nya regler hade trätt i kraft visste hon, men inte att det skulle se ut så här i verkligheten.
Tryggt med Kimitoöchaufför
Som pappans följeslagare är Holmström van vid att chauffören är med vid liknande besök, väntar och kör tillbaka. Det uppskattar både hon och pappan – eftersom han lider av Parkinsons sjukdom blir han lätt nervös om rutinerna inte är bekanta. FPA-skjutsarna har tidigare dessutom gett pappan en trevlig pratstund med en bekant chaufför.
Eftersom det här besöket visade sig ta bara tio minuter ringde Holmström kvickt tillbaka till beställningstjänsten, med hopp om att få samma taxi tillbaka till ön, men så lyckligt gick det inte. Kimitoötaxin var redan på god väg hemåt.
– Det här händer så gott som dagligen. Ett besök vid till exempel ÅUCS brukar ofta vara kort, det tar vanligen från en halvtimme till en och en halv, säger taxichaufför Mikaela Suominen.
Enligt henne händer det ofta att stadstaxin med kunden från Kimitoön och hon kör precis efter varandra mot Kimitoön.
Skillnaden är att Suominen har tom bil och inte heller får betalt för returresan. För henne är det inte roligt att tvingas lämna en patient i rullstol innanför sjukhusdörren och sedan sticka iväg, men sådana är gällande regler: hon får helt enkelt inte bli kvar för att vänta på kunden.
– De äldre förstår ofta inte finska, och hittar inte på det stora sjukhuset. Tidigare följde jag med kunden, ibland var jag också med inne hos läkaren, säger Suominen.
Körde ryckigt och hårt
Mikaela Holmström och hennes pappa fick i stället kliva in i en annan, mindre taxi, som kördes av en främmande chaufför. Enligt Holmströms beskrivning talade chauffören dålig finska, skötte privata telefonsamtal under färden, körde på ett ryckigt sätt och överskred tidvis hastighetsbegränsningen, så att färden kändes allmänt otrygg och oprofessionell.
– Jag är glad att jag var med den här gången, för det här kändes inte tryggt för pappa. Det här är ju konstigt, eftersom man i dag strävar efter att skapa trygghet för de äldre.
Holmström konstaterar att en följeslagare helt klart numera behövs i dessa situationer och kan varken förstå sig på ekonomin eller miljötänket bakom de nya reglerna.
Överväger att sluta
Mikaela Suominen hoppas att det blir förändring vid årsskiftet med en ny förmedlare av FPA:s taxiresor. Då är det Taksi Helsinki och Menevä som sköter det här i landskapet. Om nuvarande system fortsätter överväger hon att lämna FPA-körorna.
Bakgrund
- De nya reglerna för hur FPA-skjutsarna från glesbygden till Åbo ska skötas trädde i kraft i mitten av september.
- Bakgrunden är Konkurrens- och konsumentverkets (KKV) tolkning av taxilagen och hur FPA-skjutsarna ska organiseras. KKV anser att returresan måste öppnas upp för vilken taxichaufför som helst.
- Tidigare har man kunnat anlita samma taxi tur och retur ifall sjukhusbesöket varar kortare tid än vad det skulle ta för taxin att köra hem.
- Numera får chauffören inte vänta tills kunden är klar. Alternativet är att köra tom tillbaka eller bli kvar och vänta på en ny skjuts vid en taxistolpe i stan.
- Från och med den första januari är det Taksi Helsinki och Menevä som förmedlar FPA:s taxiresor i Egentliga Finland. Tills dess är det Lounais Suomen Taxidata som har hand om servicen.
Min erfarenhet av Fpa-taxi är att kunden inte har rätt att välja! Dock har det alltid varit en bil från Kimitoön för turresan, returresan har kunnat vara Åbo eller som senaste gång, en Bjärnåtaxi. I början tilläts taxin att vänta om väntetiden inte överskred hemresans längd, utan väntpeng för bilisten, nu får den köra hem utan passagerare.
Jo,Taxi-Datan är boven i draman?Kela har inte bestämnt att så o så ska d köras utan Lounais-Suomen Taxi-Data bolage ha ordna så att deras bilar får allt mera kyytin?Hoppas d blir stopp,vid årsskiftet?
Eftersom det är en Fpa köra så har väll kunden rätt att använda signal svenska i kontakt med chauffören ? ( eller har man inte ? ). Det kan ju hända något på vägen som man måste säga !
Hur följs det upp på taxi centralen att de bilar dom kör svenskspråkiga klienter kan kommunicera på svenska ?
Konstig tolkning av Konkurrens- och konsumentverket (KKV). Är det att välja taxi om det kommer en Åbotaxi? Skulle väl vara rätt om man får välja vem man vill som har kontrakt att köra Fpa köror bara taxan är densamma. Denna regel gynnar nog bara Taxidata.