Orsaken till krocken mellan katamaranen och Högsårafärjan börjar klarna

En katamaran krockade med färjan som kör mellan Högsåra och Svartnäs i Kimitoön i går på tisdagen cirka klockan 19.30.
Färjan hann tuta tre gånger innan det enligt vittnesmål ska ha hörts en rejäl smäll. Katamaranen körde in i färjans sida och båda fartygen fick lindriga skador.

Finferries arbetarskydds- och trafikdirektör Matti Markkanen uppger att färjans avgasrör gick av i krocken. Trafiken kunde ändå återupptas efter olyckan och färjan kör nu som normalt.
Ljudet från motorerna är på grund av det söndriga avgasröret ändå högre än normalt. Finferries hoppas få avgasröret reparerat den här veckan.
Autopiloten påkopplad
Olyckan undersöks vid Västra Finlands sjöbevakningssektions brottsbekämpningsenhet. Enligt undersökningsledare Tommi Lehtonen är undersökningen ännu i sin linda men det som ändå verkar klart just nu är att besättningen ombord på den estniska katamaranen inte hade hållit utkik som den borde.
— Olyckan undersöks som äventyrande av trafiken och katamaranens befälhavare misstänks för brister i utkik, bekräftar Lehtonen.
Katamaranen hade båtens autopilot påkopplad och körde ungefär 5 knop för motor. Enligt Lehtonen var de två personerna ombord koncentrerade på att tolka sjökortet då olyckan var framme. Roderfylleri har uteslutits.
Den farled som går mellan Högsåra och Kasnäs, och korsar vajerfärjans farled, är sommartid livligt trafikerad.
Fritidsbåten var väjningsskyldig
Myndigheternas utredning omfattar också färjans agerande men Lehtonen påpekar att katamaranen var väjningspliktig och att Högsårafärjan är en vajerfärja med begränsade möjligheter att röra sig utanför sin farled.
Finferries trafikdirektör Markkanen säger att dylika krockar är mycket ovanliga.
— Jag har jobbat nio år i bolaget och minns bara en annan färjekrock under de här åren, säger Markkanen.
Också den krocken inträffade i sydvästra Finland då en fritidsbåt kolliderade med färjan som kör mellan Palva och Teersalo i Nådendal i juli 2020.
— Alla som rör sig till havs borde vara uppmärksamma på omgivningen. Det gäller både dem som kör professionellt och dem som kör båt på fritiden, påminner Markkanen.

Markkanen har absolut rätt. Alla bör hålla utkik och bedöma situationen. Detta gäller givetvis även färjföraren. Förkörsrätt betyder enligt sjövägsreglerna inte rätt att köra på en annan farkost.