Förflytta dig till innehållet

Ortodoxa kyrkan behöver nya grannar


Två nya affärsfastigheter planeras intill Ortodoxa kyrkan vid Salutorget i Åbo. Reaktionerna på de första bilderna av byggnaderna är delade. Passar byggnaderna i gatubilden och hur påverkar de kyrkan och torget?
Nya projekt dyker regelbundet upp i Åbo. Intresset för att satsa i Åbo är fortfarande stort. Det stora intresset skapar förutsättningar för en behärskad tillväxt. Det är viktigt att skilja på kommunala och privata projekt. I diskussionen gällande olika projekt saknas ofta denna aspekt.
Åbo stads misslyckanden med att genomföra sina egna byggprojekt, kan i värsta fall även kasta en skugga över privata projekt.
Att bygga tätare i Åbo centrum gynnar miljön och ger många samhällsekonomiska fördelar. Finland har, i motsats till många andra europeiska länder, haft en tradition att sprida ut bebyggelse och infrastruktur. Under 2000-talet har också Finland kommit på andra tankar. Statens föreskrifter om byggandet förespråkar att befintliga tätorter görs mera kompakta.
Åbo stad har en totalyta på 306,4 kvadratkilometer av vilka 60,7 kvadratkilometer är vatten. Geografiskt är Åbo ingen liten stad. I stadens ägo finns cirka 48 kvadratkilometer skog och cirka 17 kvadratkilometer åker. I Åbo finns det således både tätort och landsbygd. När man beaktar även grannkommunerna finns det mycket skogsmark och flera friluftsområden. Man behöver inte gå många kilometer från Åbo centrum för att hitta gröna oaser.
Omgivningen kring Salutorget är i dag är en blandning av allt möjligt. Nya projekt ger en möjlighet att välja vad man vill komplettera gatubilden med. I huvudsak kantas Salutorget av moderna byggnader, med två karakteristiska undantag, Åbo Svenska Teater och Ortodoxa kyrkan. Det nya Salutorget får också en modern profil.
Frågan om nya byggnader passar in i omgivningen delar åsikterna. Om man granskar den Ortodoxa kyrkans omgivning i dag, är den inte speciellt tilltalande, tvärtom. Omgivningen är diffus och ostrukturerad. Kyrkan är på paradplats men nästan gömd.
De nuvarande byggnaderna på varsin sida om Ortodoxa kyrkan kan inte betecknas som arkitektoniska pärlor. På västra sidan finns en låda i 70-tals stil och på andra sidan finns ett betongmonster i 90-tals stil. Områdena framför respektive byggnad är för tillfället inte i effektiv eller ändamålsenlig användning.
När man tar en närmare titt på de nya planerna märker man att de nya byggnaderna skapar utrymme kring kyrkan och lyfter fram kyrkan. Kyrkan blir mittpunkten. De nya byggnaderna är delvis i samma stil med nya Börsen, trots att nya Börsen blir rundare i kanterna. Det finns garanterat delade meningar om detta, men det lönar sig att titta på alla bilder kring torget, inte enbart på bilderna av de planerade byggnaderna. Det är inte detaljerna som styr våra upplevelser, helhetsintrycket är avgörande.
När man tar en promenad kring torget, vilket är fullt möjligt trots pågående byggarbeten, märker man fort att de gamla anrika husen kring torget, som man kan beundra genom att titta på gamla bilder, inte finns kvar. De gamla husen och stämningen i Åbo i början av 1900-talet kommer inte heller att komma tillbaka, det gäller att titta framåt. Att kombinera nytt och gammalt är inget nytt påfund. Kombinationen finns i många städer.
De nya byggnaderna ska innehålla kontors- och affärslokaler, men också lokaler för restauranger och caféer. Ett större utbud i centrum gynnar alla aktörer och lockar flera besökare. Åbo centrum har alla möjligheter att bli en av de starkaste stadskärnorna i Finland. Det är viktigt att påminna om att den kommersiella verksamheten även finansierar den icke kommersiella verksamheten. Det här gäller både lokalt och nationellt.
Många städer och tätorter i Finland skulle närmast hoppa jämfota av glädje, om de hade samma utveckling och det skulle finnas samma intresse för investeringar som det finns i Åbo. Åbo ska på alla vis främja denna utveckling och upprätthålla intresset. Man behöver inte vara orolig för förhastade beslut. Gällande lagstiftning ser med säkerhet till att krånglighetskoefficienten är tillräcklig hög.
Det är viktigt att nya byggnadshelheter på centrala platser diskuteras och granskas kritiskt, men på 2020-talet kan vi inte bygga byggnader från 1820-talet. Omgivningen kring Salutorget i Åbo är tillsammans med Aura å de två viktigaste geografiska varumärkena för Åbo. Därför är en kritisk, men realistisk granskning av alla kommande planer oerhört viktig.
Initiativet att utveckla norra sidan av Salutorget med nya tidsenliga byggnader och öppna samlingsplatser är välkommet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter