Förflytta dig till innehållet

Olle Sjövall lämnar Svenska Gårdens styrelse – flera nya valdes in och Verdandiförsäljningen lagd på is

Arkiv/Jean Lindén
Verdandihuset
Verdandihuset har flera restauranger och en klädaffär i gatuplan.

Fastighetsaktiebolaget Svenska Gården har en ny styrelse efter torsdagens bolagsstämma.

Kvar sitter Henrik Halonen (Svenska Klubben), Fredrik Sunde (Svenska Klubben) och Christian Ramberg (Airisto Segelsällskap).

Nya medlemmar är Peter Karlsson (Stiftelsen för Åbo Akademi), Filip Nyman (Föreningsrådets ordförande) och Susanna Häyry (vd för kåren men i styrelsen nu som expert och sakkunnig inom affärsverksamhet).

Oskar Lindberg, Mika Soinio, Pia Wolff-Helminen och Johnny Nykvist sitter inte längre i styrelsen och även Olav ”Olle” Sjövall lämnar den.

Sjövall avgår därmed också som ordförande.

Fastighetsaktiebolaget Svenska Gården har tidigare diskuterat huruvida man ska sälja en del eller alla sina affärslokaler i Verdandihuset. Sjövall hör till dem som velat sälja.

Fastighetsaktiebolaget Svenska Gården

Äger och förvaltar utrymmen i tre byggnader på Auragatan i Åbo: Bassihuset,  Gillesgården och Verdandihuset. I Bassihuset och Verdandihuset äger fastighetsbolaget affärslokaler. Gillesgården fungerar som en mötesplats för Åbosvenskar – här har många föreningar sina kontor och mötesutrymmen.

Fastighetsaktiebolaget Svenska Gårdens största ägare:
Svenska Klubben i Åbo (2 231 aktier).
Stiftelsen för Åbo Akademi (772 aktier).
Svenska Bildningens vänner (350 aktier).
Åbo Sångarbröder Musices Amantes (Åsma) (243 aktier).
Airisto Segelsällskap i Åbo (115 aktier).
Svenska Kvinnoförbundet Åbo Lokalförening (80 aktier).
Källa: Bolagets webbsida

Åsikterna har varit delade.

Svenska Gårdens största ägare Svenska Klubben har tidigare röstat om hur medlemmarna förhåller sig till en försäljning. Majoriteten röstade emot en försäljning.

Nu har alltså Sjövall avgått från både styrelse och ordförandeskap men han fortsätter i styrelsen för Svenska Klubben i egenskap av klubbmästare.

Men det var ingen dramatik på bolagsstämman, då allt i praktiken avhandlats på förhand, konstaterar han.

— Vi hade ju ett extra föreningsmöte inom Svenska Klubben där vi beslöt att lägga försäljningen på is. Det är inte rätt tid att sälja nu.

LÄS OCKSÅ

Sjövall är fortfarande av åsikten att det är riskfyllt att äga fastigheter då räntorna är höga, en pålning spökar och att folk ”inte har råd att gå på krogar lika ofta på grund av inflationen”.

— Folk menar att vi ska fortsätta på samma linje. Men för en tid sedan hade vi 27 miljoner i renoveringsskulder och tvingades sälja delar av Verdandi, säger han.

— Nu är kassaflödet relativt starkt men allt har inte att göra med kassaflödet. I sådana här fastigheter måste man renovera och hålla saker i skick så att inte allt förfaller. Förrförra styrelsen var enig om en försäljning.

”Kassaflödet fantastiskt bra”

En i bolagsstyrelsen som har motsatt sig försäljningen är Oskar Lindberg.

— Ekonomin har inte varit ett problem på många år. Nu godkände bolagsstämman bokslutet för 2022 och såsom det varit några år nu så är kassaflödet fantastiskt bra. Det som belastar resultatet är de stora avskrivningarna som görs snabbare än vad som vore optimalt. Men det är en bokföringsmässig sak, det kan ju se dåligt ut om man inte kollar noggrannare på boksluten och bara kollar på det negativa resultatet. Men ser man noggrannare så är resultatet bra, säger Lindberg.

Också Henrik Halonen, som alltså sitter kvar i styrelsen, säger att ekonomin nu är bra.

— Vi har stora avskrivningar och amorteringar men annars är det bra med kassaflödet. Några ekonomiska problem ser jag inte. Bolaget är välskött men den del pengar går till amortering och avkortning på lån som togs då vi renoverade för ett antal år sedan, säger han.

Men söker ni också nya vägar för Svenska Gården?

— I och med att vi kom till att vi inte säljer något, så är det ganska utstakat att det inte blir några drastiska ändringar.

— Diskussionen om att eventuellt sälja handlade om riskhantering och att ”inte lägga alla ägg i samma korg” men det förföll, så nu är läget lugnt och normalt.

En annan fråga som diskuterats i bolagsstyrelsen tidigare är hyreshöjningarna som drabbat föreningar som är verksamma i Gillesgården.

— Det funderar säkert även den nya styrelsen vidare på. Det är en av orsakerna till att jag sökte mig till styrelsen, för att jobba för att hyreskostnaderna ska vara på en nivå som föreningarna klarar av, säger Lindberg.

Han kommer att fortsätta föra en diskussion om saken även framöver, då han är med i flera av föreningarna som äger aktier i Svenska Gården men även i föreningar som inte äger aktier men är hyrestagare.

Henrik Halonen säger att den nya styrelsen säkert diskuterar hyrorna även framöver.

Krympte styrelsen

Den nya styrelsen för Svenska Gården består av sex personer och inte åtta som tidigare.

— Aktieägarna bildade en beredningsgrupp redan för några månader sedan för att bereda hur styrelsesammansättningen ska se ut, både antalet medlemmar och vilka som ska sitta i styrelsen. De största aktieägarna presenterade sitt förslag på bolagsstämman och en överväldigande aktiemajoritet stod bakom det, säger Lindberg.

Han betonar att dagens bolagsstämma hölls i god anda.

Enligt bolagsordningen kan en aktiebolagsstyrelse vara fem till nio personer stor. Antalet styrelsemedlemmar i Svenska Gården har varierat längs med åren.

— En del tycker att det är en för stor styrelse, andra att den är för liten, det varierar alltid, säger Henrik Halonen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter