Förflytta dig till innehållet

Ortens gymnasium populärt – fotboll och betänketid styr Ekenäskillars val

Kristoffer Nöjd
Ungdomskillar på slaskig gata.
Kevin Segersvärd och Edvin Holmberg i Ekenäs siktar på gymnasiestudier, men preliminärt på olika orter.

Edvin Holmberg på nian i Ekenäs utgör ett undantag till många av hans klasskamrater eftersom han sökt till idrottsgymnasiet i Vörå.

– De har bra rutiner, individuell träning och så vill jag bort från Ekenäs. Dessutom har jag en kompis i Tenala som också har sökt dit, säger Holmberg som vill satsa på fotboll och löpning i Vörå.

”Ganska självklart”

Men hans kompis Kevin Segersvärd gör som en stor del av de andra niorna i Ekenäs och Tenala och söker till Ekenäs gymnasium som i år har en rejäl ökning i antalet sökande.

För Segersvärd var ortens gymnasium ganska självklart.

– Jag har inte valt vad jag ska bli. Nu får jag tre år extra att fundera på det, säger han.

Blond kvinna vid räcke i skola.Arkiv/Kristoffer Nöjd
Petra Blomqvist är glad att intresset för Ekenäs gymnasium är så stort.

74 personer har lagt Ekenäs gymnasium som sitt första val som studieplats i höst. Gymnasiet har 75 platser.

– Vi är mycket nöjda. Det är ungefär 20 fler sökande än i fjol. Det normala brukar vara 55–60 sökande, säger rektor Petra Blomqvist .

Gott rykte

Blomqvist tror det beror på att gymnasiebenägenheten har ökat från att ha varit cirka 50 procent. Hon uppskattar att den kan ligga på 55 procent i år.

Överlag tror hon att Ekenäs gymnasium har ett gott rykte.

– Vi har studerande som trivs och som talar gott om skolan. Vi har också haft väldigt engagerade tutorer som gjort ett bra jobb på högstadieskolorna.

Betyggräns behövs

Av de sökande beviljas alla som har över 7,0 i medeltal en plats. Hur många det är vet man i juni då de sökande fått sina avgångsbetyg från högstadiet. Blomqvist tycker att det behövs en gräns.

– Det måste finnas en viss nivå av läs- och skrivkompetens bland de studerande. Det är redan ganska stor skillnad på studerande som har 7,0 och 9,0 i medeltal. Å andra sidan är det bra att det är blandat. Det ger en bra stämning och man sporrar varandra. Jag kan tänka mig att stressen och kampen om höga betyg hårdnar i skolor där alla har ett medeltal på över 9.

Gärna närgymnasium

I Raseborg är inte ”gymnasieshopping” eller fenomenet som synts i Åboland att man väljer bort sitt närgymnasium till förmån för till exempel populära Katedralskolan i Åbo inget stort problem. I Västnyland kan ett bristande elevunderlag överlag bli ett större problem på sikt.

– Det är ett hot mot de små gymnasierna om man söker sig till gymnasier på annan ort. Det finns en gräns för hur litet ett gymnasium kan vara. Men den beror förstås på hur mycket kommunen är villig att betala för undervisningen. Vi är ett närgymnasium och ser gärna att de som klarar medeltalet och bor i närområdet väljer vår skola. Vi fyller just den funktionen att man slipper pendla, säger Blomqvist.

Bra för kursutbud och gruppstorlek

Med ett elevantal på cirka 200 kan Ekenäs gymnasium erbjuda ett brett utbud av studieavsnitt (kurser) och lämpliga gruppstorlekar på cirka 25 studerande.

– Vi kan också ha lämpliga gruppstorlekar i de fördjupade kurserna som i små gymnasier kan bestå av bara några få studerande. Man har också en möjlighet att få nya kompisar från andra högstadieskolor, säger Blomqvist.

Ekenäs gymnasium var på sjätte plats i STT:s gymnasieranking i fjol, den som Katedralskolan i Åbo toppat i flera år.

– Det visar att nivån på vår undervisning är lika bra som i de riktigt stora gymnasierna.

Ökade i Hangö

Till Hangö gymnasium sökte 19 personer. Rektor Tanja Koivisto är nöjd.

– Det är betydligt fler än året innan då årskullen var exceptionellt liten.

Detta år hade man inga sökande från annan ort. Gymnasiet erbjuder en möjlighet att kombinera studierna med tennisspelande.

Man i solglasögon.Arkiv/Kristoffer Nöjd
Esbjörn Hägerstedt som är rektor i Karis-Billnäs gymnasium säger att antalet sökande är rätt nära den optimala nivån.

Karis-Billnäs gymnasium har 32 som valt gymnasiet som första alternativ och 69 sökande med skolan som andra eller tredje alternativ. Enligt rektor Esbjörn Hägerstedt är antalet stabilt.

– Vi ligger gärna i spannet 35–40 som inleder sina studier. Det vet vi i juni–augusti. Årskullarnas storlek och gymnasiebenägenhet är faktorer som påverkar, säger han.

– Vi tjänar fört och främst närsamhället, om än alla givetvis är mer än välkomna. Våra sökande är nästan uteslutande från Karis, Pojo, Billnäs, Svartå och Backgränd. Också Ingå, Snappertuna, Virkby förekommer ibland. Medeltalsgränsen gör också att det kan komma sökande från Kyrkslätt via den kontinuerliga ansökan men det har visat sig att de sällan inleder sina studier här.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter