Österbottniska Ekofish fick tillstånd för öppethavodling– första fiskodlingen så långt ute till havs

Ekofish sökte ursprungligen tillstånd att odla upp till 950 000 kilo fisk i åtta nätbassänger per år. Det beviljade tillståndet gäller 700 000 kilo i sex bassänger.
Den odlade fisken är i första hand regnbåge. Senare kan det bli aktuellt också med sik.
Regionförvaltningsverket beslöt också att fiskodlingen kan inledas i begränsad skala redan innan beslutet vunnit laga kraft. Beslutet kan överklagas till förvaltningsdomstolen.
Tre kilometer utanför Kallan
Ekofish vd Sebastian Höglund är nöjd med beslutet. Planen är att inleda odlingen redan i slutet av maj.
— Öppethavsodling är en rätt ny grej. Man började med den i Norge så sent som 2012. Det finns många fördelar med att vara längre ute till havs, bland annat med tanke på fiskhälsan, säger Höglund.
Odlingen kommer att ligga knappt tre kilometer utanför den sista holmen, Kallan, som har en fyr med samma namn. Det blir därmed den fiskodling i Finland som ligger längst ute.
Höglund tror inte att den hårdare sjögången ute till havs kommer att bli ett problem.
–All utrustning är anpassad för omständigheterna, strömningen och bottnen. Jag är laxfiskare från förut så jag är van att röra mig på området, säger han.
Väckte protester
Ekofish planer väckte en del uppståndelse i regionen år 2018. Aktivister som ogillade planen samlade bland annat underskrifter för att förbjuda odlingen. Sedan dess har protesterna dött ut lite grann.
— Vi har försökt föra en saklig dialog och myndigheterna har ordnat faktaseminarier. Det har säkert varit en ögonöppnare för många, säger Höglund.
År 2017 odlades kring 14,6 miljoner kilo fisk i Finland. Största delen av den odlade fisken var regnbåge och sik. Värdet på den odlade fisken uppgick till 80 miljoner euro.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.