Olycksutredningscentralen: Stora brister i planeringen av båtevenemanget Poker Run

Olycksutredningscentralen har slutfört sin utredning av den dödsolycka som inträffade under båtevenemanget Poker Run i Hangö i fjol. Föraren av en snabbgående katamaranbåt förlorade kontrollen med följden att han körde in i publiken och krockade med en båt där. Ett 12-årigt barn dog och två vuxna skadades i olyckan.
– Katamaranbåten träffade ett vågsvall i en hastighet på cirka 100 knop, alltså cirka 185 kilometer i timmen. Därefter tappade föraren kontrollen över båten och kursen förändrades cirka 20 grader, vilket ledde till att han körde rakt in i publiken, säger utredningsledare Kai Valonen.
Enligt Valonen orsakades vågsvallet av en annan tävlingsbåt som av någon anledning befann sig på fel plats bland åskådarnas båtar när evenemanget redan hade börjat. Tävlingsbåtens förare gasade snabbt i väg för att söka sig till startplatsen på 1,8 kilometers avstånd och orsakade då ett vågsvall med ödesdigra konsekvenser.
– Väderleksförhållandena var goda när evenemanget ordnades. Det är alltså vågsvallet från den andra båten som ledde till att katamaranen fick en lutning till höger och skenade i väg, säger Valonen.
Allvarliga säkerhetsbrister
Föraren av den snabbgående katamaranbåten använde sig av ett handgasreglage.
– En gaspedal hade varit ett tryggare alternativ. Kabeln till säkerhetsbrytaren var också alltför lång. Det här gjorde det svårt att stänga av motorerna när båten skenade i väg, säger Valonen.
Katamaranbåten var rustad med två 350 hästkrafters aktermotorer, vilket uppfyller lagens bokstav. Den högsta tillåtna effekten för en vanlig båt är 900 hästkrafter.
– Katamaranen var ingen tävlingsbåt. Man får alltså köra var och när som helst med den typen av båtar, säger Valonen.
Enligt Olycksutredningscentralen hade arrangören av evenemanget inte utvärderat de risker som trafik med snabbgående båtar utgör. Olyckan inträffade i en så kallad shootout, där man uppmätte hastigheter på de båtar som deltog i evenemanget.

Säkerhetsplanen för Poker Run innehöll allvarliga brister. Arrangören hade bland annat försummat att märka ut banan, ange tillräckliga säkerhetsavstånd och ge information till publiken och tävlingsdeltagarna.
– Av bildmaterialet att döma var avståndet mellan publiken och de båtar som deltog i evenemanget endast cirka 15 till 30 meter. Det är inte tillräckligt. Snabbhetsmätningen gjordes i ett trångt område där det inte finns mycket manöverutrymme, säger Valonen.
Värdelös säkerhetsplan
Olycksutredningscentralens utredning visar att säkerhetsplanen byggde på information som slentrianmässigt hade kopierats år efter år, utan att uppdateras eller revideras. Planen innehöll bland annat 10 år gamla uppgifter. De hotbilder som nämns i planen handlar om till exempel eldsvåda, men inte risken för att en snabbgående båt kör in i publiken.
– Ingen skriftlig plan hade utarbetats för hastighetsmätningen under Poker Run. Det dokument som fanns för evenemanget var värdelöst, säger Veli-Pekka Nurmi, direktör på Olycksutredningscentralen.
Han efterlyser tydligare spelregler för vad som krävs av dem som arrangerar olika evenemang.
– Det kommer alltför många krav från olika riktningar och inte heller myndigheterna har tillräcklig kännedom om varandras övervakning och de krav som ställs på arrangörerna, säger Nurmi.
Allt fler muskelbåtar till sjöss
Utredningen visar att problematiken inte är förbunden enbart med evenemang som Poker Run. De snabbgående båtarna blir allt fler och därmed ökar också riskerna för olyckor.
– Det är inte länge sedan den största utombordaren som gick att köpa hade en effekt på 200 hästkrafter. Nu säljer man motorer som har en effekt på 350 till 600 hästkrafter. Kraven som gäller förarna är ganska tillåtande, säger Valonen.
Finns det skäl att förbjuda så kallade snabbhetsmätningar till sjöss?
– Nej, det finns inte fog för att förbjuda dessa evenemang. De kan ordnas tryggt, förutsatt att man följer de säkerhetsföreskrifter som nämns i lagen, säger Veli-Pekka Nurmi.
Olycksutredningscentralen uppmanar Kommunikationsministeriet att se över den lagstiftning som gäller snabbgående båtar. Utöver detta vill man förtydliga och förenkla de krav som ställs på dem som ordnar evenemang.
Olyckan i Hangö utreds utöver detta av polisen. Brottsrubriceringarna i utredningen är äventyrande av trafiksäkerheten, dödsvållande och vållande av personskada. Sammanlagt sex personer är misstänkta för brotten.
– Förundersökningen är nu i slutskedet och om inget oförutsett inträffar borde ärendet gå vidare till åtalsprövning innan sommaren, säger förundersökningsledare Markus Ramstedt på polisstationen i Raseborg.
Olycksutredningscentralens rekommendationer
- Förenkla kraven på säkerhetsplaner och koncentrera tillsynen till en enda myndighet.
- En databas om arrangörer av evenemang och deras säkerhetsplaner ska upprättas.
- Inrikesministeriet och Arbets- och näringsministeriet ser till att det ordnas utbildning för de aktörer som ordnar evenemang.
- Kommunikationsministeriet måste följa upp den utvecklingstrend som visar att allt fler snabbgående båtar registreras och tas i användning.
Mikael Sjövall/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.