OP-direktör i Åbo: Bolån efterfrågas ”som normalt”

De högre räntorna syns ännu inte så tydligt på bolånemarknaden i Åbo.
Petteri Rinne, direktör för Åbonejdens Andelsbank,säger att det är omöjligt att veta hur bostadsmarknaden påverkas av att räntorna höjs på bolånen. Tills vidare är ändå efterfrågan på både bolån och företagslån normal, och Rinne tror inte att marknaden kommer att se någon krasch.
– Marknaden är van vid överraskningar och folk anpassar sig lätt till nya ekonomiska omständigheter, säger han. Det är viktigt att komma ihåg att den här räntehöjningen inte är exceptionell, utan en återgång till det normala ränteläget efter många onormala år.
I förra veckan höjde Europeiska Centralbanken ECB styrräntan med 0,5 procentenheter. Höjningen var högre än den förväntade på 0,25 procentenheter.
Därtill väntas fler räntehöjningar i framtiden för att kontrollera den skenande inflationen.
Att euribor och i sin tur bankernas räntor höjs gör att lånetagarna nu behöver betala mer för sina lån. Då minusräntornas tid är förbi kommer däremot deponerarna att få ränta på sina depositioner.
Just nu ligger tolv månaders euriborräntan på kring en procent efter en stegvis höjning under en längre period. Ålandsbankens Åbochef Jennica Heikius säger att höjningen inte är särskilt dramatisk just på grund av att euribor redan före styrräntans höjning reagerade på förväntningen av att den ska höjas, och i och med att den tidigare varit exceptionellt låg.

Petteri Rinne tror inte att räntan kommer att gå mycket över två procent.
Rinne påpekar att man ändå troligen kommer att se ändringar i låntagarnas beteende.
– Låntagare kanske överväger noggrannare innan de tar ett lån. De kanske funderar mer på vilken storleks bostad de verkligen har råd med och ser till att de har en buffert ifall räntorna höjs.
Rinne tror att det är inflationen som kommer att påverka konsumentbeteendet mer än de höjda räntorna. Att folks köpkraft minskar och att det varslas om lågkonjunktur med arbetslöshet som följd påverkar allt från bostadspriser till folks benägenhet att ta lån.
Hösten kommer dessutom med sina egna utmaningar i och med att hushållens energikostnader ökar med uppvärmningsbehovet av bostäder.
Ingen förändrad lånepolitik
Räntehöjningen och inflationen påverkar inte hur Andelsbanken eller Ålandsbanken beviljar lån.
– Vår lånepolitik kommer inte att genomgå några stora förändringar. Vi har tidigare också varit noggranna med att kontrollera lånetagarens förmåga att betala tillbaka sina lån, säger Rinne.
Också Jennica Heikius säger att de håller fast vid stresstestningen med sex procent som de tidigare använt.
Räntetak och fasta räntor kan bli mer populära då oro för stigande räntor uppstår. För tillfället väljer omkring 40 procent av Andelsbankens lånetagare räntetak.
– Det är många som har vaknat upp till de stigande räntorna för sent och därför inte har valt räntetak eller fast ränta. Det lönar sig att spara för att hålla ekonomin i balans även då räntorna stiger, säger Heikius, som säger sig aldrig ha mött en besviken månadssparare.
De stigande räntorna är enligt Heikius bra för ekonomin och bankerna, som varit utan en av sina inkomstkällor under minus- och nollräntetiderna och istället behövt betala till ECB.
Det är främst sydeuropeiska länder, i synnerhet Italien vars offentliga sektor är svag, som kommer att råka ut för problem ifall räntorna stiger mycket. Därmed är ekonomer oense om hur mycket räntorna borde höjas för att bita mot inflationen, men inte dra länderna in i en depression.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.