Förflytta dig till innehållet

Oklara arbetsprocesser vid vårdcentraler leder till stora skillnader – "Verksamheten kan vara instabil och förvirrande"

Det finns stora skillnader i patientmottagningen på vårdcentralerna. Också inom en viss central kan det finnas variationer, visar en undersökning från Institutet för hälsa och välfärd (THL).
Vid 45 procent av vårdcentralerna anammas en modell där en läkare och en vårdare utgör arbetspar. Vid 40 procent av centralerna finns system där i alla fall en del av kunderna har en egenläkare och vid 75 av vårdcentralerna har man utsett egenvårdare.
THL:s undersökning visar att skillnaderna inom och mellan vårdcentralerna påverkas till stor del av personalsituationen. Läkarbristen är en orsak till att många inte har en utsedd egenläkare. Vårdarnas stora omsättning påverkar egenvårdarsituationen.
– Verksamheten kan vara instabil och förvirrande, speciellt på sådana vårdcentraler där personalomsättningen är stor. Å andra sidan kan oklara arbetsprocesser leda till att personalen byts ut. Människor blir frustrerade om de inte vet arbetsprocesserna, säger THL:s överläkare Anu Niemi i ett pressmeddelande.
THL har nyligen startat projektet Framtidens social- och vårdcentral vars uppgift är att standardisera arbetsprocesserna vid vårdcentralerna.
Enligt undersökningen är det fortfarande en rätt liten procent av vårdcentralbesöken som kan göras utanför tjänstetid. Endast 30 procent av centralerna erbjuder kvälls- och veckoslutstider.
Den elektroniska tidsbokningen har ännu inte slagit igenom inom social- och hälsovården. Trots att 40 procent av centralerna erbjuder någon form at tidsbokning via nätet är det bara 2 procent av besöken som bokas elektroniskt. Mängden har knappt stigit alls sedan 2015 när föregående undersökning gjordes.

THL:s vårdcentralundersökning
En vårdcentral är en administrativ organisation inom primärvården. Flera hälsostationer kan höra till en vårdcentral.
Undersökningen bland vårdcentralerna utfördes för tredje gången. De tidigare undersökningarna gjordes 2013 och 2015.
Undersökningen skickades till 133 vårdcentraler på fastlandet i maj 2019. Undersökningens första del riktades till vårdcentralernas administrativa ledning, den andra delen till den operativa ledningen.
Svarsprocenten var 99,2 och svaren drygt 200 stycken.
En del av undersökningen kompletterades under analysskedet på hösten 2019.

 
SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter