Oklart om potentiella studenter från utlandet kan göra test i svenska på distans — bland annat ÅA kräver närvaro

Tim But, 17, bor i Kiev i Ukraina. Han är till hälften finlandssvensk, kan svenska och funderar på att ansöka om en studieplats vid Åbo Akademi (ÅA). Problemet är att han inte läst svenska i skolan. Därför måste han först avlägga ett språkprov i april.
Att resa till Finland för ett språkprov under slutexamensperioden i Kyiv International School skulle vara knepigt även utan coronapademin.
— Men framför allt nu är det nästan omöjligt för mig att resa till Finland för språkprovet, säger Tim But.
— Det går inga direkta flyg från Ukraina för tillfället, efter ankomsten borde jag självisolera mig, inte använda allmänna transportmedel, ta ett extra coronatest 72 timmar efter att jag anlänt, vänta på svar och sedan gå till provet. Det kräver en massa tid och pengar, samtidigt som jag borde förbereda mig för slutspurten i mina IB-studier. Och jag skulle inte vilja bli smittad under resan. Det skulle vara mera logiskt med ett online-alternativ.
Men det är fortfarande oklart om det kommer att finnas ett sådant alternativ.
ÅA och Hanken kräver närvaro
ÅA och Hanken uppger att deras gemensamma språkprov den 17 april måste avläggas på plats, om inget oförutsett inträffar.
— Det är klart att om coronaläget skenar i väg och myndigheterna kommer med besked som gör det omöjligt att ordna prov där man måste närvara så måste vi ändra på det, säger Gurli-Maria Gardberg, områdeschef inom ÅA:s utbildningsservice.
En faktor som spelar in är att universitetsrektorernas råd Unifi gemensamt drar upp riktlinjerna för hur antagningarna ska gå till. Unifi väntas komma med uppdaterade direktiv senast den 16 mars.

Hanken ordnade distansprov i fjol
I fjol, i förvirringen som följde på coronapandemin, ordnade ÅA och Hanken skilda språkprov. Då ordnade Hanken sitt prov på distans.
Men Linda Gerkman, direktör för studier och antagning vid Hanken, säger att det är en lösning som inte är aktuell just nu eftersom den skulle kräva nationella tidtabellsjusteringar.
I fjol ordnades språkprovet, för ovanlighetens skull, först efter den egentliga antagningen till högskolan. Det var alltså bara de som redan fått en studieplats men som saknade papper på sina svenskkunskaper som gjorde provet.
Att ordna distansprov för alla intresserade går inte.
Soc & kom avvaktar ännu
Men ett sådant distansprov ordnade Social- och kommunalhögskolan i Helsingfors i fjol. Där säger prorektor Anna Henning-Lindblom att man fortfarande avvaktar innan man bestämmer sig för hur årets språkprov genomförs.
Läget lever, och en möjlighet att avlägga språkprovet på distans är inte utesluten. Beslutet fattas först efter att Unifi kommit med sina nya direktiv.
Och det innebär faktiskt att det finns en liten öppning även för den som tänkt söka till ÅA eller Hanken. Om man söker till Social- och kommunalhögskolan och deltar i deras språkprov duger det nämligen som bevis på svenskkunskaper även om man söker till ÅA eller Hanken – och tvärtom.
Andra prov duger
Vid Hanken och ÅA förstår man att det är besvärligt att ta sig till Finland för att genomföra språkprovet, men konstaterar att förutsättningarna ska vara lika för alla som deltar.
Gurli-Maria Gardberg påpekar att det också finns andra prov som man kan göra för att bli språkligt behörig. Till dem hör det rikssvenska Tisusprovet som brukar ordnas i 70–100 städer runtom i världen, bland annat i Kiev.
Men nästa Tisus ordnas först den 11 maj, och det är för sent åtminstone för den som tänkt delta i vårens antagning till ÅA.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.