Ormbett ska tas på största allvar: Linn, 11 och Wilma, 21 låg flera dagar på ÅUCS
Linn Högström , 11, från Helsingfors blev huggormsbiten på sommarstället på Kolko i Iniö i slutet av juni.
Hennes mamma Anna Högström säger att familjen först inte insåg allvaret i situationen.
– Linn och syster Naema Högström , 13, skulle gå för att titta på lamm. Flickorna behövde gå över en äng och hade blivit tillsagda att stampa och kolla efter ormar.
Naema gick först och stampade och Linn gick bakom.
– Plötsligt säger Linn till Naema att hon tyckte hon såg en orm och att något stack henne.
Systrarna gick sedan till det närmaste huset och berättade att Linn kanske har blivit biten av en orm.
– I det här skedet kunde man se en prick på benet. En bekant, äldre läkare kom och kollade på bettet men kunde inte säga med säkerhet om det var ett ormbett, säger Anna Högström.

Linn började må illa och Anna ringde då till hälsocentralen.
– Först sa de att vi skulle fara till Norrby med båten för att fara till Iniös hälsostation men sen ringde hälsocentralen på nytt och bad oss ringa till nödnumret. Till nödcentralen förklarade jag att jag inte är säker men att dottern kanske blivit biten av en orm. Nödcentralen sa att de skickar en helikopter direkt. Jag fattade inte hur allvarligt det var så jag frågade först om det var nödvändigt, berättar Anna.
Nödcentralsoperatören uppgav dock att om ett barn blivit biten av en orm, kommer de direkt – i det här fallet med läkarhelikopter.

Helikoptern landade
Då helikoptern landade mådde Linn redan ganska dåligt. Vårdarna såg direkt att det var ett ormbett och Linn och hennes pappa åkte med helikopter till ÅUCS. Linn fick bland annat värkmedicin och illamåendemedicin.
– Första natten var Linn på intensiven och man följde noga med hennes mående. Foten var väldigt sjuk och svullen. Efter en natt på intensiven sov Linn en natt på bäddavdelningen men tredje natten fick vi sova i vårt hem i Helsingfors för att vi inte ville vara på sjukhuset. För att få lov att sova hemma behövde Linn gå och ta blodprover för att kolla att allting var bra. Vi fick inte fara till stugan för att de skulle vara för lång väg till ett sjukhus om komplikationer skulle uppstå, säger Anna.
Det var en skrämmande händelse
Linn själv säger att det var en väldigt skrämmande händelse och att hon nu skall vara extra försiktig när hon rör sig utomhus.
– Linn fick helt fantastisk vård från början till slut. Jag är mycket tacksam att nödcentralen tog situationen på allvar även om jag själv inte helt förstod allvaret i situationen där och då. Jag vill också tacka grannen Maria som hjälpte oss, säger Anna.

Blev biten två gånger
En annan som blivit biten av en huggorm i Åbolands skärgård i sommar är Wilma Lund, 21.
Hon bor under sommaren på Brännskär och jobbar i Nagu med att hyra ut kajaker. I höst ska hon börja studera träningsfysiologi och biomedicin i Sverige.
Händelsen inträffade då Wilma hade varit på jobb i Nagu och skulle åka med båt tillbaka till Brännskär, tillsammans med en kollega och vänner.
– Jag skulle sätta en väska in i utrymmet som finns fram i båten. Då jag satt ner väskan kände jag hur något stack till. Jag kollade och såg en huggorm. Jag fick två huggormsbett och jag tänkte att händer dethär påriktigt. Det kändes svårt att förstå och alla i båten var nog lite chockade, säger Wilma.
– Först funderade vi om man ska använda Kyypakkaus men sen ringde vi till nödnumret och följde deras direktiv. Vi tog bilen till Pargas färjefäste och där mötte vi en ambulans där man kollade bland annat blodtrycket och blodsockret. Sen åkte vi med egen bil till ÅUCS.
Kändes lite värre än ett getingstick
Wilma berättar att bli biten av en huggorm kändes lite värre än att bli stucken av en geting.
– De enda symptomen jag hade var att det tog ont och att handen och armen svullnade upp cirka 10 minuter efter att jag blivit biten, säger hon.

Wilma spenderade först en stund på intensiven för att få dropp och sedan flyttades hon till jouren och sedan avdelningen för inre medicin. Allt som allt var hon fyra nätter på sjukhus.
Ormen blev först kvar i båten. Wilmas chef gick senare för att avlägsna den.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.