Förflytta dig till innehållet

Östra Strandgatan öppnar nu för enkelriktad trafik – arkeologerna har gjort spännande fynd

Maja Meurman
Arkeologiska utgrävningar
Den gamla stödmuren som grävts upp ska rivas, för att göra plats för en ny stödmur.

I dag ska avsnittet mellan Kaskisgatan och Kvarnbrinken längs Östra Strandgatan i Åbo asfalteras och kring klockan 18 öppnas för enkelriktad trafik i riktning från Martinsbacken mot domkyrkan.

Gatan, som varit avstängd till följd av sanering, skulle ursprungligen öppna i början av augusti, men oväntade ledningar under marken fördröjde arbetet.

Tuomas Turpeinen, ansvarig byggherre, säger att gatan ska hållas öppen åtminstone tills nästa sommar, möjligen under resten av saneringsarbetet. Nästa vecka stängs ändå leden för fotgängare och cyklister mellan Teaterbron och Kvarnbron för några dagar.

Under hösten ska gatans kantdelar samt de nya cykelvägarna på båda sidorna av vägen byggas. Avsnittet mellan Sotalaisgatan och Teaterbron ska även bli helt klart.

Också de arkeologiska utgrävningarna fortsätter. För tillfället pågår de mellan Aurabron och Teaterbron vid den gamla stödmuren från mitten av 1800-talet.

Efter att området undersökts ska stödmuren rivas och en ny ska börja byggas i dess ställe i oktober.

Vägarbete vid Östra StrandgatanMaja Meurman
Avsnittet mellan Kvarnbrinken och Kaskisgatan ska asfalteras och öppnas för enkelriktad trafik i dag.

Intressanta arkeologiska fynd

Under de arkeologiska undersökningarna har man hittat fynd från så tidigt som 1300-talet.

– Det här området i Åbo har undersökts väldigt lite. Utgrävningarna har kompletterat informationen vi tidigare haft om bosättningen här, säger arkeologen Kari Uotila.

Området vid Aurabron var under medeltiden ett strandområde till ett närliggande dominikankloster. Efter medeltiden och fram till 1800-talet fanns stads- och strandtomter i området.

Två arkeologer vid utgrävning.Maja Meurman
Arkeologerna Jani Vidberg och Kari Uotila säger att området vid Aurabron är arkeologiskt intressant.

De intressantaste arkeologiska fynden är enligt Uotila fönsterglas och tegel som troligen härstammar från det medeltida klostret i nuvarande Kaskisbacken.

– Vi har också hittat stora mängder keramik från ett tidigt 1300-tal, vilket är spännande. Varje dag hittar vi något nytt och undersökningen framskrider hela tiden, säger Uotila.

Arkeologen Jani Vidberg berättar att de för ett par dagar sedan hittade ett sällsynt glaskärl, som de tror härstammar från 1500-talets Venedig.

– Det är fråga om ett blått glaskärl med guldfärgad emalj. Det har säkert koppling till klostret, i och med att det var rikt och denna typ av föremål var väldigt värdefulla.

Andra föremål som hittats är bland annat bitar av kalksten, delar av träkärl, rester av läderföremål och skor samt en hel del djurben.

Nästa år kommer korsningen mellan Kaskisgatan, Tavastgatan och Östra Strandgatan samt området vid Liljastatyn att undersökas.

Bit keramik i hand.Maja Meurman
I går hittades en bit av ett keramikföremål tillverkat av lera, som troligen härstammar från en tidsperiod mellan åren 1350 och 1550 från den belgisk-tyska gränsen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter