Ökad användning av rusmedel hos unga i Pargas oroar inte i skolan: ”Sådant går i vågor”

Rusmedelsanvändningen bland elever i årskurs 8 och 9 i Pargas skjuter i höjden. Det berättar den välfärdsrapport som Pargas stadsfullmäktige fick ta del av under sitt möte förra måndagen. Undersökningen görs med två års mellanrum och de senaste siffrorna kommer alltså från fjolåret.
Det är framför allt användningen av tobaksprodukter som har skjutit i höjden. Användningen har tidigare legat stabilt på just under tio procent, men 2023 meddelade nästan 20 procent att de dagligen använder tobaksprodukter, där också e-cigaretter inkluderas. En rätt så markant ökning, som också avspeglas i städer som Nådendal och Lovisa.
Men riktigt så enkelt är det inte, säger Petra Henriksson, skolkurator vid Sarlinska skolan i Pargas. Hon berättar att siffrorna i välfärdsrapporten baseras på Hälsa i skolan-undersökningen. Resultatet av den presenterades redan i november, så siffrorna är inte nya.
LÄS OCKSÅ
– Precis som med allting så går de här sakerna i vågor. E-cigaretterna är en så ny företeelse att det troligen kommer att bli en vågrörelse där också. Man behöver titta på siffror över betydligt längre tid för att kunna prata om trender, säger hon.

E-cigaretterna kom med i undersökningen så sent som 2015. Undersökningen görs vartannat år.
Också andelen unga som anger att de blir berusade minst en gång i månaden har stigit sedan 2021. Siffran ligger nu på knappa 14 procent, medan den 2021 låg på runt 8 procent. Men procentandelen var ännu högre 2019, då knappa 18 procent meddelade att de blir ordentligt berusade minst en gång i månaden, 2017 var andelen knappa 20 procent. Vågrörelsen är alltså tydlig också här.
Henriksson lyfter istället fram den allmänna trenden hos unga i samhället.
– Om vi tittar på andelen nyktra så ökar den hela tiden. För hela samhället har andelen nyktra unga stadigt ökat sedan 2015. I Sarlinska har siffrorna gått som en vågrörelse under samma tid.
I hela landet har nykterheten bland elever i årskurs 8 och 9 stadigt ökat från runt 58 procent 2015 till drygt 67 procent. I Sarlinska har siffrorna varierat mellan som högst drygt 60 procent och som lägst knappa 40 under samma tid.
Fler siffror om unga i åk 8 och 9
- Andelen Pargasunga i årskurs 8–9 som minst en gång i veckan motionerar så att de blir andfådda har minskat med drygt fem procentenheter sedan år 2021. Förra året var det endast drygt 28 procent av de svarande som meddelade att de motionerar så ofta. 2017 låg den runt 23 procent.
- Andelen i årskurs 8–9 som upplever svår eller måttlig ångest ökade kraftigt under åren 2017–2018, men har hållit sig på en relativ jämn nivå sedan dess, och där ligger andelen på knappa 18 procent.
- Den rapporterade ensamheten för åldersgruppen har sjunkit och är nu nere på en lägre nivå än under pandemin. Runt 15 procent av de svarande sade att de känner sig ensamma. Det är ännu en bit kvar till nivåerna innan pandemin, då siffran låg runt 10 procent.
Att e-cigaretter blir vanligare märks ändå förstås i skolan, säger Henriksson.
– Unga lever ju med oss i samhället, och trender syns också hos dem. Samma sak gäller ju med energidrycker. Men någon oroväckande ökning ser jag inte.
Men så länge statistiken hanteras på rätt sätt så kan den vara till stöd i arbetet för kuratorer och lärare.
– Den kan lite styra vårt arbete, men inte helt. I skolan jobbar vi också med organisationer som Ehyt, som gör förebyggande rusmedelsarbete. I årskurs 8 håller de ett par lektioner varje år, och då försöker vi också involvera hemmen i diskussionerna, säger Henriksson.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.