Ortsbornas insamlade vägfilmer ger nya vägar i Pargas och Nagu

Det gick på ett kick när Pargas stad samlade in filmer på vägnätets skick förra året. På ett par timmar var hela vägnätet på 85 kilometer kartlagt av ivriga ortsbor, som lämnade in sina filmer via tjänsten Crowdsorsa. I sommar märks de första åtgärderna som baseras på filmerna, då vägavsnitt i Pargas och Nagu förbättras.
– De första konkreta åtgärderna som märks är att vi förbättrar Hyvilempvägen på avsnittet mellan Skärgårdsvägen och Paroc. I Nagu ska Viksvägen som svänger in från Skärgårdsvägen vid gamla Nagu korv och spik restaureras, säger Matias Jensén, tf. teknisk chef i Pargas.
Jensén säger att han är nöjd med hur insamlingen av materialet gick till, och att det är värdefullt för staden att ha kartläggningen som utgångspunkt i planeringsarbetet de närmaste åren.
– Budgeten för förbättrande av vägarna är begränsad, och vi kan göra ett par hundra meter, kanske max en kilometer per år. Men filmerna kommer ju också att ge ett jämförelsematerial i framtiden, så vi ser hur snabbt vägavsnitt förändras, säger han.
Crowdsourcing är kostnadseffektivt
I framtiden uppskattar Jensén att en ny kartläggning kommer att göras med tre till fem års mellanrum.
– Allt material som samlades in leder inte till direkta åtgärder, men det gör att vi har en bättre helhetsbild av läget.
Han tillägger att det inte är något nytt att filma vägnätet för att kartlägga restaureringsbehov, utan att det nya med metoden ligger i att den är crowdsourcad, och därmed mycket mera kostnadseffektiv. Crowdsourcing innebär att man utnyttjar allmänheten som arbetskraft, vilket kan göra projektet effektivare och snabbare.
Också cykellederna kartlades under projektet. Där hittade man en del sprickor och hål som också de noteras för framtida planläggning.
– Man ska komma ihåg att kartläggningen också visar vilka vägavsnitt som är bra i skick, och gör att vi vet var vi inte behöver sätta in åtgärder den närmaste tiden, säger Jensén.
Vägnätet som kartlades filmades av frivilliga med egna mobiler. De fick följa rutter och genom så kallad gamification samlades virtuella frukter in, och för varje frukt utbetalades en monetär ersättning åt insamlarna. Frukterna var utplacerade så att filmerna skulle täcka hela vägnätet.
Materialet analyserades sedan via AI för att få fram det största restaureringsbehovet.

Uppdaterad 4.6.2024, klockan 10.19: en beskrivning av metoden crowdsourcing lades till.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.