Förflytta dig till innehållet

Osäkra plugghästen blev en påverkare: "Jag har alltid haft en ganska stark känsla för vad som är rätt och fel"

Influencern och mångsysslaren Clara Henry har lite finskt blod i och med att hennes mormor kommer från Finland. Foto: Magnus Ragnvid


Tjugofyraåriga Ellen – Clara Henry – har alltid haft svårt att fullfölja saker och bestämmer sig därför för att låtsas vara sexton år igen och gå om gymnasiet. När ex-flickvännen Vera plötsligt börjar jobba på skolan som lärare ställs allting på sin spets.
”Sjukt oklar” är en teveserie som kastar tittaren tillbaka till gymnasietiden med full kraft, och man önskar innerligt att man haft en klasskamrat som Ellen – allt hade varit så mycket roligare då.
– Ellen skiljer sig mycket från hur jag själv är som person. Hon är väldigt impulsiv medan jag gillar planering.
Henry önskar att hon själv var mer som Ellen på den fronten.
– Å andra sidan tar hon inget ansvar och har inget konsekvenstänkande, vilket jag vill hävda att jag har. Men vi är båda två väldigt bra på att ordbajsa, säger Clara Henry med ett skratt på telefon från Stockholm.
När Clara Henry själv var i tonåren var hon väldigt osäker och ”verkligen inte cool”. Men hon har ändå alltid haft mod nog att sätta ner foten.
– Jag var ganska töntig, en plugghäst. Däremot vet jag att jag alltid haft en ganska stark känsla för vad som är rätt och fel och har ingripit i mobbning trots att jag inte själv befunnit mig mycket högre i rang än den mobbade.
Se en ”Sjukt oklar”-trailer nedan.

Det som är speciellt med tv-serien är att den förhåller sig till etnicitet och sexualitet på ett oproblematiskt och tillåtande sätt som fortfarande är ovanligt för dagens film- och teveindustri. Ellen är lesbisk, men det är okomplicerat och bara en av alla hennes många egenskaper, och många av karaktärerna har utländsk bakgrund.
– Många har sagt att det är så befriande att se ett samkönat par som aldrig någonsin behöver stå till svars för sin sexualitet, relationen porträtteras utan att problematiseras. När vi skrev manus var det viktigt för mig att det inte ska vara ett statement att porträttera normbrytande personer, säger Henry.
För Henry, som själv är pansexuell – en sexuell läggning där personen känner dragning till personer oberoende av biologiskt kön eller könsidentitet – kändes det skönt att få spela en karaktär där den sexuella läggningen inte står i fokus. Seriens kvinnliga huvudkaraktär Ellen får dessutom bete sig ”okvinnligt” och ofint. I motsats till hur kvinnor ofta porträtteras på film och teve – som omänskligt perfekta – är Ellen så gott som osminkad genom hela serien.
– Kvinnor porträtteras ofta i första hand som kvinnor, inte som människor, men Ellen får lov att vara människa. Hon är högljudd och lättprovocerad men blir aldrig den arga kvinnan, hon är klantig men blir aldrig den dumma kvinnan. Jag gillar att hon är så mångsidig på ett knäppt sätt, säger Henry.
Serien blev framröstad till Årets svenska tv-serie 2018 av filmsajten Moviezine, med ”Vår tid är nu” och ”Bron” som tvåa och trea. Också på Instagram, där Henry har hundratusentals följare, försöker hon ge en nyanserad bild av sitt liv och sig själv.
– Jag är noga med att inte bara lägga upp superproffsiga bilder på mig själv och på ungefär varannan selfie är jag osminkad. Jag har själv avföljt en massa människor för att deras profiler får mig att må dåligt. Deras supersnygga kroppar på en strand i Kenya får mig att vilja boka första bästa flyg till en solig strand, och det är inte bra – varken för mig eller för miljön, säger hon.

Clara Henry har lagt av med sin karriär som youtuber, dels för att det inte längre var kul, dels för att hon tycker att plattformen har förändrats. Det hon laddade upp under sex år lockar fortfarande många tittare och följare. Bild: Skärmdump


Karriären som youtuber har hon däremot lagt av med. Dels för att det inte längre var kul efter sex år, dels för att hon tycker att plattformen har förändrats. När hon slutade för ungefär ett år sedan var hon en av Nordens största kvinnliga youtuber.
– När jag började var Youtube väldigt kärleksfullt. Det var en plattform för oss som inte var supercoola i skolan, en grupp med utstötta som fick en röst i och med att vem som helst kunde lägga upp vad som helst. Men under senare år har jag fått skolgårdsvibbar. Youtube har blivit en mer hatisk plattform där de som är störst och bäst hackar ner på andra och där allt ska exponeras, säger hon.
Trots att hon inte har några problem att prata om mens, aborter och kroppsbehåring så finns det saker som hon inte pratar om i offentligheten.
– Jag tror att mina följare tänker att jag kan prata om allt, för vissa delar är jag jätteöppen med. Men jag pratar väldigt sällan om min familj, mitt kärleksliv eller när jag mår dåligt. Jag har tydliga ramar för hur jag uttrycker mig och vad jag lägger upp, men inom de ramarna är jag spontan.
Henry är också komiker.
Har det äntligen, 2019, blivit tillåtet att vara en kul tjej, eller är den rollen fortfarande främst reserverad för killar?
– I dag får kvinnor vara roliga på film på ett helt annat sätt än tidigare, men när jag föreläser upplever jag fortfarande att det är svårare att vara rolig som tjej. Man måste förbereda sig så jävla väl, man kan inte gå in och improvisera, vilket killar verkar kunna göra. Jag vill säga att tiden då kvinnliga och manliga komiker behandlas olika är förbi, men vi är inte riktigt där än.
”Sjukt oklar” finns på SVT Play och kan också ses i Finland.

Clara Henry
Ålder: 24
Bor: Stockholm, född utanför Göteborg
Aktuell med: Teveserien ”Sjukt oklar” och boken ”Mot framtiden: en simpel guide till att krossa patriarkatet” (2018).
Karriär: Skådespelare, ståupp-komiker, författare, influencer, youtuber, programledare för bland annat Melodifestivalen 2017
Instagram: @glasclara, 443 000 följare
Om 10 år: ”Då är jag 35. Kanske har jag barn, mina katter och bor förhoppningsvis utanför Göteborg, där jag cyklar omkring. Jag hoppas att jag är lugn och tillfreds, ostressad och lycklig.”

 
Heidi Hakala/SPT

Clara Henry är aktuell med boken ”Mot framtiden: en simpel guide till att krossa patriarkatet”. I baksidestexten berkivs boken som en överlevnadsguide för alla som någonsin varit utsatta för eller funderat på den strukturella sexismen i samhället. Foto: Pressbild

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter