Operasångerska hedras i ny bok – Emma Engdahl har bott på Sjölax gård i Kimito

En bok om den Ekenäsbördiga operasångerskan Emma Engdahl-Jägerskiölds (1852-1930) liv utkommer i början av juli.
För Kimitoön och Åboland är Emma Engdahl speciellt intressant eftersom hon den största delen av sitt liv – från år 1890 till sin död 1930 – levde sitt liv på Sjölax gård i Kimito. Till Sjölax kom Engdahl då hon för andra gången gifte sig, då med hovrättsassessorn Krister Jägerskiöld.
Bortglömd artist
Engdahl var en av de första internationellt kända finländska operasångerskorna. Hon betraktas ändå som en bortglömd artist: det finns inga bevarade skivor eller inspelningar. Som finlandssvensk och danskbördig nämndes hon inte heller då den finska operans historia skrevs.
– Liksom jag säger i bokens slutord var Engdahl ett sjujäkla fruntimmer. Hennes liv är ett operalibretto: där finns ungdomskärlek, dotterns tragiska död i smittkoppor, fantastiska konserter runtom i Europa och ett nytt liv i högreståndsmiljö, säger Bo Wessman, som skrivit boken i samarbete med Satu Torstila.
Wessman har skrivit 15 historiker tidigare, men speciellt med Engdahl-projektet var att det fanns så mycket material och projektet växte sig allt större. Boken är ett resultat av två års arbete.
Emma Engdahl har Wessman känt till sedan barnsben, eftersom hans farfars gård i Ekenäs fanns två hus ifrån Engdahls barndomshem vid Östra Strandgatan. På huset finns i dag en granitplatta med inristningen ”Operasångerskan Emma Engdahl, 1852–1930, växte upp i denna gård.”
Debuterade gjorde Engdahl år 1875 i operan Kärleksdrycken på Svenska Teatern, och har efter det gett ett stort antal konserter runtom i Europa. Engdahl har studerat sång i Italien och Frankrike, och har uppträtt bland annat för ryska kejsaren och Finlands storfurste Alexander II.

Ur dotterns anteckningar om livet i Sjölax
Delen om Sjölax är i boken mer kortfattad, men för den har Wessman hittat pärlor ut Engdahls dotters (Ann-Mari Jägerskiöld) opublicerade material.
Där berättas det bland annat om förlovningen mellan Engdahl och Jägerskiöld.
– Det sägs att det här var under en middag hos president Svinhufvud, som var hennes då blivande mans kollega vid Åbo hovrätt. Det bjöds på grisfötter, och Emma råkade tappa sin under bordet. Då tappade han också sin med flit, och det lär ha dröjt länge innan de hittade varsin fot. Så det sägs att de två hade förlovat sig under bordet hos Svinhufvud, återger Wessman.
Han berättar vidare att släktens fina damer tvivlade på den icke-adliga blivande värdinnan på Sjölax, som man betraktade som en ”teaterhoppa”.
Efter giftermålet blev det herrgårdsliv på Sjölax och ytterligare två barn. Engdahl lovade sin man att sluta uppträda offentligt, frånsett välgörenhetskonserter. Dock medverkade hon efter det bland annat på Åbo teater i operan Ann-Mari, skriven av dirigent Jose Eibenschultz. Engdahl var också musiklärare i Åbo Musikskola, som grundats av samma Eibenschultz.
Paret Jägerskiöld hade en bostad på Slottsgatan i Åbo, i Sparbankens hus.

Emma Engdahl-Jägerskiöld är begravd i den Jägerskiöldska släktgraven i Kimito.
Konserter ur Engdahls repertoar
Under planering är just nu en konsertserie med nummer ur Emma Engdahls repertoar, framförda av sopranen Hedvig Paulig och pianisten Folke Gräsbeck. Åtminstone fyra ställen tänkte man besöka: Helsingfors, Ekenäs, Kimito och Åbo. På grund av pandemin blir det här aktuellt först i höst. Men redan den 15 juli ordnas en konsert i Kimito kyrka i samarbete med Kimitoöns musikfestspel.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.