Uppdaterad: Oksanen förskingrade över 320 000 euro – erkände och får mildare straff än brukligt

Pohjola-Nordens förra generalsekreterare Michael Oksanen förföljdes av fotografer när han rörde sig mellan ett mötesrum, toaletten och rättssalen i Helsingfors tingsrätt på onsdagen där han åtalades för grov förskingring, två fall av grovt bokföringsbrott, förfalskning och missbruk av förtroendeställning.
På erkännanderättegången, Oksanen har erkänt brotten redan i förundersökningen, satt också Pohjola-Nordens nya generalsekreterare Micaela Röman och Christel Liljeström, vice ordförande i Pohjola-Nordens förbundsstyrelse.

Specialiståklagare Elisabeth Stenman-Haltia redogjorde för åtalet.
Oksanen valdes till generalsekreterare för Pohjola-Norden 2014. Han tillträdde den 1 december samma år. Hans arbetsavtal förnyades 2018. Pohjola-Norden har en stödstiftelse som grundades 2010 där Oksanen fungerat som ombud.
Missförhållandena uppdagades i samband med att HBL skrev en artikel om hans bilförmån. Då beställde Pohjola-Norden en egen utredning av Ernst & Young.
Det visade sig att Oksanen hade flyttat pengar från föreningens konton till egna.

Under åren 2015-2021 har han flyttat 265 650 euro från stödstiftelsens konto i Handelsbanken till Pohjola-Nordens konto i Aktia. Från detta konto som öppnades 2013, det vill säga före Oksanens tid, och som inte förekommit i någon bokföring, har Oksanen flyttat närmare 252 000 euro till tre personliga konton.
Han har också flyttat 10 000 euro från Handelsbankens konto till sitt eget konto.
Under åren 2015-2021 har Oksanen betalat närmare 53 000 euro i hyra från Pohjola-Nordens konto i Aktia till Svenska litteratursällskapet och Svenska kulturfonden för en bostad i Kronohagen som han själv använt. Han hade inte bostadsförmån eller rätt att betala hyran med föreningens pengar.
Oksanen har gjort obefogade transaktioner för 6 679 euro från samma Aktia-konto som inte har med föreningens verksamhet att göra.
Förskingringens belopp är totalt 321 448,22 euro och anses grovt.
Leasade bilar utan lov och använde husbil på föreningens räkning
Oksanen har tecknat leasingavtal för tre personbilar under åren 2015-2021 som har kostat föreningen över 55 000 euro samt skatte- och försäkringsutgifter på närmare 6 900 euro.
Fast hans arbetsavtal inte följer kollektivavtalet har han fått kollektivavtalsenliga löneförhöjningar för närmare 8 473 euro under åren 2015-2021. Oksanens lön borde också ha sänkts från 6 300 till 5 500 euro i och med att han inte nådde sina uppsatta mål under åren 2015-2017. Han lyfte därmed 14 400 euro för mycket i lön under den perioden.
År 2018 hyrde han inför evenemanget Suomi-Areena en husbil i Pohjola-Nordens namn. Husbilen användes en vecka av föreningen och resten av tiden använde Oksanen den privat. Hans ekonomiska vinning var 2 760 euro.
Inga kommentarer
Oksanen har också förfalskat 12 olika dokument, bland annat mötesprotokoll där han antecknat personer som inte deltagit i mötet och skrivit under dokument utan att de gett lov till detta.
De två bokföringsbrotten handlade om Aktia-kontot som Oksanen undanhållit från bokföringen och om att han antecknat vilseledande uppgifter om stödstiftelsens användning av pengar. Han har skrivit att pengar flyttats till bland annat till Pohjola-Nordens lokalföreningar, till seminarier och andra utgifter fast de i verkligenheten flyttats till hans egna konton.
Varken Oksanen själv eller hans advokat gav några kommentarer till pressen. Oksanen ville dock personligen berätta om omständigheterna kring brotten. Eftersom dessa utlåtanden var av känslig personlig karaktär gick domaren med på försvarets önskan om att pressen inte skulle närvara.
Erkände allt
Oksanen erkände samtliga åtal och att han förfarit såsom beskrevs. Det enda försvaret ifrågasatte var ersättningen av rättegångskostnaderna som man ansåg att var osakligt stora med tanke på att Oksanen hade erkänt redan under förundersökningen.
Åklagaren yrkade på två års villkorligt fängelse och 120 timmars samhällstjänst som tilläggspåföljd. Enligt rättspraxis skulle straffet vara tre och ett halvt års fängelse, men eftersom Oksanen erkänt tillämpas en mildare straffskala. I domen minskades samhällstjänsten till 90 timmar. Oksanen ska också betala skadestånd på 170 686 euro till Pohjola-Norden och drygt 291 000 till Pohjola-Nordens stödstiftelse.
Enligt domen skulle tre års fängelse vara praxis och man måste man ha vägande skäl för att straffet ska vara villkorligt. Den villkorliga domen motiveras dock med att Oksanen erkänt och att han inte tidigare ha gjort sig skyldig till brott.
Exceptionell publicitet
Pohjola-Nordens advokat Tatu Jaarinen framhöll att den ekonomiska och skadan varit stor för Pohjola-Norden och att Oksanen också har skadat dess rykte. Han påpekade också att det inte utretts vad de försvunna pengarna har använts till.
Oksanens advokat Mika Ylönen påpekade att publiciteten kring fallet varit exceptionell och tärande för Oksanen. Pohjola-Norden själv namngav sin brottsmisstänkte generalsekreterare flera gånger trots att processen var i förundersökningsskedet. Den enligt försvaret exceptionella publiciteten har pågått sedan 2021 och Oksanen har förekommit upprepade gånger med namn och bild i media trots att förundersökningsmaterialet är hemligt. Detta är enligt försvaret exceptionellt i Finland.
Det rådde olika åsikter om i vilken mån Oksanen själv gynnat processen. Enligt Pohjola-Nordens advokat gjorde Oksanen ingenting för att också det övriga missbruket skulle ha uppdagats när de första uppgifterna om missbruk av förtroendeställning kom fram. Oksanens advokat ansåg ändå att Oksanen gjort vad han kunnat, att han tagit ansvar, egna initiativ och lidit av dåligt samvete.
— Man kan fråga sig om han inte redan har gjort sin samhällstjänst. Den här långa rättsprocessen har varit tärande. Den kunde ha gått tekniskt snabbare, kritiserade Ylönen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.