Orpo och Vapaavuori helt oeniga, ändå bästa polare


Jan Vapaavuori (närmare kameran) och Petteri Orpo i Logomo i Åbo under Samlingspartiets partikongress. Foto: Mikael Piippo
Samlingspartiet tog tjuren vid hornen redan på första kvällen av sin partikongress i Åbo. Partiet ordnade en diskussion om vård- och landskapsreformen, och som väntat stal partiordförande Petteri Orpo och Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori showen.
I sitt öppningsanförande deklarerade Orpo att det finns utrymme för olika åsikter inom Samlingspartiet och att partiet inte ryggar tillbaka inför svåra frågor.
Vi ville ordna det här tillfället så att ingen går runt och tror att Samlingspartiet inte diskuterar ärenden som det råder oenighet om, sade Orpo.
”En reform vars följder ingen vet”
Oenigheten kom fram med all önskvärd tydlighet när Vapaavuori tog till orda. Han har kritiserat vård- och landskapsreformen och sitt eget partis agerande i riksdagen i hårda ordalag och menat att de största städerna i Finland inte behöver reformen.
Enligt Vapaavuori skulle reformen orsaka ekonomisk osäkerhet för städerna och bromsa deras utveckling.
Här har vi en reform vars följder ingen vet. Till och med landets regering har medgett att den inte kan göra en uppskattning av reformens följder eftersom så mycket är oklart, hävdade Vapaavuori.
Trots att städerna kanske kan välja en fånig borgmästare eller töntiga fullmäktigeledamöter, är de ändå bättre på att organisera hälsovården än det här konstgjorda systemet som man nu försöker skapa.
Frågor utan svar
Orpo och Vapaavuori var noga med att hålla god min och föra fram sin vänskap. Båda tyckte deras meningsskiljaktigheter var beklagliga och otrevliga men några kompromisser kom ändå inte på tal.
Vapaavuori påpekade att han och Tammerfors borgmästare Lauri Lyly (SDP) presenterat ett kompromissförslag i Helsingin Sanomat på hösten men att regeringen inte kommenterat det över huvud taget. Han frågade Orpo och justitieminister Antti Häkkänen (Saml) om regeringen ens diskuterat hans och Lylys förslag på en avskalad version av vård- och landskapsreformen, men fick inget svar.
Jag tycker inte jag fick svar på någonting över huvud taget, sade Vapaavuori efter diskussionstillfället men log ändå lite grann.
Starkt stöd för Orpo
Orpo bemötte Vapaavuoris kritik med att konstatera att det inte finns någon modell som skulle passa alla städer och kommuner i Finland lika bra.
Orsaken till att det här är en svår sak för våra stora städer, och i synnerhet huvudstaden, är ju att ju större staden är, desto bättre förutsättningar har den att arrangera sin social- och hälsovård själv, sade Orpo.
Inte är det ju någon hemlighet att många i Samlingspartiet har problem med att acceptera landskapsindelningen i reformen.
Vapaavuori gick ett steg längre och hävdade att största delen av samlingspartisterna motsätter sig vård- och landskapsreformen i sin nuvarande form men att de samtidigt stöder Orpo som ordförande.
Orpo höll inte helt med men var nöjd över att han verkar få fortsatt förtroende som ordförande för partiet. Orpo har inga motkandidater när Samlingspartiet på lördag väljer sin ordförande för nästa tvåårsperiod.
Hård kamp väntar
Sida vid sida stod de två partikamraterna och kompisarna framför den samlade presskåren, och försökte tona ner betydelsen av att två toppolitiker inom samma parti har motsatta åsikter i en stor nationell fråga.
Inte tror jag att någon fjärmas från Samlingspartiet för att vi för en modern och ärlig debatt inom partiet, svarade Vapaavuori på en direkt fråga om hans och Orpos meningsskiljaktigheter kan skada partiet.
Därför står vi nu här, för att visa att Samlingspartiet är ett parti med rum för olika åsikter, sade Orpo.
Kampen kring vård- och landskapsreformen blir ändå lång och hård. Vapaavuori sade att han är beredd att göra allt i sin makt för att stoppa reformen, också att övertala Samlingspartiets riksdagsledamöter i Helsingfors att rösta emot den.
Jag upplever att jag i min tjänst har en skyldighet att motverka den här reformen och det är klart att jag försöker påverka riksdagen, sade borgmästaren.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.