Omkring 40 ukrainska barn börjar skolan i Åbo – eleverna i Pargas får ett tjugotal nya klasskompisar

I Åbo ordnas skolgången på finska medan de flesta går i svenskspråkig skola i Pargas. I Åbo kommer de ukrainska barnen att gå antingen i de förberedande klasser som redan nu finns eller i någon av de två nya grupperna i Luostarivuoren koulu eller Ilpoisten koulu. I Pargas sprids eleverna på fyra skolor.
Strukturerna finns färdigt i Åbo
Åbo stad har sedan tidigare tydliga strukturer för integrering av barn med annat modersmål och förberedande klasser finns i 12 olika skolor. Dessutom har de ukrainska barnen möjligheten att läsa det egna modersmålet som komplement till grundundervisningen.
– Åbo har en rätt stor ukrainsk gemenskap och vi har ett hundratal elever med ukrainsk bakgrund i våra skolor sedan tidigare, berättar Åbo stads utbildningschef Timo Jalonen.
Svensk skola gäller i Pargas
I Pargas finns inte lika omfattande strukturer sedan tidigare, vilket betyder att man fått bygga upp dem. Som det ser ut nu kommer största delen av de ukrainska barnen i Pargas att gå i svenskspråkig skola, drygt 20 elever.
Eleverna kommer att gå i Malms skola åk 1–6, Sarlinska skolans åk 7–9, Skärgårdshavets skola (åk 1–9) i Korpo samt i finskspråkiga Koivuhaan koulu (åk 1–6).
I Koivuhaan koulu i Pargas finns sedan tidigare en förberedande så kallad ”Valmo-klass”, men i nuläget ser det ut som att den finska skolans åk 1–6 endast får en handfull nya elever.
Bildningschef Ulrika Lundberg berättar att det är värdfamiljerna och barnens vårdnadshavare som själva fattat beslutet om språket för undervisningen.
– Vi har inte tagit ställning till språkvalet, utan lämnat det öppet för vårdnadshavarna att välja.
Pensionerad rektor hjälper till
Malms skolas tidigare rektor Saga Isaksson som gick i pension våren 2019 har hjälpt till med koordineringen av det praktiska och med rekryteringen.

– För Malms skola har vi en helt klar modell för hur ukrainarnas undervisning ska ordnas. De kommer att integreras i de vanliga klasserna i praktiska ämnen och vid sidan om det ha undervisning i svenska. En assistent som talar svenska och ukrainska har anställts till Malms skola.
– För Sarlinska skolans del och för Korpo jobbar vi fortfarande på rekryteringen. Riktigt alla bitar har inte fallit på sin plats ännu, men det har varit snabba ryck, medger Lundberg.
I Pargas börjar de nya eleverna nästa onsdag
I Malms skola är det tänkt att de nya eleverna börjar om en knapp vecka, på onsdag. Eleverna i Malms skola har skoldag mellan klockan 9 och klockan 12, medan eleverna i Sarlinska kommer att ha ett mera individuellt schema. För Skärgårdshavets skolas del är planeringen ännu på gång.
– Vi vill komma i gång så fort som möjligt med barnens skolgång.
Behovet av skolskjutsar är enligt Lundberg inte nämnvärt, eftersom de flesta av de nya skolbarnen är inkvarterade rätt centralt.
– Men om det behövs skolskjutsar fungerar det helt enligt samma principer som för alla andra elever.
Pargas stad utreder också möjligheterna att få tillgång till det krisstöd som Migrationsverket erbjuder.
– Vi har i nuläget ingen sådan resurs i staden. Våra vanliga skolpsykologer har begränsat med tid och mycket arbete redan som det är, konstaterar Lundberg.
Gällande småbarnspedagogiken i Pargas har staden informerat kontaktpersonerna till de berörda familjerna och berättat om hur ansökan om plats till småbarnspedagogiken lämnas in. Ingen ansökan har dock ännu lämnats in.
Två nya grupper i Åbo
De omkring 40 nya eleverna som ska inleda sin skolgång i Åbo kommer i första hand att börja skolan i nya undervisningsgrupper i Luostarivuoren koulu och Ilpoisten koulu. Enligt Timo Jalonen är man i beredskap att starta upp nya grupper också i fyra övriga finskspråkiga skolor i staden.
Just nu har man i Åbo hittat undervisningsgrupper för 30 av de nya eleverna, men man får dagligen in nya elevanmälningar.

– Läget är under kontroll, trots att antalet nya elever från Ukraina ökar hela tiden. Våra utrymmen är begränsade och elevantalet har ökat också tidigare, konstaterar Jalonen i Åbo stads pressmeddelande.
I Åbos skolor finns det sedan tidigare omkring 100 elever med ukrainsk bakgrund. I klasserna har samarbetet mellan ryska och ukrainska elever fungerat bra och man har inte märkt av några som helst konflikter.
I Åbo har man också utrett de vuxna krigsflyktingarnas utbildning och försökt hitta möjliga lärare, psykologer och social- och hälsovårdsutbildade.
Några enstaka barn som flytt från Ukraina deltar i Åbo stads småbarnspedagogik.
Inga ukrainska skolbarn i Kimitoön – ännu
I Kimitoöns kommun är det i nuläget inte aktuellt med elever från Ukraina.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.