Ordförande för Tehy i Pargas: "Vi fick igenom de viktigaste kraven"


Vårdbranschen fick till slut ett avtaö. ÅU-foto
Catarina Lindberg, ordförande för vårdfacket Tehy i Pargas och medlem i fackets fullmäktige, har haft bråda dagar. Igår kväll samlades Tehys fullmäktig för att godkänna eller förkasta avtalet som arbetsgivar- och arbetstagarsidan inom den kommunala sektorn förhandlat fram.
De diskuterade till ett på natten, men till slut godkände Tehys fullmäktige enhälligt avtalet.
– Jag står bakom avtalet och är nöjd med det vi fått till stånd, säger Lindberg.
Hon konstaterar att facket hade tre huvudkrav i förhandlingarna och att de fick igenom alla. Det var löneförhöjningar i samma nivå som andra branscher, kompensation för minskningen av semesterpengen och ett eget avtal för vårdbranschen.
Enligt det färska avtalet sker löneförhöjningen i flera omgångar. Den första löneförhöjningen på 1,25 procent kommer i maj. Under de kommande två åren stiger lönen i olika omgångar med sammanlagt 3,45 procent.
Det ekonomiska bortfallet för den minskade semesterpengen kompenseras med en engångsersättning. Den första januari 2019 får de anställda ett tillägg som är 9,2 procent av lönen. Det handlar om cirka 260 euro. Semesterpenningen för kommunalt anställda skars ner med 30 procent som en del av konkurrenskraftsavtalet.
Till kompenseringspaketet tillkommer också att föräldrar får stanna hemma med sjukt barn upp till 12 år utan att lönen påverkas (den tidigare gränsen gick vid 10 år), samt att pappaledigheten med lön höjs från 6 till 12 dagar.
– Det var nog tack vare övertidsförbudet som kompensationerna kom med i avtalet, konstaterar Lindberg.
Det tredje genomslaget var att vårdsektorn ska få ett eget avtal i framtiden. Hittills har vårdfacken Tehy och Super förhandlat i samma bord som andra inom den kommunala sektorn.
– Ett eget avtal ger oss större möjligheter att åtgärda problem som är specifika för vår bransch.
Lindberg tror också ett eget avtal kan göra det lättare att få upp lönerna så att de bättre motsvarar utbildningsnivån i vårdbranschen.
Inom fackförbundet har vissa medlemmar varit glada över genomslaget i förhandlingarna medan andra anser att facket gav efter för lätt.
– Den här avtalsrundan har varit speciell eftersom löneförhöjningarna har varit måttliga i alla branscher och vi kan inte heller vänta oss så stort påslag. Det är också en fråga om vad medlemmarna är villiga att göra för att få igenom sina krav. Är folk beredda att strejka? Vi vet ju också att det inte är sagt att lönerna blir högre efter strejk heller, säger Lindberg.
Camilla Duncker, som jobbar inom hemvården i Pargas, är glad över att det blev ett avtal och att det inte blir någon strejk.
– Riktningen är den rätta. Det är orealistiskt att förvänta sig att vi skulle få väldigt stora löneförhöjningar, säger Duncker.
Hon är också glad över att semesterdagarnas antal förblir desamma.
Läs också:
Viktigt branschavtal inom kommunsektorn klart – lönerna höjs
Övertidsförbudet biter inom vårdbranschen
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.