Olja i vattnet utanför Cementhamnen i Pargas – Finnsementtis muddring avbryts tills vidare

NTM-centralen i Egentliga Finland har som övervakande myndighet tills vidare satt stopp för Finnsementtis muddringsarbeten vid Cementhamnen efter att man i de senaste vattenproverna från förra torsdagen påträffat betydande halter av olja i vattnet.
– Halterna i de senaste proverna som tagits på en och på fem meters djup överskrider mångfalt de gränsvärden som finns för att vattnet ska klassas som nedsmutsat, säger specialsakkunnig Harri Helminen på NTM-centralen.
Hurudana mängder olja det i sin helhet rör sig om vågar Helminen inte spekulera i innan man analyserat flera prover på ett större område.
Bakgrund
Finnsementti beviljades i november 2018 tillstånd av Regionförvaltningsverket att muddra hamnområdet och att deponera muddringsmassorna, uppskattningsvis 46 000 kubikmeter, till havs i en svacka mellan öarna Högen och Långholmen.
NTM-centralen överklagade tillståndet, men i december 2019 avgjorde Vasa förvaltningsdomstol ärendet till RFV:s och Finnsementtis fördel.
Behovet att bygga om hamnen och muddra har sin grund i att en del av kajen i Cementhamnen rämnade i augusti 2016. Dessutom är kajerna också otidsenliga, då hamnen har byggts etappvis från och med 1910-talet och färdigställts på 1940-talet.
46 000 kubikmeter motsvarar ungefär halva Kuppis nuvarande ishall vars volym är 83 000 kubikmeter.
Oljan sannolikt från havsbottnen
Enligt NTM-centralen har oljan sannolikt frigjorts från havsbottnen, men det är oklart hur oljan hamnat där. Eftersom petrokoks lastats och behandlats i flera årtionden på platsen misstänker NTM-centralen att oljan kan komma från den.

Turun Sanomat berättade i lördags bland annat om att man på Marina Pargas i Gunnarsnäs märkt av både det grumliga vattnet och att båtar som lyfts upp för vinterförvaring haft en seg, oljeliknande, svart avlagring längs vattenlinjen som visat sig väldigt knepig att tvätta bort.
Kan bli aktuellt att söka nya tillstånd
Tills man har noggrannare information att falla tillbaka på har muddringen och deponeringen av massorna avbrutits tills vidare, eftersom de sediment som nu lyfts upp från bottnen inte motsvarar det som nämnts i RFV:s muddringstillstånd. Enligt de undersökningar som gjordes innan tillståndet beviljades bestod muddringsmassorna uteslutande av material som lämpade sig för deponering till havs.
Innan man har mera fakta att tillgå kommer arbetet att stå stilla, sannolikt minst i ett par veckors tid under provtagningen och analysen av de nya proverna.
– De svarta massorna som lyfts från bottnen måste analyseras innan de kan deponeras någonstans över huvud taget. Vi vet inte heller hurudana mängder det rör sig om. Det är möjligt att de här massorna kräver ett nytt tillstånd för att kunna deponeras ens på land utan att de först behandlas, men faktum är att de måste bort innan muddringsprojektet kan slutföras, konstaterar Helminen.
ÅU försökte nå Finnsementtis miljöchef sent på eftermiddagen för en kommentar utan att lyckas.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.