Förflytta dig till innehållet

Utredning klar: En stor flygolycka kunde ha inträffat i Åbo i fjol

Arkivbild
Åbo flygplats.

Arkivbild

ÅU foto.


Olycksutredningscentralen har slutfört sin utredning av tillbudet på Åbo flygplats den 25 oktober i fjol. Enligt utredningen lyckades planets besättning undvika en stor olycka med en hårsmån.

Utredningen gällde ett passagerarflygplan som flög från Stockholm till Åbo den 25 oktober i fjol. Flygets piloter tappade kontrollen över planet i samband med landningen. Flygplanet gled därför i sidled i en hastighet på 78 kilometer i timmen mot landningsbanans högra kant där det träffade landningsbanans lyktor och snurrade runt hela 196 grader.
Vädret i samband med tillbudet präglades av hårda vindbyar och ett ihållande snöblandat regn som ledde till att landningsbanan var täckt av ett 10 millimeters lager av snösörja.
Ingen skadade sig i olyckan. Planet hade 88 passagerare ombord och till besättningen hörde fyra personer. Enligt Olycksutredningscentralen fanns alla ingredienser till en olycka av stora mått.

Föråldrade tekniska system

Olycksutredningscentralen ger fyra rekommendationer för att undvika motsvarande situationer och trygga säkerheten. Enligt Olycksutredningscentralen borde Finavia ha informerat om den blöta snön på landningsbanan. Utredningen kommer fram till att Finavia har försummat plogningen av landningsbanan och att man inte har informerat de ankommande flygplanen om de rådande väderleksförhållandena.
Olycksutredningscentralen prickar också bolaget Citylet för en bristfällig beredskap att beräkna rekommenderade landningshastigheter i olika omständigheter och väderleksförhållanden.
Enligt Olycksutredningscentralen måste Kanadas luftfartsmyndigheter också övervaka att bolaget Bombardier informerar sina användare om vikten av att behärska inbromsningar i olika situationer, inte minst i sådana väderleksförhållanden som höjer risken för vattenplaning.
Olycksutredningscentralen påtalar också att det saknas ett automatiskt larmsystem på Åbo flygplats, vilket innebär att flygledningen måste meddela om det inträffade per telefon till Nödcentralen. Olycksutredningscentralen rekommenderar att Inrikesministeriet ska se över de tekniska systemen så att de motsvarar dagens krav.

LÄS OCKSÅ:

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter