Ön Norrbyholmen är pärlan som ska utvecklas till ett friluftsmål i Pargas


Helena Särkijärvi och Roger Grunér har jobbat med och på Norrbyholmen i Pargas i ett halvt år, nu är projektet på upploppet. Foto: Anja Kuusisto
På torsdag gör Helena Särkijärvi, biolog och projektkoordinator, sin sista egentliga arbetsdag för projektet Norrbyholmen.
Det som sedan återstår är viss projektrapportering då det Leader-finansierade projektet avrundas.
Projektet vars målsättning har varit att kartlägga Norrbyholmens möjligheter som ett nytt frilufts- och rekreationsmål i Pargas centrum (ÅU 28.7) har också betytt praktiskt arbete med vassröjning, trädfällning och all slags röjning i naturen.
– Jag är så glad att Roger blev en del av projektet, vi har haft ett fint samarbete och vi har varit hit ut till ön ett par, tre dagar i veckan, sommartid emellanåt fem dagar i veckan.
Roger Grunér har en gång i tiderna studerat i forstinstitut och hanterar vant röj- och motorsåg med mera. Nu hade han varit långtidsarbetslös och fick sysselsättningsanställning vid Pargas stads Parfix-grupp.
– För mig passade det här med Norrbyholmen väldigt bra, säger Grunér som ännu har tre månader kvar av sin anställning.

Här lägger de ut från Ljusuddastranden, och Norrbyholmen syns i bakgrunden.
Slagit med lie, röjt med såg och släpat vass och kvistar
Särkijärvi och Grunér har slagit med lie och röjt med motorhjälp.
De har också testat det som turister och besökare i framtiden gärna får göra: hyra en kanot, kajak eller roddbåt för att ta sig ut till den lilla ön som är i stadens ägor. Startar man från Sollidens camping tar roddturen cirka en halv timme.
Men medan de har jobbat på ön har de också ofta använt en liten Buster som har bryggplats i Ljusuddastranden, därifrån tar färden över till ön bara några minuter.

Här ligger Norrbyholmen, nära intill Pargas centrum. Karta: Marcus Backlund
– Ljusuddas invånarförening och Pargas kanotklubb hör till de föreningar vars medlemmar också har engagerat sig i Norrbyholmen-iståndsättandet, och så har vi haft väldigt fin hjälp av miljövårdarstuderande vid Livia, säger Särkijärvi.
– De var här i tre veckors tid i tre olika grupper och röjningen blev effektiv då vi var många, säger Grunér.

Öns inre är klassat som skogsbete. Tack vare att får har betat på ön har den inte helt vuxit igen, men röjningen för människohand under de senaste månaderna gör stor skillnad. Foto; Anja Kuusisto
Stor skillnad från hur ön såg ut i somras
Den som har besökt Norrbyholmen tidigare ser skillnaden från sommaren till nuläget.
Nu finns här öppnare strandängar och följer man stigen som går runt ön – det handlar bara om en dryg kilometers vandring – behöver man inte slå undan kvistar eller vada genom vass, utan stigen är framkomlig och terrängen välkomnande.
– Men visst finns här ännu mycket att göra för att man på allvar ska marknadsföra ön som ett utfärdsmål, säger Särkijärvi.
Torrdass och anvisade rastplatser behövs
Det allra viktigaste är att hit behövs ett torrdass, säger hon. Några anvisade ställen för att göra upp lägereld och andra anvisade rastplatser behövs också, det är det mest skonsamma mot naturen.
– Sådana investeringar är inte stora, men det som krävs är att man i längden förbinder sig vid ett underhåll, säger Särkijärvi.
På sommaren hittade hon spår efter lägereldar och någon gång också spår efter besökare som inte har förstått att respektera naturen. När Norrbyholmen är tänkt att få en betydligt högre nyttjandegrad i framtiden är alltså skötseln av den ett måste.

På öns sydvästra sida finns en utkiksplats med fina vyer och knotiga tallar. Foto: Anja Kuusisto
Värdefulla biotoper med mångsidig natur på liten ö
Att holmen är en pärla intygar såväl besökare från Närings-, trafik- och miljöcentralens miljöenhet, som miljövårdare.
På holmen finns värdefulla biotoper, och när vass röjts bort från stränderna återställs också naturens mångfald ännu mer.
Får från närliggande Stentorp gör också ett viktigt röjningsarbete då de betar på ön.
– Trots att holmen är liten har den många former av skärgårdsnatur. Torrängen på norra sidan imponerade på miljöfolk och skogsbetet på öns inland har många slags trädarter i olika åldrar, vilket är viktigt, säger Särkijärvi.
Hon avslutar projektarbetets praktiska del med ett litet upptåg, då hon och Roger Grunér ännu ska göra en liten julvideo från Norrbyholmen, säger de.
– När man inte har mycket (projekt)pengar gäller det att vara kreativ och lite tokig istället, säger Särkijärvi.
Projektet Norrbyholmen – Malmens smultronställe
Projekttiden är 15.6–14.12.2018.
Målet är att förbättra och kartlägga möjligheterna till friluftsliv och rekreation på Norrbyholmen, en liten holme i Pargas stads ägo och belägen nära Hessundet.
Stadens projekt som ingår i Programmet för utveckling av landsbygden i Fastlandsfinland 2014–2020, och finansieras via Leader-aktionsgruppen I samma båt rf.
Haft en halvtidsanställd, Helena Särkijärvi, under projektets halvår. Utöver henne har Roger Grunér som är sysselsättningsanställd vid stadens Parfix-grupp jobbat med projektet.
Logon för smultronstället Norrbyholmen har designats av Sauli Luttinen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.