Oljeutsläpp, gränsbevakning och träningspass – följ sjöbevakarnas vardag under ett dygn

Snabba båtar, gränskontroller och människor ute på sjön för att hjälpa nödställda. Vad tänker du på när du hör ordet sjöbevakning?
För att öppna upp begreppet, ordnar Västra Finlands sjöbevakningssektion ett så kallat Twittermaraton. För tredje året i rad visar sektionen, under ett dygn, vad de egentligen sysslar med.
– Det har blivit en tradition, säger Roosa Seligson, sjöbevakningssektionens kommunikationssekreterare.
I dag klockan tolv rivstartar kampanjen.
Förra året visades bilder i stället för uppdrag, men i år lyfts händelser under arbetsdagen upp.
– Vi vill visa hur det är i kulisserna, säger Seligson.

Hon säger att många visat intresse för hur vardagen på sjöbevakningen går till, och därför belyser de just det.
Under dygnet skickar enheter från Hitis till Torneå bilder och beskriver sina uppdrag. Det är sedan Seligson, en kommunikationspraktikant och en översättare som jobbar med att publicera inläggen.
Tvåspråkigheten viktig
De jobbar i skift så att två personer hela tiden är närvarande. Sjöbevakningssektionen ser till att det under dygnet alltid finns minst en person som kan skriva inläggen på svenska, antingen översättaren eller någon ute på fältet.
– Det är viktigt att det på våra sociala medier finns information på finska och svenska, säger Seligson.
Hon förklarar att deras verksamhetsområde är tvåspråkigt och därför publiceras inläggen alltid på bägge språken. Ibland kan det dröja innan den svenska informationen publiceras, ifall ingen som jobbar kan stava på svenska, men den publiceras i så fall snarast möjligt.
Idén till maratonet fick sjöbevakningssektionen från Polisen, som tidigare gjort liknande maraton. Syftet med maratonet är att lyfta fram sjöbevakningssektionens verksamhet.
– Vi har ett brett verksamhetsområde: vi utför gränsbevakningar, bevakning av fiske, naturskyddsuppgifter och bistår räddningsverket, för att nämna några, säger Seligson.

Under maratonet har människor speciellt visat intresse för enheternas vardag: hur de tränar, att de underhåller båtarna, hur arbetsskiften går och vad människorna hinner göra på sin fritid. Responsen har tidigare år varit bra.
– Folk har förhållit sig väldigt positivt till våra Twittermaraton, vi får även fler följare och har på så vis lättare att sprida information, säger Seligson.
Twitter som informationskälla
Västra Finlands sjöbevakningssektion anslöt sig till Twitter i juli 2017 och har sedan dess varit en viktig informationskälla för många.
– Sociala medier har förenklat kommunikationen utåt för oss. Genom att aktivt uppdatera och sprida information via Twitter, slipper vi konstant svara i telefon då enskilda människor söker information. Alla nås samtidigt av informationen vi lägger ut och sjöbevakarna kan ostört göra sitt jobb, säger Seligson.
Twitter har blivit ett operativt sätt för sjöbevakningssektionen att enkelt sprida utlåtanden, i realtid. Vikten med Twitter lyftes fram då M/S Amorella gick på grund förra september.
– Alla telefoner tystnade så fort vi fick ut den aktuella informationen på Twitter, säger Seligson.
Varje dag under sommaren publicerar Västra Finlands sjöbevakningssektion en sammanfattning av dygnet som gått. Meningen med detta är att under högsäsongen informera människor vad som hänt, samt uppmana till säkerhet och utbilda folk om hur man rör sig på sjön.
Västra Finlands sjöbevakningssektions Twitter-maraton börjar i morgon klockan 12. Vi twittrar om alla våra uppdrag under 24 timmar dock med hänsyn till arbetstryggheten och kundernas rättsskydd. Följ maratonet med hashtaggen #meriraja24h pic.twitter.com/qayipDdnuF
— Merivartiosto – LSMV (@meriraja) July 8, 2021
Även akuta ärenden om pågående räddningsarbeten, där allmänheten kan behövas publiceras. Under lågsäsongerna publiceras också inlägg, men inte i samma utsträckning.
Människors integritet skyddas
Deras arbete syns på bild, men sjöbevakningssektionen ser till att människors integritet skyddas.
– Vi skriver sällan ut exakta platser för händelser och de båtar som syns i bärgningsarbetet är oftast alldagliga modeller. Ifall människor syns på bilderna är de blurrade eller så har vi frågat om lov att ta bild, säger Seligson.
Meningen är inte att avslöja någon. Ett fåtal gånger har ägarna till den exempelvis bärgade båten kontaktat sjöbevakningssektionen och då har bilden tagits bort.

Utöver det får sjöbevakningssektionen mestadels positiv respons från människor via sociala medier.
– Människor på Twitter och Facebook skickar meddelanden och vill tacka för vår insats. Många av meddelandena handlar även om vår tvåspråkiga uppdatering, folk belyser hur viktig den är för dem, säger Seligson.
Hon uppmanar folk att vara försiktiga när det rör sig till havs och respektera andra. Det är många nybörjare som rör sig i skärgården i år.
– Vi hoppas att människorna följer vårt dygn och att vårt arbete väcker reaktioner hos folk, säger Seligson.
Man kan följa maratonet på Twitter @meriraja och under hashtaggen #meriraja24h.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.