Ölutbudet i matbutiker ökar hela tiden – starka lonkeron populärast hittills


Foto: Emma Strömberg
Genast när den nya lagen om högre alkoholprocent i matbutiker trädde i kraft kunde man köpa de större ölmärkenas starkare öl och lonkero i matbutikerna. Men utländska ölsorter och öl från mikrobryggerier i Finland kommer allt efter till butikshyllorna.
I k-market Portsa i stadsdelen Port Arthur i Åbo finns redan drygt 10 produkter med alkoholprocent över 4,7. Det är främst fråga om inhemska drycker, endast tre utländska ölsorter som är starkare än 5 procent finns hittills i hyllan. Butikens köpman Tuomo Hussi säger att det ännu dröjer ett par tre månader tills de får alla nya alkoholprodukter.
Mikrobryggerierna brygger nya ölsorter som är anpassade till den nya alkoholgränsen, men det tar en tid innan de har nya produkter klara. Utländska ölsorter kommer också till hyllorna med en viss fördröjning eftersom det hänger på i vilken takt partihandeln och importföretagen köper in nya sorter till Finland.
På Prisma i Österås i Åbo har alkoholutbudet redan ökat med 20-30 produkter och lika många till sorter kommer under de närmaste veckorna. Tyngdpunkten hittills har varit på inhemska produkter men butikshyllorna fylls nu med nya utländska ölsorter.
– Intresset för att smaka på de nya ölsorterna har varit stort, säger försäljningschef Petri Lundelin.
Av de nya utländska ölsorterna kommer flertalet från Mellaneuropa, med Tyskland och Belgien i spetsen.
S-market i Kimito fick in alla nya alkoholprodukter de tänkt ha i sortimentet redan vid årsskiftet.

Foto: Emma Strömberg
Den starkare 5,5 procentiga lonkeron har varit den populäraste produkten hittills. Det har också Kim Mattsson, köpman för K-supermarket Reimari i Pargas, noterat.
Men det har inte varit någon rusning till de nyare alkoholprodukterna. Också Hussi konstaterar att i k-market Portsa är det bara en marginell grupp som köpt fyrans öl, som innehåller drygt fem procent alkohol.
– Folk kommer nog fortfarande att dricka treans öl till bastun. Det är smaken som avgör vad folk köper, menar Hussi.
Alkoholskatten höjdes också med 10,9 procent för öl vid årsskiftet och därmed har också ölpriserna höjts en aning. Det rör sig om tiotals cent för en vanlig finsk lager i Portsa.
– Nu har priserna höjts i samma mån som skatten höjdes, men priserna lever hela tiden, säger Hussi.
Regeringens motivering med skattehöjningen i samband med alkoholreformen var att konkurrensen ökar när butikerna får ha ett större utbud vilket sänker priserna. På det sättet är skattehöjningen tänkt att korrigera detta så att priserna hålls på samma nivå samtidigt som staten får in mera skatteintäkter.

Foto: Emma Strömberg
Den nya alkohollagen
Alkoholdrycker med 5,5 procent alkohol får säljas i matbutiker, till skillnad från dagens 4,7 procent.
Direktförsäljning vid bryggerier.
Alla barer får sälja alkohol till klockan 4 efter den första mars.
Man får köpa hem alkohol från krogar.
Alkoholskatten höjdes.
Har kritiserats av Institutet för hälsa och välfärd THL som anser att den kommer leda till en ökning i alkoholkonsumtionen.
Källor: Social- och hälsovårdsministeriet, Institutet för hälsa och välfärd, Helsingin Sanomat.
Kan någon förklara för mig om hur detta skall minska på privatimporten från de Baltiska länderna?