Ögonläkaren i Åbo som bara får jobba i den offentliga vården tar strid med Valvira – anklagar medierna för att sprida falska påståenden

Den ögonläkare i Åbo som stängts av från att jobba privat tänker ta strid om tillsynsmyndigheten Valviras beslut. Det meddelar Åbo Ögonexperter där läkaren tidigare varit ledande läkare.
Företaget lade ut ett långt meddelande på sin Facebooksida på måndagskvällen. På tisdagsmorgonen skickades samma text till ÅU som ett pressmeddelande. Meddelandet är undertecknat av företaget men uppges redogöra för den berörda läkarens åsikter.
Som ÅU rapporterade i måndags, efter att Turun Sanomat först skrivit om saken, har Valvira alltså stängt av ögonläkaren från att arbeta privat framförallt på grund av att läkaren alltför lätt ska diagnostiserat patienter för glaukom (ögontryckssjukdom).
Läkarkontrollerna och åtgärderna som läkaren rekommenderat har enligt Valvira många gånger varit för omfattande. Myndigheten menar också att läkaren visat en ovilja att skicka sina patienter till den offentliga vården.
Därför får hen nu endast jobba som anställd inom den offentliga vården under övervakning av annan ögonspecialist.
”Processen pågår”
I sitt pressmeddelande skriver Åbo Ögonexperter att den berörda ögonläkaren bestrider uppgifterna som framförts i medierna.
Man skriver att läkaren kommer att överklaga Valviras beslut till ”högre rättsinstanser”, och att ”ärendets medicinska utvärdering och förvaltningsjuridiska behandling” därför ännu pågår.
När det gäller diagnostiserandet av glaukom hävdas det i pressmeddelandet att det handlar om en debatt och olika åsikter inom läkarvetenskapen, och att även erfarna ögonläkare kan bedöma glaukomförändringar på rätt olika sätt.
– Det är känt bland ögonläkare att diagnoskriterierna för glaukom inte är entydiga och att det inte finns en allmänt accepterad definition. Olika aktörer kan göra motsatta tolkningar beroende på verksamhetskulturen och vårdmiljön. I den offentliga vården är diagnoskriterierna för glaukom rätt strikta på grund av resursbrist, heter det bland annat i pressmeddelandet.
Även medierna anklagas
Vidare sägs det att den berörda läkaren sedan sommaren 2023 varit sjukledig på grund av cancer och därför inte överhuvudtaget besvarar de ”djupt sårande anklagelser och falska påståenden om hens läkarövertygelse (lääkärivakaumus) och näringsverksamhet som framförts i offentligheten”.
Det berättas också att läkaren, som ett skilt ärende, kommer att bedöma de i medierna framförda uttalandenas och påståendenas ”brotts- och civilrättsliga karaktär” samt mediernas ansvar att rapportera korrekt.
Pressmeddelandet avslutas med konstaterandet att ögonläkaren inte kommer att jobba mer vid Åbo Ögonexperter och inte heller i den offentliga vården, att de övriga läkarna och personalen vid företaget inte berörs av Valviras beslut samt att Åbo Ögonexperters kundnöjdhet alltid legat på en utmärkt nivå.
– Läkarna i företaget som erbjuder tjänster för ögonhälsa är självständiga yrkesutövare eller företagare, och de ska därför överhuvudtaget inte kopplas till ärendet och därför gör de inte heller några uttalanden i frågan, står det i meddelandet som är på finska.
Uppdaterad 11.34-11.41 med en mening tidigt i texten som betonar att pressmeddelandet redogör för den enskilda läkarens åsikter samt det sista citatet.
Skönt att det äntligen kommit offentligt. Hör till de drabbade. Besökte läkaren för ca 14 år sedan och då konstaterade läkaren att jag har början till glaukom och behöver kontrollera upp det årligen. Gjorde så också, men efter en tid bytte jag ögonläkare och hen har aldrig tagit ordet glaukom i sin mun mot mig. Dessutom blev besöken över 300 euro billigare. Hon hade ett tydligt behov att kontrollera sina kunder och försökte flera gånger övertala mig att göra operationer.
Kanske läkaren inte gjort något fel men nog är beteendet skamlöst. (Kan nästan jämföras med norrmannen/svensken Richard Olsson).