Förflytta dig till innehållet

Onormalt varmt i vattnet i år – rekordlång värmebölja till havs

Det är inte bara till lands som höga temperaturer registrerats i sommar, utan även till havs har vattentemperaturerna varit onormalt höga. Vid Åbo Akademis biologiska forskningsstation på Husö registrerades två marina värmeböljor.

Under juni–juli 2021 har två marina värmeböljor registrerats utanför Husö biologiska station på Åland. Den första pågick mellan 5–13.6.2021 (9 dagar) och den andra mellan 20.6–18.7.2021 (29 dagar).

— Den andra värmeböljan är den längsta som registrerats sedan mätningar inleddes 2005. Den är till och med längre än värmeböljan sommaren 2018, som varade 21 dagar, säger Lucinda Kraufvelin, projektassistent i miljö- och marinbiologi vid Åbo Akademi.

Sammanlagt har sålunda över hälften (62 procent) av dagarna under perioden juni–juli 2021 utgjorts av marina värmeböljor.

Medelintensiteten för dessa extremhändelser var kring 3,5 grader Celcius med en maximal intensitet kring 5 grader varmare än genomsnittet för denna period under 2005–2021.

Dessa intensiteter hör till de mest intensiva som registrerats vid Husö biologiska station. Den mest intensiva värmeböljan registrerades i juni 2020.

En marin värmebölja definieras som en period på fem eller flera på varandra efterföljande dagar, under vilka havsvattentemperaturen överstiger den 90:e percentilen. Detta värde bestäms utgående från lokal klimatologi som vanligtvis baseras på minst 30 år av historiska temperaturdata.

På Husö biologiska station har en temperaturloggar registrerat vattentemperaturen vid bryggan på en meters djup sedan 2005 under isfria förhållanden, vilket ger tillgång till 16 år av data.

Globalt sett utgör Östersjön ett av de havsområden där ytvattentemperaturen för tillfället stiger snabbast. Eftersom temperaturökningen är en av de främsta drivkrafterna bakom en ökad frekvens av marina värmeböljor, tillsammans med deras varaktighet och intensitet, kommer detta sannolikt att påverka Östersjön allt tydligare i framtiden.

— Ökad variation med intensivare och mer frekvent förekommande extremhändelser kan utgöra ett hot mot arter och ekosystem och förstärka de negativa effekterna av skiftande medelvärden. Marina värmeböljor kan påverka organismers fysiologi, tillväxt, reproduktion och överlevnad, vilket i sin tur kan driva förändringar i artsammansättning och biodiversitet samt ekosystemstruktur och -funktion, säger Christian Pansch-Hattich, biträdande professor i miljö- och marinbiologi vid Åbo Akademi.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter