Öppet hus i Gamla kommunalstugan i Pargas i dag och på söndag – övre våningen kvar att fixa

Trion Christel Sonntag, Kurt Lundqvist och Daniel Strömborg köpte i mars Gamla kommunalstugan av Pargas stad och nu har man kommit så långt i renoveringen att man öppnar upp också för allmänheten.
Det är först och främst delen mot kyrkan som byggts om, då rummen rätt långt återfått sin ursprungliga disposition.
– Ser man här på ritningen av huset från 1874, så är rummen betydligt större än de varit den senaste tiden. Vi har försökt få fram det ursprungliga, säger Lundqvist.
Disponentbyrå och museum
Rummen i huset har fått namn efter de träd som växer utanför fönstren. Man hittar ”Kastanjen”, ”Lönnen” och mötesrummet ”Idegranen”.
– Man kan ju leka med en apostrof där i det namnet, men granarna runtom huset är just idegranar, påpekar Lundqvist.
I en vitrin har man lagt fram en del av de saker man hittat i huset under renoveringen. Bland annat finns där den mumifierade katt (och mus) som man hittade under huset. Där finns också ”brödkort” från 1917, flaskor och dokument av olika slag.

Den högra ingången är disponentbyrån Dispomeras med kontors- och mötesrum, mitt i huset finns ett kök och kafferum, medan den vänstra ingången för till den sal, ”Eken”, som ska bli Strömborgs nostalgimuseum.
Franzell ställer ut för första gången
Men just det här veckoslutet får nostalgin göra upp om utrymmet med Daniela Franzells vykort i serien ”She’s from Finland”.
Vykorten med nakna kvinnorumpor har hunnit bli 72 till antalet sedan lanseringen tidigare i år – och nu ställer hon ut för första gången.

– Jag väntade väl egentligen på rätt tillfälle för utställningen. Eftersom jag inte är någon fotograf, har jag konsulterat Daniel (Strömborg) en del kring tekniska detaljer och då han frågade om jag ville komma hit på invigningen så insåg jag att det här var precis det tillfälle jag väntat på, säger Franzell.
I det mindre utställningsutrymmet har Sibbobon Carl Uggla ställt ut sina maritima målningar i olja.
– Nostalgimuseet kommer att ta plats i den stora salen, men vi får se hur det blir med det mindre utrymmet. Det kan vara att vi lämnar det tomt och hyr ut det, kanske till någon hantverkare sommartid. Föreningar och andra kan också boka mötesrum och kaffestunder i huset, säger Strömborg.
Eget arbete bakom
Trion har gjort en stor del av renoveringsarbetet på egen hand.
Är det något som överraskat er under arbetets gång då ni renoverat?
– Den främsta överraskningen har nog varit en positiv sådan, nämligen i hur bra skick huset egentligen var. Stockarna var i bra skick efter att vi fått bort panelerna, säger Lundqvist.
De största problemen handlade om undertryck och dålig ventilation.
– Jag måste säga att vi är väldigt nöjda med huset och jag tror att också staden är nöjda att bli av med huset. Att rusta upp det med extern arbetskraft skulle knappast varit lönsamt, men alla vi tre har i princip lagt all fritid i ett halvt års tid på projektet, säger Lundqvist.
-
Ingången till Nostalgimuseet är till vänster, den högra ingången är Dispomeras.
-
Den stora salen, "Eken", i Gamla kommunalstugan ska bli Daniel Strömborgs nostalgimuseum.
-
Sibbokonstnären Carl Uggla ställer ut sina maritima tavlor.
-
Ett rum på nedre våningen är fortfarande i ursprungsskick med sina plastmattor.
-
I vitrinen "Lost and Found" visar man upp en del av det man hittat under renoveringen. Kurt Lundqvist (t.v.) och Daniel Strömborg inspekterar.
-
Huset har återfått sin gammalrosa färg.
– Övre våningen kommer vi inte att ha lika bråttom med, huvudsaken var att få nedre våningen i skick och utrymmena uthyrda så att vi får intäkter. Dessutom ville vi snygga upp husets yttre så att man inte behöver skämmas varje gång man går förbi, säger Strömborg.
Öppet hus i Gamla kommunalstugan i Pargas (Fredrikaplan 1) i dag lördag och söndag klockan 10–17.
Uppdaterad klockan 21:52 med korrigering i mellanrubrik.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.