Olycksutredningscentralen om åländska helikopterolyckan: Två räddningsområden kan försena hjälpen

Två olika räddningsområden på Åland kan leda till att den som behöver hjälp inte får det av den närmaste räddningsenheten.
Det skriver den statliga olycksutredningscentralen som har utrett helikopterolyckan i Brändö för ett år sen.
Olyckan inträffade när en ambulanshelikopter skulle hämta en patient på en gård på Fiskö i Brändö i februari förra året. När helikoptern landat gled den ner och törnade mot ett båthus. Helikoptern fick stora skador och en person i besättningen skadades lindrigt.
LÄS OCKSÅ
Olycksutredningscentralen har granskat halkarelaterade tillbud åren 2016–2020 och uppmanar Easa, EU:s byrå för flygsäkerhet, att informera om att helikoptrars medar bör förses med halkskydd.
– Det händer att helikoptrar börjar glida men det är ganska sällsynt, säger Knut Lehtinen som är medlem i utredningsgruppen till Nya Åland.
– Det är meningen att man ska kunna glida med dem, till exempel om man får ett rotorfel och måste nödlanda så kan man komma glidande ner på gräset. Men vintertid är det annorlunda här i Norden så därför har man rekommenderat dubbar.
Operatören som flög helikoptern heter Babcock Scandinavian AirAmbulance. Olycksutredningscentralen har fått beskedet att operatören tog i bruk halkskydd på alla helikoptrar med medar hösten 2022.
Två områden utmaning
Räddningsväsendet på Åland har en utmaning när det gäller att utföra uppdrag, skriver Olycksutredningscentralen.
”Landskapsregeringen har enligt lag övergripande skyldighet att leda och utöva tillsyn över räddningsverksamheten i landskapet. Det förutsätter resursallokering. I utredningen framkom att det finns två olika räddningsområden och ett indelat räddningsväsende kan leda till situationer där en hjälpbehövande lämnas utan hjälp av närmaste ändamålsenliga räddningsenhet”, säger utredningsledaren Janne Kotiranta i ett pressmeddelande.
Nödpositionering
Olycksutredningscentralen lämnar en uttrycklig rekommendation att landskapsregeringen vidtar åtgärder för att säkerställa nödpositionering och för att larmappen 112 Suomi ska fungera överallt på Åland vid nödsamtal.
– Enligt vår bedömning är det mycket viktigt med automatisk positionering. Om man inte har den kan hjälpen till den som behöver den försenas ganska mycket, säger Knut Lehtinen.
– När man ringer ett nödsamtal på fastlandet ser nödcentralen positionen automatiskt och då behöver man inte fråga den som ringer var den befinner sig. Adressen är alltid det viktigaste. Men på Åland är det inte automatiserat och det betyder att risken för att hjälpen blir försenad är större.
Två utredningar
En utredning pågår om att möjliggöra positionering på Åland i år oberoende av operatör. Vidare utreder Inrikesministeriet och landskapsregeringen nu möjligheterna att integrera nödcentralssystemen Erica och åländska Ålarm.
Olycksutredningscentralen rekommenderar även att Ålands hälso- och sjukvård preciserar anvisningarna om användning av första insatsen-enheter som stödenheter i anknytning till ambulanshelikopterns prehospitala akutsjukvårdsuppdrag i skärgården som inte är brådskande. Detta ska ske i samråd med Scandinavian AirAmbulance Ab, Landskapsalarmcentralen och de kommunala räddningsväsendena.
Detta rekommederas
OLYCKSUTREDNINGSCENTRALENS REKOMMENDATIONER TILL LANDSKAPSREGERINGEN
- Landskapsregeringen vidtar de åtgärder som anges i lagen gällande tillsyn och ledning för att säkerställa den beredskap som kommunernas räddningsväsenden har för storolyckor och smidig räddningsverksamhet mellan de två olika räddningsområdena genom att beakta människorna som befinner sig på landskapets område och de behov de har i olyckssituationer.
- Landskapsregeringen vidtar åtgärder för att säkerställa nödpositionering och 112 Suomi-appens funktion på landskapets område i anknytning till nödsamtal.
TILL ÅHS
- Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS) preciserar anvisningarna tillsammans med Scandinavian AirAmbulance Ab, Landskapsalarmcentralen och de kommunala räddningsväsendena om användning av första insatsen-enheter som stödenheter i anknytning till ambulanshelikopterns prehospitala akutsjukvårdsuppdrag i skärgården som inte är brådskande.
TILL EASA
- Europeiska unionens byrå för luftfartssäkerhet (Easa) informerar om nödvändigheten att förse helikoptrars medar med halkskydd när man opererar i vintriga och hala förhållanden.
Källa: Olycksutredningscentralens rapport L2022-01 ”Ambulanshelikopterolycka på Åland den 12 februari 2022”
Patrik Dahlblom/Nya Åland
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.