Förflytta dig till innehållet

Olovligt sikmete i Åbo slutade med över 1 000 euro böter – svårt att orientera sig bland tillstånden

Monica Forssell
En fisk.
För sikmete med fler än ett spö krävs att man betalar både den statliga fiskevårdsavgiften och vattenägarens tillstånd. Om man fiskar utan de rätta tillstånden kan det bli en dyr affär. Arkivbild.

I våras åkte två fiskare fast då de var ute på sikmete på Runsala i Åbo. Metarna saknade behövliga tillstånd och fisketuren slutade med böter på sammanlagt över tusen euro.

En fiskeövervakare för Airisto-Velkua fiskeriområde påträffade i april två fiskare vid Kolkka udde på Runsala, där den ena fiskade sik med två spön och den andra med tre.

Den ena fiskaren hade betalat fiskevårdsavgiften, men hade inte vattenägarens tillstånd för sitt andra spö.

Den andra fiskade helt utan tillstånd, hen hade varken betalat fiskevårdsavgiften eller införskaffat vattenägarens tillstånd. Fiskeövervakaren anmälde metarna till polisen.

Åklagaren gav den första fiskaren 12 dagsböter, sammanlagt 852 euro, för olovlig fångst.

Den andra fiskaren fick sammanlagt 400 euro för olovlig fångst samt fiske utan fiskevårdsavgift. Målsägande i bägge fallen var Åbo stad, eftersom det olovliga fisket skedde på stadens vattenområde.

– Fiskarna skulle ha haft möjlighet att införskaffa behövliga sikmetetillstånd från en nätbutik. Åbo stad säljer sikmetetillstånd för tre spön till ifrågavarande område. Därtill hör platsen till Airisto-Velkua samtillståndsområde, inom vilket man likaså får fiska med tre spön, berättar Timo Saarinen, verksamhetsledare för Airisto-Velkua fiskeriområde i ett pressmeddelande.

Då ÅU kontaktar Saarinen medger han att informationen om tillstånden inte är helt tillgänglig.

– För någon som inte är van fiskare eller besöker orten kan det vara knepigt att veta var man ska söka fram rätt tillstånd. Det är faktiskt inte helt tydligt, säger Saarinen.

Det gäller alltså att veta vems vattenområde man tänkt fiska på, och se till att man betalat för de rätta tillstånden.

Hur vanligt är det att fiskare helt enkelt låter bli att skaffa rätt tillstånd?

– Personer som har lagt pengar på utrustning och är vana fiskare sköter sig i regel bra då det kommer till avgifter och tillstånd. Det att någon saknar tillstånd beror oftast på att man inte är medveten om vilka avgifter man borde ha betalat.

Expert hoppas på skärpt kutym

Liknande fall är inte ovanliga. Enligt Centralförbundet för Fiskerihushållning påträffas sikmetare som fiskar med fler än ett spö och utan vattenägarens tillstånd även på andra håll längs kusten.

– Det är fint att polisen och åklagaren tog fallet till behandling och att fiskarna har fått sitt straff, säger organisationsexpert Mikko Malin på Centralförbundet för Fiskerihushållning.

– Det återstår att se om det här ändrar på kutymen och mer böter börjar skrivas ut för dylika förseelser. Det är säkerligen vad alla de som har sina fisketillstånd i skick hoppas.

Fisketillstånd för sikmete

För sikmete ska 18–64-åriga fiskare ha avlagt den statliga fiskevårdsavgiften. För ett kalenderår är avgiften 47 euro.

Fiskevårdsavgiften berättigar till fiske med ett spö. Är man under 18 eller har fyllt 65 år får man använda ett spö gratis.

Att använda fler än ett spö kräver alltid tillstånd av vattenägaren, oberoende av fiskarens ålder.

Åbo stad säljer sikmetetillstånd för fler än ett spö till sina vattenområden. För Åbobor kostar ett dylikt tillstånd 10 euro, och för personer från andra orter kostar tillståndet 20 euro.

Enligt Saarinen händer det att personer som fiskar sporadiskt inte har koll på vad som gäller, och då kan det leda till böter som i det här fallet.

– För den som är på besök från annan ort eller kommer från ett annat land kan det vara svårt att veta till vilket område någon udde hör. Förhoppningsvis kunde vi göra det enklare att orientera sig fram bland informationen, säger Saarinen.

Han rekommenderar att vända sig till exempel till Åbolands Fiskarförbund om man har frågor kring fisketillstånd.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter