Förflytta dig till innehållet

Organiserade tjuvar ligger bakom många cykelstölder i Åbo

. Det stjäls omkring 1 300 cyklar varje år i Åbo. Det stora antalet stulna cyklar tyder på att det rör sig om organiserad verksamhet. Foto: Kim Lund


Statistiken över cykelstölderna i Åboregionen är dyster läsning. Endast i Åbo stjäls det omkring 1 300 cyklar varje år. Ser man till hela sydvästra Finland uppgår antalet till 2 300.
Det är över sex cyklar per dag och med tanke på att det inte stjäls så många cyklar under vinterhalvåret kan man anta att de dagliga stölderna under vår, sommar och höst uppgår till tiotals.
Det stora antalet stulna cyklar överraskade kriminalkommissarie Joachim Mattfolk vid Åbopolisen.
– Jag blev själv förvånad då jag såg siffrorna.
Antalet stölder är sannolikt större än vad den officiella statistiken visar eftersom alla stölder inte anmäls till Polisen.
Om till exempel försäkringens självrisk är större än cykelns värde är det många som struntar i att brottsanmäla stölden. Men för att få ut försäkringspengarna krävs det oftast att stölden har anmälts till Polisen, säger Mattfolk.
Chansen att få tillbaka sin cykel eller att cykeltjuven grips är ändå försvinnande liten.
– Av de stölder som har kommit till vår kännedom får vi ett avslut på endast omkring fem procent av fallen. Om cykeln till exempel har blivit stulen på en höghusgård och ingen har sett något, är det inte mycket vi kan göra.

Endast cirka fem procent av alla cykelstölder klaras upp av Polisen. Foto: Kim Lund


Med tanke att så många cyklar stjäls är det sannolikt att verksamheten är organiserad, säger Mattfolk.
– Alla stölder är inte sådana då någon tar en cykel hem från baren. De höga siffrorna tyder på att en del av stölderna är organiserade och att det finns personer som stjäl cyklar som sitt levebröd.
Det lönar sig alltid att fotografera eller skriva upp cykelns ramnummer och notera speciella kännetecken på sin cykel.
Då kan det finnas hopp om att få cykeln tillbaka i fall Polisen hittar övergivna cyklar eller får in cyklar som hittegods. I fall man senare ser sin stulna cykel på gatan är det också lättare att bevisa att det är rätt cykel i fall man har en så bra dokumentation som möjligt.

Misstänker man att cykeln är stulen ska man inte köpa den. Foto: Kim Lund


När man köper en begagnad cykel på nätet är det skäl att fråga efter ett inköpskvitto på cykeln och kolla att ramnumret inte har slipats bort. Om låset är sönder finns det också skäl att misstänka att allt inte står rätt till.
Det finns också andra tecken att ge akt på, säger Mattfolk.
– Om någon säljer en cykel som är hutlöst billig ska varningsklockorna ringa. Låter det för bra för att vara sant, är det ofta inte det. Samma sak gäller om försäljaren har 40 cyklar till salu på olika köp och sälj-sajter. Verkar det skumt är det bäst att låta bli att köpa cykeln.
I fall man köper en cykel som senare visar sig vara stulen kan man göra sig skyldig till häleri av oaktsamhet eller häleriförseelse.
Vet man med säkerhet att cykeln är stulen är brottsrubriceringen häleri för vilket straffskalan varierar från böter till fängelse i högst ett år och sex månader.

Ett skapligt lås gör det svårare att stjäla cykeln. Foto: Kim Lund


För försäkringsbolagen är cykelstölderna också en dyr affär. För några år sedan betalade Lokal-Tapiola i medeltal 300 euro i ersättning för stulna cyklar.
Summan har stigit sedan dess i och med el- och hybridcyklarna har blivit vanligare och att cyklarna överlag har blivit värdefullare uppger man vid försäkringsbolaget.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter