Förflytta dig till innehållet

Orell om Pargaskrisen: Äntligen sätter SFP ned foten

ÅU-foto
En nalle som sitter vid ett bord.

ÅU-foto

Krisen gäller också övriga sektorer inom den sociala verksamheten i Pargas, och inte enbart banskyddet, framhåller politiker som inte bara beställde utredning, utan själva ska vara med och göra den. ÅU-foto


Det var ett avgörande beslut stadsstyrelsen i Pargas fattade på måndagskvällen, ett beslut som fattades på mötesordförande Regina Koskinens (SFP) förslag.
Beslutet som var enhälligt över partigränserna går ut på att stadsdirektör Patrik Nygrén tillsammans med en politiskt tillsatt referensgrupp ska utreda om organisationsförändringar kan lösa krisen inom social- och hällsovården och framförallt inom barnskyddet. Utredningen som både ska blicka bakåt och framåt ska vara klar till nästa styrelsemöte.
– När jag deltog i radions Slaget efter 12 på måndagen visste jag ingenting om det här förslaget, säger Nina Söderlund, Vänsterförbundet, medlem i stadsstyrelsen vars möte började klockan 15.
– Första när jag satte mig på stadsstyrelsemötet förstod jag att det var på gång, då jag såg att Regina hade ett tillägg till listan, ett ärende hon dessutom var föredragande för, vilket är ovanligt, att inte en tjänsteman är föredragande.
En annan stadsstyrelsemedlem med lång erfarenhet av Pargaspolitiken är Markku Orell, Samlingspartiet. Så här beskriver han vändningen i stadsstyrelsen:
– Äntligen tog SFP tag i rodret, för de sitter på nyckelposter och har den största politiska makten. Det är avgörande hur de resonerar och jag är mycket glad att den här vändningen äntligen kom.
– Det är verkligen synd att det fick gå så här långt och att så många sagt upp sig, men jag värdesätter att SFP nu sätter ned foten. På mötet redogjorde stadsdirektören för vad som hittills har gjorts, och vi vet att man har försökt med både ett och annat, men vi vet också att det inte har fungerat, säger Orell.
Publiciteten och det faktum att även riksmedier har fått upp ögonen för problemen i Pargas, där samtliga socialarbetare inom familjeenheten har sagt upp sig, medverkade säkert.
Det menar både Orell och Söderlund – men alla kontakter som politikerna har fått från anställda, före detta anställda och andra berörda bidrog säkert också, funderar Söderlund.
– Innan början av det här året har jag inte vetat att det har varit så här illa, utan trodde att ingreppen 2016 hade haft effekt. Nu har en del berörda kontaktat mig, men ännu fler har kontaktat Lotta Laaksonen (också hon Vf, red.anm).
– Det är väldigt ledsamt, jag har aldrig tidigare i politiken mött så många gråtande anställda och före detta anställda, säger Söderlund.
SFP har inte fått lika mycket mejl och påringningar, och Regina Koskinen kallar inte beslutet en helomvändning.
Men hon berättar att bakgrunden till att SFP-politikerna själva skrev ihop en föredragning till stadsstyrelsemötet kom i fredags.
– Den diskussion vi förde i fredags med Patrik Nygrén, Peter Lindroos (personalchef) och Paula Sundqvist (social- och hälsovårdsdirektör) hade stor betydelse, säger Koskinen.
– Med utredningen vill vi se på vad som hänt, vad som kan göras annorlunda, behövs en ny organisation, omfördelning av jobb eller vad. Det här är en komplex fråga och det kan inte kallas ledarskapskris eller socialarbetarkris, det finns så många ingredienser.
Referensgruppen som med Nygrén ska göra utredningen har medlemmar från alla partier. På politikerspråk kunde den kallas en överrock. Men ingen signalerar någon misstro mot Nygréns utredningsförmåga, snarare kan man tolka det som att utredningen innebär knepiga samtal, en tajt tidtabell och att en politisk bredd är en garant för större samstämmighet om fortsättningen.

Nämnd ska ge Regionförvaltningsverket svar på torsdag

  • Social- och hälsovårdsnämnden i Pargas möts på torsdag. Ett ärende på listan är att formulera ett svar till Regionförvaltningsverket (Avi) som har krävt förklaringar av staden gällande vissa ärenden inom familjeenheten och barnskyddet.
  • Svar vill verket ha senast 19 april. Regionförvaltningsverkets rapporter och hot om vite finns inte som bilaga i föredragningslistan.
  • I ett annat ärende på torsdag ska nämnden ta ställning till ”åtgärder inom familjeenheten”. Bland förslagen till åtgärder finns flera av dem som fullmäktigeledamoten Lotta Laaksonen efterlyste nyligen. Nu föreslås bland annat att nyanställdas introduktion ska skötas ordentligt och det ska finnas tillräckligt juridiskt stöd, att Avis krav och åtgärder ska verkställas, att nämnden omedelbart ska få kännedom om Avis övervakningsberättelser, klagan och andra skrivelser som kan komma angående kundarbete.

Dela artikeln

3 kommentarer: “Orell om Pargaskrisen: Äntligen sätter SFP ned foten

  1. Mats Björklund skrev

    Zeke, inget tvingar att följa some-snacket, så arbetsron borde inte störas av den. Bra att minnas, att även om vi har deltagit i olika valprocesser så har det inte alla gånger haft någon praktisk betydelse. Jag har inte påstått att t.ex. vår nuvarande stadsdirektör (i vars val jag märk väl inte kunde påverka) inte klarar av uppdraget, men baserat på uppgifter som finns tillgängliga för allmänheten så verkar det heller inte vara någon självklarhet att han faktiskt gör det. Transparensen saknas fortfarande, vad är det som indikerar att han denna gång lyckas? Öppna frågor och luckor i resonemangen skapar misstro. Some-snacket tystnar (eller byter ton) då det finns övertygande tecken på riktiga framsteg, men försök att direkt tysta snacket sätter bara fart på den på olika forum. Den som har sökt sig till toppen ska tåla att det blåser nu som då. Alla kan misslyckas, men för varje ny chans som ges för att lösa samma problem ska motiveringarna och kontrollen skärpas. Sker det nu på riktigt? Skeppet kan köra på grund trots att någon nu håller i rodret. Man kan kanske inte förvänta sig en helomvändning på fläcken så utan insyn får vi bara hoppas att riktningen är ungefär den rätta och att hela besättningen kan sina uppgifter. Ifrågasätta kan man alltid. Jag rekommenderar passagerarna att tillsvidare åka med flytvästen fortfarande påklädd.

  2. zeke skrev

    Låt oss ge arbetsro åt dem nu. Nu räcker det med some-snacket. Bra att minnas att ledare och beslutsfattare är valda av oss själva, och framförallt: De är också bara människor, lika sårbara som du och jag. Den som är utan skuld må kasta första stenen.

  3. Mats Björklund skrev

    Ingen signalerar någon misstro mot Nygréns utredningsförmåga, trots att hans utredningar har pågått i två år och han enligt egen utsaga känner sig maktlös. Hoppas överrocken inte används som ett nyt täcke. Ut på vårisen så blir det fart på processen.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter