Ötomtar med en twist på Själö den här vintern – vildmarksmat, yoga och Östersjöarbete på ön

Också i år var det populärt att söka uppdraget som ”ötomte” på Själö. Till uppgifterna hör att fungera som ögon och öron för öns turismföretagare och vid behov hjälpa till med att ta emot kunder. Uppdraget sträcker sig åtminstone till slutet av mars, möjligen en bit in i april.
I år sökte över 150 personer uppgiften, och liksom i fjol valde Rederi Vitharun igen tre personer för uppdraget. Men i år får jobbet en liten knorr, eftersom man engagerat en meriterad kock som tidigare jobbat med bland annat vegansk vildmarksmat, en certifierad yogalärare och en projektchef inom Östersjöarbetet.
Vildmarks- och svinnmatskock känner sig hemma
Ossi Paloneva är företagare inom mat, han har bland annat jobbat med restaurangkonceptet VILLD som var den första veganska fine dining-restaurangen i landet. Dessutom har han varit med om att starta upp landets första restaurang som enbart serverade svinnmat.
Hans sambo Pia-Marie Lahti har jobbat inom hälsovård med bland annat digitaliseringsuppgifter och är dessutom utbildad yogalärare och handledare inom konstterapi. Livssituationen för båda var den att ett knappt halvår ute på en skärgårdsö kändes lägligt. Konceptet med inkvartering, restaurang och möjligheten att ordna aktiviteter i skärgården lockade.

– Vi har varit en dryg vecka på ön nu och börjat komma in i rullorna. Jag har tidigare jobbat inom restaurangbranschen i ett tiotal år, först som anställd i köket och senare som kock och företagare med fokus på klimatsmartare mat, berättar han från stugan ”Nordling”, där paret nu slagit ner bopålarna för vintern.
Han startade för några år sen restaurangen VILLD som stängde dörrarna i slutet av förra året i efterdyningarna av branschens coronakris. Verksamheten blev aldrig lönsam och man bestämde sig för att lägga ner innan läget blev helt ohållbart.
– Tajmingen där var kanske inte den bästa, och vi var kanske till och med litet före vår tid. Men beslutet att stänga visade sig nog vara det rätta, säger han med facit på hand.
Perfekt miljö för Östersjöprojektchef
Den tredje som håller ett öga på ön under vintern är Anne Klemelä som jobbar som projektchef vid Baltic Sea Action Group och håller i trådarna för projektet Ett levande Östersjön.
– Jag sökte uppdraget eftersom jag tror att Själö är det perfekta stället att fokusera just på jobbet med att skydda den maritima naturen. Här har man tid att tänka efter och varva ner. Klimatångesten dämpas då man lever mitt i den vackra skärgårdsnaturen, säger hon.
Satsar på jul- och sportlovskoncept
Vitharun kommer i samarbete med Paloneva att satsa på tillställningar både för företag och privatpersoner också under vinterhalvåret. Särskilt till jul och under sportlovet försöker man nu locka besökare till den mytomspunna ön.
– Julen har redan visat sig populär och vi har sålt halva kapaciteten redan nu.
Men det är inte ens meningen att varje veckoslut ska vara fullbokat under vinterhalvåret, så någon desto större press finns inte.
– Vi ska nog hinna varva ner och tänka på annat också, intygar Paloneva.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.