Förflytta dig till innehållet

Ogräs värre än flyghavre oroar i Egentliga Finland

NTM-centralen
Närbild av ogräset hönshirs.
Den snabba spridningen och den svåra bekämpningen av hönshirs väcker nu oro hos alla landsbygdsmyndigheter.

Under sommaren har åkerövervakarna och fröinspektörerna vid NTM-centralen i Egentliga Finland tillsammans med kommunernas landsbygdsmyndigheter upptäckt allt fler fall av hönshirs på åkrarna. Det är fråga om en skadlig främmande art som sprider sig snabbt och kan jämföras med flyghavre.

Hönshirs har observerats bland annat i utländska fröblandningar av ängs-, landskaps- och viltväxter samt vallväxtpartier. Den snabba spridningen och den svåra bekämpningen av hönshirs väcker nu oro hos alla landsbygdsmyndigheter.

Hönshirs blir nu snabbt vanligare i och med klimatförändringen och varma somrar. Hönshirs betraktas till och med som ett värre ogräs än flyghavre, eftersom den kan använda 80 procent av markens kvävereserver och störa tillväxten hos en odlingsväxt som växer i närheten med kemiska föreningar som den utsöndrar i marken. Hönshirs kan producera upp till 40 000 frön som hålls i jordmånen i flera år på grund av sin grobarhet.

Går att förhindra

Man kan förhindra att hönshirs sprider sig till odlingarna genom att hålla maskinerna rena och fundera på arbetsordningen så att hönshirs inte sprids med maskinerna till nya skiften.

Metoderna för bekämpning av hönshirs är desamma som för flyghavre. Enstaka växter ska helst rensas för hand och växtavfallet ska bortskaffas genom förbränning eller med det brännbara blandavfallet i en noggrant sluten plastsäck. I samband med rensningen ska man undvika att fröna hamnar på marken. Man ska fortsätta rensa hönshirs långt in på hösten.

Om hönshirsen redan har spridit sig kan växtligheten besprutas med bl.a. bekämpningsmedel mot flyghavre. Kemisk bekämpning bör göras flera gånger, eftersom hönshirs gror i juni-juli och nya individer gror ännu på hösten om vädret tillåter. Ytterligare rensning är nödvändigt även efter kemiska besprutningar. Hönshirs bildar lätt stammar som är resistenta mot bekämpningsmedel, så växtskyddsmedlet bör variera från år till år.

Direktsådd rekommenderas

Plöjning och lätt bearbetning utökar fröbanken och kan leda till att frön av hönshirs kommer att ligga på ett djup som är optimalt med tanke på frönas hållbarhet. Svartträda utökar inte fröbanken.

Direktsådd rekommenderas för skiften med hönshirs, eftersom en del av fröna dör under vintern och fröna har sämre grobarhet på markytan. Under marken kan fröna bevara sin grobarhet i upp till 10 år.

Slåtter av ett skifte med hönshirs kan till och med sprida fröna snabbare på skiftet. Efter slåttern fortsätter hönshirsen att växa längs marken och gör allt fler blomstänglar. Om du ändå utför slåtter på skiftet ska du samla upp och föra bort slåtteravfallet, eftersom det kan innehålla blomstänglar.

Växtföljden ett annat alternativ

Man kan även bekämpa hönshirs med hjälp av växtföljden. Särskilt höstspannmål och vallväxtlighet täcker marken effektivt tidigt på våren. Eftersom hönshirsen gror senare kan den då inte konkurrera om ljus och utrymme.

Man bör så spannmål med större frömängd och kontrollera växtlighetens täckning. I synnerhet korn bildar tidigt under växtperioden ett tätt växtbestånd som konkurrerar effektivt med hönshirsen. Även ett täckande bestånd av havre konkurrerar effektivt med hönshirsen, men hönshirs kan inte bekämpas kemiskt bland havre. Rågen i sin tur utsöndrar sådana föreningar i jordmånen som kan hindra hönshirsen från att växa.

För ett skifte med mycket ogräs rekommenderas att man sår bredbladiga odlingsväxter, såsom potatis, ärter, rybs eller raps, bland vilka det är lättare att bekämpa hönshirs kemiskt. Om ogräsväxtligheten är särskilt svår rekommenderas svartträda, kontinuerliga ogräsborstningar samt besprutningar på skiftet. Bekämpningen ska fortsätta tillräckligt sent in på hösten.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter