Förflytta dig till innehållet

Omtalad Netflixserie väcker intresse också hos schackklubb i Åbo – snabb- och onlinespelandet har ökat

Annina Suominen
en man med en schackpjäs i handen
Resobon Tero Salopää blev intresserad av schack tidigt, och började spela 1984. Han har åtta FM-medaljer. Just nu sker spelandet på distans, liksom även intervjun.

Schack är egentligen en av de mest jämställda sporterna. Det är fritt fram för alla att tävla mot varandra och det finns inte fysiska begränsningar som i andra sporter.

Tero Salopää, ordförande för TuTs

Den omtalade Netflixserien ”The Queen’s Gambit” väcker intresse också hos schackklubben TuTS i Åbo.

Serien kom ut i höstas och är baserad på en roman av Walter Tevis från 1983. Den är fiktiv och handlar om en föräldralös flicka som visar sig ha stor talang för schack.

Partierna som spelas är sådana som spelats av berömda schackspelare.

Tero Salopää, som är ordförande för TuTs, har inte sett serien ännu. Men han vet att den diskuteras livligt.

– Mest har jag sett att man diskuterar de olika partierna som görs i spelen. Många undrar vilka partier det är frågan om och försöker gissa vem som spelat dem, säger han.

Kända schackspelare har hjälpt till med att göra partierna och spelandet relativt verklighetstrogna, men serien har också fått kritik.

Om serien leder till att klubbar i Finland får flera medlemmar återstår att se, säger Salopää.

– Coronapandemin har lett till att spelandet flyttat till nätet i år. Intresset för att spela där har nog ökat.

Schackföreningen TuTS i Åbo har nästan 100 aktiva medlemmar, 200 totalt. Just nu sker spelandet på nätet, men så fort läget är bättre börjar man ordna evenemang och lokala tävlingar igen. Foto: Seija Salopää

Tiotusentals spelar online, 2 000 är medlemmar i olika klubbar och föreningar

Salopää räknar med att tiotusentals finländare spelar och tävlar online i Finland i dag. Hur mycket antalet har ökat går inte att säga, då folk kan vara anonyma och det finns hundratals webbsidor.

Antalet som deltar i klubbverksamhet räknar han att är kring 2 000.

– Redan 1995 började man spela schack på nätet, säger Salopää.

Han loggar in på en spelsajt och demonstrerar ett spel som ger varje spelare en minut speltid vardera. Dragen utförs snabbt.

– Nu är jag nervös, så jag förlorar, säger Salopää.

Matchen tar slut då Salopää har nio sekunder speltid kvar och motståndaren har sex sekunder.

Att spela snabbt är något som blir allt populärare, enligt Salopää. Han tror att orsaken är att det är ett sätt att bli bättre på att spela, då man får mera erfarenhet för varje parti man upplever.

Lockades av sport som kräver djupt tänkande

TuTS har 200 medlemmar, varav närmare 100 är aktiva spelare. Ungefär 20 spelar har deltagit i finska mästerskap och tagit medaljer.
Salopää började själv spela schack år 1984 efter att ha sett en tidningsannons om en tävlingsturné.

– Jag förlorade alla omgångar jag deltog i och slutade spela efter det. Men två månader senare gick jag med i föreningen Åbo Schackvänner.

Föreningen är tillsammans med TuTS en av tre schackklubbar i Åbo i dag. Aninkaisten Shakki är den tredje.

Salopää har spelat aktivt i 35 år. Han säger att han lockades av att gå med i en sport som kräver djupt tänkande.

Han har tävlat under hela den tiden och har åtta medaljer på FM-nivå, två guld från år 2001 och 2013.

Jämställdhet också tema i serien – få kvinnor är medlemmar i klubbarna

Ett annat tema som diskuterats efter seriepremiären är sexism samt att det är ganska få kvinnor som spelar schack professionellt.

Salopää säger att klubben i Åbo välkomnar alla, också åldersmässigt: den äldsta medlemmen är 92 och den yngsta sju år gammal.

Men endast åtta procent av spelarna är kvinnor. Salopää hoppas att flera kvinnor vågar komma med i verksamheten och även att flera vill börja spela professionellt.

– Schack är egentligen en av de mest jämställda sporterna. Det är fritt fram för alla att tävla mot varandra och det finns inte fysiska begränsningar som i andra sporter. I Finland spelas ett särskilt mästerskap för kvinnor, men de är också välkomna till det allmänna mästerskapet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter