Östermalm Trading sköter slambrunnarna på Kimitoön — nöjd kund: servicen fungerar


Johan Östermalm tömmer här en trekammarbrunn. Det går smidigt och utan problem. Foto: Emilia Örnmark
På Kimitoön har slamtömning och transport från fastighetsvisa brunnar varit kommunal i sju år (sedan år 2013) och fungerat i Sydvästra Finlands avfallsservices (LSJH) regi.
Kimitoön ska fungera som modell då resten av kommunerna inom LSJH:s verksamhetsområde ska gå in för samma system under övergångsperioden år 2021-2026.
ÅU hängde med då entreprenören Johan Östermalm från Västanfjärdföretaget Östermalm Trading åkte till Sunnanå, ganska mitt på Kimitoön, för att tömma en slambrunn.
Sedan den senaste konkurrensutsättningen, för drygt ett år sedan, är det Östermalm som skött både Kimitoöns norra och södra distrikt. De sex första åren hade områdena varsin entreprenör, men Östermalm kunde ge den bästa offerten på bägge områdena.
Mindre bråttom under vintern
Vid elvatiden den här förmiddagen har Östermalm tömt fem slambrunnar. Det blir en till i samma område, innan han styr lastbilen mot Kila, i norra delen av Kimitoön.
På Kimitoön gör LSJH ungefär 2 600 slambrunnstömningar per år.
Östermalm har två slambilar, införskaffade då det femåriga avtalet med LSJH inleddes.

Slambilar införskaffade Östermalm Trading då företaget för ett drygt år sedan övertog slamtransporterna på hela Kimitoön. Foto: Emilia Örnmark
Till Östermalms område hör förutom hela fasta Kimitoön också Hitis/Rosala och Högsåra.
— Nu i februari är det inte så bråttom, det handlar kanske om totalt 80 tömningar. I oktober brukar det vara fler, runt 350, säger Östermalm och förklarar att det beror på att det under vinterhalvåret kan vara svårt att ta sig fram till brunnarna.
Att vägen till brunnen är framkomlig är fastighetsägarens ansvar.
Nöjd med arrangemangen
Den rätta adressen hittar Östermalm genast. Han har ett datasystem i bilen som hjälper honom, men till denna fastighet har han dessutom varit förr, och backar vant upp den stora bilen mot fastigheten.
Trädgrenarna river i sidospeglarna, men det är Östermalm ganska van vid. En del skavanker på bilen är han då och då tvungen att åtgärda. För övrigt är han nöjd med arrangemangen.
— Vi slipper ju faktureringen, den sköter LSJH, säger han.
Nöjd kund väntar på gården
Fastighetsägaren Annalisa Söderholm möter oss. Hon har bara gott att säga om servicen.

Annalisa Söderholm är nöjd med hur systemet med slambrunnstömning fungerar. Foto: Emilia Örnmark
— Allt fungerar som det ska. Jag får ju en lapp hem på förhand, som berättar när slambilen kommer.
Meddelandet om vilken vecka slambrunnen töms finns på fakturan för soptömning. Ber man om det kan man få närmare information om tidpunkt. Det krävs dock inte att man är med då brunnen töms.
Östermalm putsar av brunnslocket och drar slangen från bilen på plats. Femton minuter senare är uppdraget utfört, och Östermalm åker vidare.
Är det en större brunn, eller om höjdskillnaden är stor kan tömningen ta upp till en timme.

Johan Östermalm samlar många kilometer på Kimitoön. Lyckligtvis kan han tömma bilen också i KImito, och behöver inte ta sig till reningsverket i Dalsbruk för varje tömning. Foto: Emilia Örnmark
En eller två tömningar i året
Enligt lag måste slambrunnen tömmas en gång per år, och i de flesta fall räcker det.
— Men om det i huset bor en familj med två eller tre barn och brunnen inte rymmer mer än tre kubik, kan man behöva tömma två gånger, säger Östermalm.
På Kimitoön finns det både slutna tankar och trekammarbrunnar, där vatten kommer åt att rinna ut.

Trekammarbrunn. Foto: Emilia Örnmark
De slutna tankarna rymmer allt från tre kubikmeter upp till tio eller till och med fjorton kubikmeter. Trekammarbrunnarna rymmer en till fem kubikmeter.
Östermalm får 14 kubik i bilen, och måste efter det åka till pumpstationen i Kimito eller till reningsverket på Tyska holmen i Dalsbruk för att tömma.
— Slutna tankar finns det mycket av i skärgården. Och vid nybyggen finns det av dem.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.