Ordkonstskolor i Åbo och Pargas firar hela veckan – i dag är det världsberättardagaen

Paola Fraboni, lärare i ordkonst sedan 2013 och verksam i Pargas, och litteraturstuderande Linnea Holmberg, som leder ordkonstklubbarna i Åbo, är mitt uppe i ett internt, virtuellt möte när ÅU ringer upp. Det drar nämligen ihop sig till ordkonstvecka, en vecka som infaller intill världsberättardagen, som firas 20 mars.
– Hur vi ska lyfta fram ordkonsten den här gången har diskuterats. Föreningen för ordkonstundervisning valde en modell där alla ordkonstskolor kunde delta i ett utbyte av idéer, säger Paola Fraboni.
Efter diskussion bland de finlandssvenska ordkonstlärarna – de är alla anlitade av Sydkustens landskapsförbund eftersom förbundet är det enda i landet som har ordkonstskola på svenska – blev det en grupp ledd av Lotta Sanhaie i Helsingfors som representrar Sydkustens ordkonstskola i utbytet. Uppgiften de jobbar med går ut på att fundera över hurdan önskedag ens husdjur skulle vilja ha och berätta vad som händer under den.
Men andra ordkonstsgrupper i Svenskfinland har alltså fria händer att fira veckan på andra sätt.
Aktiva på sociala medier, gör videor, bollar med ord, poesi, berättelser
I Åbo och Pargas betyder det bland annat större aktivitet på sociala medier, där barnens ordsnickrande, -bollande och -berättande kommer fram på olika sätt. På sajten ordkonst.fi hittas också en film som ger tips för ordkonstlektioner för årskurs 1–2, där finns poesifilmer som föräldrar med barn i åldern 0–6 kan ha glädje av, med mera.
– Olika virtuella hjälpmedel och filmer är uppskattade dessa tider.
De facto har klubbarna för ordkonst i Åbo och Pargas inte behövt lägga ned de fysiska träffarna heller under pandemin.
– I fråga om barn i lågstadieålder, barn under 12 år, och då det är barn som regelbundet träffas har vi fått hålla våra grupper en gång i veckan nästan som vanligt, förstås med munskydd och handhygien och sådant, säger Fraboni.
Nya adresser under coronatiden
Platsen för ordkonstskolan har flyttat, eftersom hon inte har kunnat hålla grupperna i Pargas bibliotek som vanligt. Också i Åbo har Holmbergs grupper bytt adress, den grupp som vanligen möts i biblioteket flyttades till Bokens hus på Slottsgatan 24 och gruppen i Cygnaeus skola har nu i mars månad träffats utomhus.
– Även om vi inte får pussa och krama barnen är det en glädje att kunna mötas, säger Fraboni.
Verksamheten verkar lika livligt levande som hon själv, med lansering av flera nya videor i början av april, planering av sommarläger med mera. Ett icke-coronaår brukar Sydkustens ordkonstskola ha omkring 100 åboländska barn som deltagare, det här skolåret är de cirka 60. Ordkonstskolan ordnar också virtuella träffar för högstadiet: såkallat Litteraturfyrverkeri för 13–15 år gamla.
Ordkonst
är en konstform som många inte känner till. För att fira och synliggöra den har Föreningen för ordkonstundervisning i Finland utlyst en ordkonstvecka också i år, den firas mestadels virtuellt och vecka 12.
Ordkonstskolor för barn kan beskrivas som klubbar där barn leker med ord. Sydkustens landskapsförbund har en ordkonstskola på svenska med verksamhet på många orter.
I Åbo finns två grupper, en för barn i åk 1–2 i Cygnaeus skola, en för barn i åk 3–6 från både Sirkkala och Cygnaeus. Sammanlagt går cirka 20 barn i ordkonstskola i Åbo den här terminen.
I Pargas finns flera ordkonstgrupper, med sammanlagt cirka 40 barn denna vårtermin.
Åbolands litteraturförening är också med och firar ordkonsten. Föreningen planerar två ordkonstveckoslut för vuxna på Arbis nästa läsår, och ett pröva-på tillfälle i vår.
Kolla även https://ordkonst.fi
Hej, och tack för artikeln om ordkonstskolorna. Det var glädjande läsning, även för en gammal talterapeut som jag.